Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv_pr-s_ch_I.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
789.5 Кб
Скачать

6.Заміна неналежного відповідача

Належний відповідач - особа, яка має відповідати за позовом. Тоді неналежним відповідачем буде та особа, яка не є суб'єктом права вимоги чи несення обов'язку. Обґрунтування належності у осіб процесуальної правосуб'єктності відповідача покладається на позивача та осіб, які пред'являють позов на захист прав та інтересів позивача. Кожна особа може звернутися за судовим захистом, також до суду можуть звертатися органи та особи, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, або державні чи суспільні інтереси (ст. 3, 45 ЦПК), причому ст. 119 ЦПК зобов’язує їх вказати у позовній заяві ім’я відповідача та обґрунтувати свої вимоги. Суд, розглядаючи справу, має визначити питання про правильність визначення відповідача.

Суд за клопотанням позивача, не припиняючи розгляду справи,

  • замінює первісного відповідача належним відповідачем, якщо позов пред'явлено не до тієї особи, яка має відповідати за позовом,

  • або залучає до участі у справі іншу особу як співвідповідача.

Після заміни відповідача або залучення до участі у справі співвідповідача справа за клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розглядається спочатку.

Тема 6. Треті особи у цивільному процесі. Процесуальне правонаступництво та представництво

  1. Поняття і види третіх осіб

  2. Треті особи, які заявляють самостійні вимоги

  3. Треті особи, які не заявляють самостійні вимоги

  4. Поняття процесуального правонаступництва та представництва

  5. Законне представництво

  6. Договірне представництво

1. Поняття і види третіх осіб

Третіми особами називаються суб'єкти цивільних процесуальних правовідносин, які захищають свої права та охоронювані законом інтереси у цивільної справи в суді, однак ця справа відкрита за позовом інших осіб. Вони втручаються у спір між сторонами, вступають у цивільну справу сторін в суді, коли провадження вже відкрите і ще не ухвалене рішення, Це пояснюється тим, що на їх правове становище можуть вплинути наслідки розгляду судом спірної справи між сторонами, оскільки рішення по справі може порушити їх матеріальні права або сторона буде мати право пред’явити до них регресний позов. Треті особи зацікавлені, щоб рішення суду відповідало їх інтересам, не порушувало їх права. Розгляд справи за їх участю сприяє постановленню законного та обґрунтованого рішення, дає можливість зекономити час і процесуальні засоби, зменшити судові витрати і запобігти ухваленню судом протилежних за змістом рішень.

Участь у процесі третіх сторін, які не заявляють самостійних вимог, спрямована на те, щоб сприяти захисту прав тієї сторони, на боці якої вона виступає, оскільки наслідком несприятливого рішення для третьої особи буде регресний позов про відшкодування збитків.

Матеріально-правовий характер їх заінтересованості полягає у тому, що рішення, яке буде винесено судом щодо конкретного спору, може порушити матеріальні права третьої особи або стати підставою для сторони вимагати відшкодування збитків від неї – пред’явити до третьої особи позов за правом регресу. Процесуально-правова заінтересованість третьої особи полягає в недопущенні постановляння судом несприятливого для себе рішення.

Залежно від способу вступу в процес у справі треті особи поділяються на види:

  • які заявляють самостійні вимоги;

  • які не заявляють самостійних вимог.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]