Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Права і обовязки посадових осіб.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
189.44 Кб
Скачать

Начальник відділу меліорації

Завдання та обов'язки. Розробляє та організовує разом із землекористувачами, власниками землі систему заходів щодо забезпечення сприятливої меліоративної обстановки на зрошуваних і осушуваних землях, утримання в технічно справному стані колекторно-дренажної мережі і споруд на ній, свердловин вертикального дренажу. Здійснює контроль за своєчасним проведенням зазначених заходів. Координує роботу гідрогеолого-меліоративної служби, аналізує матеріали спостережень за режимом ґрунтових вод та їх мінералізацією, відведенням, водообліком дренажних вод і повторним їх використанням тощо, готує висновки і пропозиції щодо поліпшення меліоративного стану земель і технічного стану зрошувальних та осушувальних систем. Погоджує дозволи на спецводокористування, обґрунтовує потребу в електроенергії для роботи дренажних насосних станцій і водовідведення. Бере участь у розробленні та впровадженні заходів щодо запобігання заболочуванню та засоленню меліорованих земель, забезпечує додержання природоохоронних вимог під час експлуатації меліоративних систем. Вносить пропозиції щодо реконструкції або підвищення технічного рівня меліоративних систем і колекторно-дренажної мережі, зниження планових витрат на ремонтні роботи. Бере участь у роботі комісій з приймання в експлуатацію колекторно-дренажних систем, збудованих і відремонтованих, здійснює контроль за додержанням правил технічної експлуатації, безпечного ведення робіт. Упроваджує нові технології і передові форми організації праці. Несе відповідальність за своєчасне забезпечення ремонтно-будівельних підрозділів необхідною кошторисною, нормативною та технічною документацією. Організовує ведення обліку та статистичної звітності на виконані роботи відповідно до встановлених форм. Координує діяльність експлуатаційних підрозділів, які здійснюють обслуговування колекторно-дренажної мережі і меліоративного стану зрошуваних і осушуваних земель. Організовує підвищення кваліфікації працівників відділу.

Повинен знати: законодавчі та нормативні документи з питань технічної експлуатації меліоративних і колекторно-дренажних систем, природоохоронне законодавство; Водний кодекс; Земельний кодекс; Статут експлуатаційної служби органів меліорації і водного господарства; Положення про планово-запобіжний ремонт меліоративних систем; конструктивні особливості, призначення і режими роботи меліоративних систем; організацію і технологію виконання ремонтно-експлуатаційних робіт; правила приймання закінчених будівництвом та ремонтом меліоративних об'єктів; основи економіки, гідравліки, гідрології, гідротехніки, землеробства, трудового законодавства; правила і норми охорони праці і виробничої санітарії.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст або бакалавр). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професією гідротехніка: для магістра або спеціаліста - не менше 2 років, бакалавра - не менше З років.

Начальник відділу насосних станцій

Завдання та обов'язки. Забезпечує надійну роботу насосного та електротехнічного устаткування відповідно до завдань на подавання або відкачування води в найбільш економічних режимах. Організовує упровадження ресурсозберігаючих технологій, контроль за використанням електроенергії та подавання води. Забезпечує своєчасне подавання (на польдерних системах відкачування) води насосними станціями або свердловинами згідно з планами водокористування (планом регулювання водного режиму). Розробляє, затверджує та забезпечує виконання заходів щодо підвищення експлуатаційної надійності насосного та електротехнічного устаткування та їх техніко-економічних показників. Забезпечує своєчасне технічне обслуговування та виконання ремонтних робіт гідромеханічного та електротехнічного устаткування. Готує пропозиції щодо технічного переоснащення та реконструкції насосних станцій. Бере участь у розробленні пропозицій щодо необхідності проведення науково-дослідних робіт, спрямованих на підвищення експлуатаційної надійності насосного та енергетичного устаткування та покращання їх техніко-економічних показників. Розробляє програми навчання персоналу, бере участь у його підготовці. Контролює додержання правил технічної експлуатації, безпечного ведення робіт, виробничої санітарії та протипожежного захисту. Відповідає за додержання заходів, пов'язаних із охороною довкілля. Забезпечує своєчасну підготовку статистичної та оперативної звітності. Контролює виконання службових обов'язків персоналом насосних станцій.

Повинен знати: постанови, розпорядження, накази органів вищого рівня; методичні, нормативні та інші керівні документи з організації та експлуатації насосного та електротехнічного устаткування; організацію виробництва; систему технічного обслуговування і ремонту енергетичного устаткування; технічні характеристики, конструктивні особливості, призначення і правила технічної експлуатації насосно-енергетичного устаткування; порядок розроблення і оформлення технічної документації; основи гідравліки, гідротехніки, механіки та електротехніки; основи трудового законодавства.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст або бакалавр). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професією: для магістра або спеціаліста - не менше 2 років, бакалавра - не менше 3 років.

Примітка. Кваліфікаційна характеристика є також чинною для керівників відділів енергетики облводгоспів, управлінь каналів, басейнових водогосподарських об'єднань, управлінь зрошувальних та осушувальних систем, управлінь групових водопроводів сільгоспводопостачання, які займаються питаннями експлуатації насосних станції.