Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
перша допомога.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
39.46 Кб
Скачать

Перша допомога при травмах хребта

Голова людини є легко уразливим місцем, бо вона не захищена м'язовим і жировим прошарком. Кістки черепа прощупуються майже під всією поверхнею шкіри голови.

В доповнення до дій згідно чотирьох основних принципів невідкладної допомоги, надайте першу допомогу при наступних травмах голови. Струс головного мозку

Будь-який сильний удар по голові може викликати струс, який виражається у тимчасовому ослабленні функцій головного мозку. Як правило, це не приводить до постійного мозкового порушення, хоч можуть виявлятися великі синці і кровотечі.

Ознаки і симптоми струсу головного мозку

• Нечіткий зір.

• Сплутаність свідомості.

• Тимчасова втрата короткочасової пам'яті (те, що трапилося перед травмою).

Подібні ознаки і симптоми, взяті окремо, не завжди означають серйозну травму голови або хребта, але при будь-якій підозрі на неї слід викликати швидку допомогу.

При найменшій підозрі на травму голови або хребта слідуйте основним принципам надання першої допомоги.

Травми голови і хребта представляють загрозу для життя постраждалого. Очікуючи прибуття швидкої допомоги, надайте першу допомогу, яка полягає у виконанні наступних дій:

• по можливості тримайте голову і хребет постраждалого у нерухомому стані; • іммобілізуйте руками голову постраждалого з обох сторін в тому положенні, в якому ви його виявили;

• підтримуйте прохідність дихальних шляхів,

• слідкуйте за рівнем свідомості і диханням;

• зупиніть зовнішню кровотечу при необхідності;

Перша допомога при отруєннях

Основними ознаками отруєння є порушення дихання, свідомості, серцевої діяльності, блювання, пронос, біль у животі. Одним із поширених джерел харчових отруєнь можуть бути продукти, заражені деякими мікробами, які виділяють сильні токсини. Перш за все – це збудник ботулізму, якій розвивається без доступу кисню у консервованих продуктах. Після звичайного для будь-якого харчового отруєння початку (блювання, пронос, біль у животі), за декілька годин розвивається порушення мови, ослаблення зору, утруднення ковтання. Також широко розповсюджені харчові отруєння, що викликані стафілококом. Ці бактерії швидко розмножуються у молочних продуктах, тістечках, паштетах, копчених продуктах. Бурхливий розвиток бактерій відбувається в продуктах харчування при їх неправильному зберіганні, перевищенні терміну придатності до використання тощо. При отруєнні харчовими продуктами, особливо м’ясними, симптоми отруєння виникають через 4-48 годин. Захворювання починається гостро: підвищується температура тіла, з’являється озноб, нудота, біль в животі, блювання, пронос. Велику небезпеку при отруєннях представляє зневоднення організму.

Схема надання першої допомоги:

- негайно викличте лікаря;

- промийте постраждалому шлунок: дайте випити 5-6 стаканів теплої води, натисніть на корінь язика і викличте блювання (повторити процедуру декілька разів);

- дайте випити міцного несолодкого чаю;

- при проносі – поставте клізму;

- дайте прийняти активований вугіль (4-5 таблеток);

- якщо блювання у потерпілого проходить мимоволі, а він непритомний, поверніть його голову набік, слідкуйте, щоб блювотні маси не потрапили у дихальні шляхи (вчасно видаляйте їх з ротової порожнини).

Перша допомога при опіках

Термічні опіки шкіри в побуті – це опіки від окропу, гарячої пари, полум’я, розпеченого металу – іншими словами, від впливу на шкіру високих температур.При цьому клітини шкіри гинуть. Чим вище температура, тим глибше опік. Опік I ступеня – це почервоніння шкіри; опік II ступеня – утворення пухирів на шкірі; опік III ступеня – омертвіння шкіри; опік IV ступеня – омертвіння глибоких  тканин. Тяжкість стану при опіках багато в чому залежить від площі ураження. Перша допомога – охолодити поверхню опіку холодною водою, щоб зупинити подальшу дію температури, а суб’єктивно – зменшити відчуття болю.На 10-15 хв охолодіть уражені ділянки холодною водою, льодом, снігом, а потім закрийте їх сухою антисептичної пов’язкою.

Опіки I ступеня після охолодження обробіть 40%-м спиртом або одеколоном.

На опіки II ступеня після обробки спиртом накладіть стерильну пов’язку.

При опіках III-IV ступеня до втручання лікаря не відкривайте і не проколюйте пухирі, які утворюються; просто накладіть стерильну пов’язку, не видаляючи з поверхні опіку залишків одягу. Одяг акуратно зріжте ножицями по краю обпаленої поверхні. Якщо потерпілий знаходиться у свідомості і немає явищ шоку, дайте йому 2 таблетки анальгіну і негайно відправте в лікувальну установу.

При великих опіках будь-якого ступеня необхідна госпіталізація. Якщо площа опікової поверхні велика настільки, що не представляється можливим покрити її пов’язками, оберніть потерпілого чистим простирадлом і укутайте ковдрою.

У разі, якщо лікарська допомога затримується, при опіках II-IV ступеня навколишню шкіру очистіть тампонами, змоченими нашатирним спиртом, видаліть, максимально дотримуючись стерильність, клапті шкіри, але великі бульбашки не чіпайте. Забруднені ділянки очистіть тампонами, змоченими перекисом водню. Обережно висушіть ранову поверхню і покрийте її стерильною пов’язкою з стрептоцідної емульсієї або з фураціліновою маззю.

Якщо при термічних опіках обличчя обпеклися повіки, обробіть уражену поверхню зеленкою.

Народна медицина радить спосіб лікування опіку – картоплею. Натерти на тертці свіжий картопля, покласти на ганчірку і прив’язати до хворого місця. Як тільки компрес нагріється, зняти його. Спосіб лікування чаєм: заварити міцний чорний або зелений чай, остудити заварку до 15 ° С і поливати нею обпалені місця, перебінтовуючи їх.Постійно змочувати бинти заваркою, не даючи їм висихати. Робити так 10-12 днів.

Хімічні опіки в побуті – це найчастіше опіки міцними кислотами і лугами. Перша допомога – негайно змити з ураженої шкіри їдкі речовини рясною кількістю води. При опіку кислотою обмийте уражену поверхню слабким розчином питної соди (1ч. ложка на 1 склянку води), при опіку лугом – слабким розчином кислоти (борної, лимонної). Можна розвести водою оцет (5 частин води на 1 частину оцту).

Увага! Якщо ви обпеклися негашеним вапном, лити воду на обпечене місце не можна! У цьому випадку робіть примочки з 20%-м розчином цукру.Однак при опіку очей вапном (гашеного або негашеним) потрібно як можна швидше промити очі струменем проточної води.

При опіку очей кислотою промивайте їх 10-15 хв слабким струменем води, потім додатково промийте 2%-м розчином питної соди. Повіки при цьому відкривайте порізно.

При опіку очей лугом рясно промийте їх водою, а потім додатково – 2%-м розчином борної кислоти або розведеним водою оцтом (на 50 частин води 1 частина оцту).

Опіки обличчя і тіла сильними кислотами, негашеним вапном народна медицина рекомендує лікувати накладенням звичайної питної соди та оливкової олії. Сода нейтралізує отруйні кислоти, а оливкове масло підтримує м’якість рани і запобігає утворенню тріщин.

Якщо обпалено горло, рекомендується пити маслянисті речовини: оливкова олія, воду, змішану з білком сирого яйця.