Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сацик - Лабораторні 2011.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Лабораторна робота №5

ТЕМА: Автоматизована система отоплення і гарячого водопостачання житлового багатоквартирного будинку.

Мета: Вивчити автоматизовану систему отоплення та гарячого водопостачання житлового багатоквартирного будинку.

Завдання:

● ознайомитися із теоретичними відомостями та принциповою схемою автоматизації систем опалення та гарячого водопостачання житлового багатоповерхового будинку; описати принципову схему;

● описати призначення та розміщення на принциповій схемі технічних засобів автоматизації (використовуючи додаток 1);

● на основі принципової схеми автоматизації системи отоплення та гарячого водопостачання побудувати структурну схему та описати її;

● на основі принципової схеми автоматизації системи отоплення та гарячого водопостачання побудувати функціональну схему та описати її із посиланням на таблицю специфікації;

● написати звіт.

На схемі представлено принципову схему автоматизації системи опалення та гарячого водопостачання житлового багатоповерхового будинку з регулятором ECL-Cofort 200 та картой Р30 (ПИ-регулювання S3 и S4), керуючим насосом і клапаном на системі опалення (рис. 1). Горяче водозабезпечення регулюється клапаном прямої дії.

Рис. 1.1. Принципова схема автоматизації систем опалення та горячого водопостачання

Опис принципової схеми автоматизації.

Опис принципової схеми містить локальні контури регулювння підсистем автоматизациї із посиланням на позиції приладів і засобів автоматики в специфікації.

Регулювання температури повітря в приміщенні здійснюється радіаторним термостатом (поз. 1). Принцип його дії – манометричний. Термостат підтримує задану температуру повітря в приміщенні у відповідності до заданої температури, змінюючи витрату теплоносія через отоплювальний прилад.

Центральне регулювання на вводі здійснюється регулятором температури ECL Comfort 200 с картой Р30 (поз. 2). ECL Comfort 200 – електронний цифровий регулятор температури, який настроюється для управління системою отоплення при централизованому тепло забезпеченні із застосуванням карти Р30. Регулятор підтримує температуру теплоносія (ПИ-регулирование), що надходить до системи опалення в залежності від температури навколишнього повітря (поз. 2.3) у відповідності із встановленим температурним графіком. Температура теплоносія підтримується за допомогою зміни співвідношення витрат теплоносія в системі отоплення за допомогою двоходового клапана (поз. 2.6) с електроприводом (поз. 2.7). Циркуляційний насос керується за допомогою реле.

Крім того, регулятор ECL Comfort 200 з картою Р30 виконує наступні функції : здійснює регулювання з корекцією по температурі повітря в приміщенні (поз. 2.4); забезпечує не перевищення температури зворотнього теплоносія (поз.2.2) відносно графіка якісного регулювання; підтримує задане пониження температури повітря в приміщенні згідно годин доби; дозволяє реалізовувати швидкий нагрів приміщення після пониження температури внутрішнього повітря; автоматично відключає систему опалення на літній період при підвищенні температури навколишнього повітря више заданого значення.

Регулятор температури прямої дії AVTB (поз.5) підтримує постійну температуру на гаряче водопостачання за рахунок зміни витрати гріючого теплоносія.

Регулятор перепаду тиску на магістралях AVP, (поз. 8) є регулятором прямої дії для підтримання постійного перепаду тиску на вводі. Регулятор закривається при підвищенні перепаду тиску. Комплект AVP містить клапан, регулюючу діафрагму, рукоятку для настроювання перепаду тиску і мідну імпульсну трубку.

Система диспетчеризації і зв’зку.

В електронний регулятор ECL-Comfort 200 можуть бути вмонтовані коммунікаційні модулі для забезпечення зв’язку з компьютером через LON і RS232.

Основні функції системи диспетчеризації і зв’зку наступні:

•відображення мнемосхеми системи і її основних параметрів (tн ; tв; tг ; tо);

• мнемосхеми работи і дистанційного керування циркуляционими насосами системи отоплення;

• графіки (тренди) зміни параметрів (tн ; tв; tг ; tо);

•представлення специализованої інформації і формування звітів головному інженерові.

Контрольні запитання.

  1. Опишіть принципову схему автоматизації систем опалення та горячого водопостачання.

  2. Опишіть призначення та розміщення на принциповій схемі технічних засобів автоматизації (використовуючи додаток 1).

  3. Назвіть основні функції системи диспетчиризації зв’яку.

  4. Поясніть призначення температури прямої дії AVTB.

  5. Назвіть функціональне призначення та можливості регулятора ECL Comfort 200.

  6. Поясніть за допомогою яких технічних засобів автоматизації здійснюється регулювання температури повітря в приміщенні, поясніть принцип його роботи.