Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_3_Системне програмне забезпечення_Файлова...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
211.46 Кб
Скачать

3.2. Поняття файла.

Найважливішими поняттями в операційних системах є файли і каталоги (папки).

Всі дані в ЕОМ зберігаються в файлах. Англійське слово „file” перекладається як шпилька для наколювання паперів, швидкозшивач, картотеку набір документів.

Файл – це найменована область на магнітному, оптичному диску або іншому носієві інформації.

У файлах можуть зберігатися тексти програм, документи, а також програми, які готові для виконання та інші дані. Для того щоб операційна система та інші програми могли звертатися до файлів. Вони повинні мати свої імена. Ім’я складається з двох частин: власного імені та типу файла, які відокремлюються крапкою. Наприклад:

Тип файла називають також розширенням імені.

Власне ім’я файла в операційній системі MS DOS може містити від одного до восьми символів, а розширення від одного до трьох символів. Розширення є необов’язковим параметром і може бути відсутнім. Наприклад:

a.exe

readme.txt

dirinfo і т.п.

В імені файла можуть використовуватися великі і малі букви (причому MS DOS не проводить різниці між великими і малими буквами), символи $ & # @ ‘ ! % ^ ) ( } { ] [ - _ і цифри. Недопустимо використання символів ? * . , = + \ / | > < : ; і символів лапок. Якщо ви спробуєте ввести більш довше ім’я, чим це допустимо, то нічого страшного не відбудеться. Зайві символи, які будуть знаходитись праворуч, просто будуть проігноровані. Наприклад, якщо ви спробуєте створити ім’я файла readtext1.txt, то операційна система MS DOS сприйме файл з ім’ям readtext.txt.

В операційній системі Windows довжина файла (разом з розширенням) не повинна перевищувати 255 символів. Не можна використовувати символи ? * \ / | > < і символів лапок. В імені дозволяється використовувати прогалини і декілька точок. Розширенням вважається всі символи, які йдуть після останньої крапки. На відміну від MS DOS, в Windows розпізнаються великі і малі букви при створенні файла, але ігнорується регістр при зверненні до файла. Крім обмеження на довжину імені файла (255 символів) існує обмеження на довжину повного імені файла (в нього входить шлях доступу до файла, прочинаючи від вершини ієрархічної структури). Повне ім’я файла не може бути довшим 260 символів.

3.3. Зарезервовані імена файлів.

В MS DOS зарезервовані наступні імена файлів:

Ім’я

Призначення

AUX

асинхронний інтерфейс (Auxiliary – допоміжний вихід)

CLOCK$

драйвер годинника

COM1

перший послідовний інтерфейс

COM2

другий послідовний інтерфейс

COM3

третій послідовний інтерфейс

COM4

четвертий послідовний інтерфейс

CON

консоль (клавіатура + монітор)

LPT1

перший паралельний інтерфейс

LPT2

другий паралельний інтерфейс

LPT3

третій паралельний інтерфейс

NUL

порожній пристрій (всі операції з цим пристроєм ігноруються)

PRN

принтер (від PRiNter)