Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Право 1.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
29.64 Кб
Скачать

Тема. Людина — особа — громадянин

Мета: з'ясувати співвідношення понять «людина — особа — громадянин» і «громадянство»; ознайомити учнів з ос­новними нормами Закону України «Про громадянство України»; виховувати в учнів розуміння важливості належності до громадянства та гордості за належність до українського громадянства; формувати вміння пра­цювати з нормативними актами та практичного їх ви­користання.

Обладнання: Конституція України; таблиці «Людина — особа — громадянин», «Визначення громадянства дитини»; по­літична карта світу; Закон України «Про громадянст­во України» або витяги з нього.

Основні поняття: людина, особа, громадянин, громадянство.

Людина - це жива розумна істота, яка має волю, дар мислення, здатна виробляти знаряддя праці та може свідомо користуватися ними.

Індивід - це конкретна людина, що біологічно і соціально вирізняється з-поміж інших людей, має індивідуально виражені психофізичні якості.

Особистість - людина як носій свідомості, тобто суб’єкт пізнання, переживання, відношення і активного перетворення навколишнього світу, що відзначається неповторною сукупністю соціально значущих якостей, способом існування якої є її розвиток та діяльність.

Особа - це суб’єкт правовідносин

Громадянин - людина, що має стійкий правовий зв’язок з конкретною державою, що проявляється у взаємних правах та обов’язках.

Правовий статус особи - це її юридично закріплене становище в державі й суспільстві, що становить важливу складову частину суспільного статусу особистості, належить до її якості як людини і громадянина, характеризує зв’язки особи з державою та державно організованим суспільством.

Іноземець особа, яка не перебуває в громадянстві держави, на території якої знаходиться в конкретний час, і є громадянином (підданим) іншої держави або держав.

Особа без громадянства особа, яку жодна держава відповідно до свого законодавства не вважає своїм гро­мадянином

Особи з подвійним громадянством (біпатриди)  - це особи, які на підставі міждержавного договору визнані одночасно громадянами тих держав, які підписали цей договір.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Структура уроку

I.  Організаційний момент

II.  Вивчення нового матеріалу

1. Людина — особа — громадянин.

2.  Поняття громадянства.

3.  Громадянство в українському законодавстві.

III.  Закріплення нових знань і вмінь учнів

IV.  Підсумки уроку

V. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент

II. Вивчення нового матеріалу

1. Людина — особа — громадянин.

Учитель у своєму вступному слові повідомляє учням, що на цьо­му уроці розпочинається вивчення нового розділу курсу — «Основи правового статусу людини і громадянина. Громадянські (особисті) та політичні права»; повідомляє тему і основні завдання уроку.

Бесіда.

1.   Хто з вас має молодших братів чи сестер?

2.   Чи пам'ятаєте ви, якими вони були, коли народилися?

Розповідь вчителя*.

Дитина, тільки-но з'явившись на світ, вже має всі фізичні ознаки людської істоти: певну будову тіла, внутрішні органи тощо. Але вона ще не відкликається на своє ім'я, не відрізняє своїх родичів (навіть батьків) від інших людей. Тобто дитина вже фізично існує як люд­ська істота, з точки зору біології вона вже є людиною. Якщо прига­дати курс біології, людська істота латинською мовою називається Ното баріепз. (Учитель звертає увагу учнів на перший рядок табли­ці «Людина — особа — громадянин», яку заздалегідь підготовано на дошці.) Поняття «людина» є суто біологічним, воно супроводжує особу на протязі всього життя, незважаючи на стан здоров'я, психіч­ний стан тощо. Отже, фактично поняття людина співпадає з понят­тям Ното Заріепз.

Що ж собою являє поняття «особа»? Поступово дитина росте, розвивається, починає реагувати на своє ім'я, розмовляти, вирізняти себе з навколишнього світу та оточення, у неї з'являються певні погляди.

Запитання.

Чи можливі ці зміни без людського оточення, без людського су­спільства?

(Учитель організує обговорення відповідей учнів, навівши при­клад з книги Р. Кіплінга «Мауглі» або іншу ситуацію.)

Зміни у розвитку людини, її поведінці значною мірою залежать від навколишнього оточення. Тобто вони можливі лише в людсько­му суспільстві. (Учитель звертає увагу на другий рядок таблиці.) Поняття «особа» є поняттям соціальним, воно означає людську істо­ту, яка досягла певного рівня свого розвитку. Досягнення цього рів­ня можливе лише в людському суспільстві, отже це поняття —соціальне.

Завдання.

Поясніть, як ви розумієте поняття «соціальне».

Більшість людей живе не лише в своїй родині, серед друзів і зна­йомих, але й має зв'язки з певною державою, права та обов'язки, які суттєво різняться в залежності від країни проживання. Саме цей зв'язок і визначає поняття «громадянин». Отже, (учитель звер­тає увагу учнів на третій рядок таблиці) громадянин — це поняття політико-правове і визначає зв'язок людини з певною державою.

Проміжний підсумок.

Користуючись таблицею, учитель підкреслює різницю вивчених понять: людина — поняття біологічне, особа — соціальне, громадя­нин — політико-правове