Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr-ifo.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

Міжнародна фінансова корпорація

МФК розпочала свою діяльність в Україні у 1993 році, ініціювавши консультативні проекти у сфері приватизації та земельної реформи. Впроваджені за підтримки урядів Канади, Японії, Норвегії, Швеції, Великої Британії та США, ці проекти допомогли створити основу приватного сектору. Зокрема, вже до кінця 90-х років завдяки приватизації в Україні з’явилися понад 60 тисяч приватних підприємств і майже 700 тисяч нових робочих місць. МФК також допомогла уряду України розробити і прийняти перший земельний кодекс, що запровадив право приватної власності на землю.

В Україні МФК збільшила обсяги фінансування від 50 млн. дол. США у 2004 фінансовому році до 307 млн. дол. США у 2008 фінансовому році. Станом на 30 червня 2009 року МФК інвестувала близько 1,2 млрд. дол. США з власних коштів у 48 проектів в агробізнесі, фінансовому секторі, енергетиці, інфраструктурі, індустрії будівельних матеріалів, а також у сфері роздрібної торгівлі та обслуговування.

У портфелі МФК Україна займає 12-те місце за обсягом інвестицій.

Консультативна діяльність залишається важливою невід’ємною складовою стратегії МФК в Україні.

Співробітництво з Європейським інвестиційним банком

ЄІБ разом з ЄБРР надає фінансову допомогу Україні для кредитування реального сектора економіки.

На сьогодні за підтримки ЄІБ на різних стадіях проектного циклу – ідентифікації ідеї, ініціювання, підготовки та реалізації знаходиться 8 інвестиційних проектів в сфері розвитку транспорту, муніципальної інфраструктури, енергетики та енергозбереження, сума позик за якими складає понад 1 млрд. євро (чотири з цих проектів фінансуються спільно з ЄБРР).

14 червня 2005 року в Люксембурзі було підписано Рамкову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (набула чинності 8 квітня 2006 року).

Відповідно до мандату Європейського інвестиційного банку на 2007-2013 роки для РФ та країн Східної Європи (Україна, Молдова, Бєларусь), а також країн Закавказзя (Вірменія, Азербайджан, Грузія), ЄІБ виділив 3,7 млрд. євро для фінансування проектів у транспортній, енергетичній, телекомунікаційній та природоохоронній сферах.

30 липня 2007 року були підписані Фінансова угода між Україною та ЄІБ і Проектна угода між Укравтодором та ЄІБ по проекту «Україна – проект європейських доріг України». 3 вересня 2008 року Верховна Рада України прийняла Закон України про ратифікацію зазначеної Фінансової угоди. Вказаними Угодами передбачається залучення 200 млн. євро для співфінансування частини Проекту. Цей проект фінансується ЄІБ спільно з ЄБРР. Загальна вартість Проекту становитиме 680 млн. євро у т. ч.: позика ЄБРР – 200 млн. євро, позика ЄІБ – 200 млн. євро, частка Української Сторони – 280 млн. євро (внесок Укравтодору). 28.04.2009 Угоди набули чинності.

17 вересня 2008 року Кабінетом Міністрів України було прийнято розпорядження стосовно схвалення листа Уряду України до Європейського інвестиційного банку стосовно фінансування проекту «Закупівля рухомого складу для потреб залізничного транспорту України» щодо визнання належності пропозиції стосовно фінансування цього Проекту до сфери застосування зазначеної Рамкової Угоди.

2 лютого 2010 року підписано Фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком, за якою Україна отримає кошти позики для фінансування проекту "Розвиток системи водопостачання та водовідведення в місті Миколаєві".

Загальна вартість Проекту становитиме 31,08 млн. євро, з яких: кошти гранту ЄС – 3,0 млн. євро; національні ресурси (кошти місцевого бюджету та кошти підприємства) – 12,14 млн. євро; позикові кошти – 15,54 млн. євро. Відповідальний виконавець – Міністерство з питань житлово-комунального господарства України, бенефіціар – Міське комунальне підприємство „Миколаївводоканал”, позичальник – Україна, кредитор – Європейський інвестиційний банк (ЄІБ). Термін кредиту – 15 років, ставка -1,5% річних.

Проекти на стадії реалізації:

На стадії реалізації знаходиться 2 інвестиційних проекти, а саме:

Транспортна інфраструктура:

  1. "Український проект європейських доріг України"

Енергетика та енергозбереження:

  1. Проект будівництва високовольтної повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС- Київська.

Проекти на стадії підготовки:

На стадії підготовки знаходиться 4 проекти:

Транспортна інфраструктура: на стадії підготовки знаходиться:

  1. Проект "Покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м. Києва"

Енергетика та енергозбереження: на стадії підготовки знаходиться:

  1. Проект "Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська"

  2. "Програми з енергоефективності та охорони довкілля"

Муніципальна інфраструктура:

  1. Проект "Розвиток системи водопостачання та водовідведення в м. Миколаєві"

Проекти на стадії ініціювання:

  1. Модернізація газотранспортної системи

  2. "Будівництво ПЛ 330 кВ Новоодеська – Арциз"

Співробітництво з Північним інвестиційним банком

23 грудня 2005 року в м. Києві підписано Рамкову угоду між Україною та Північним інвестиційним банком. 14 вересня 2006 року Верховна Рада України ратифікувала зазначену Рамкову угоду.

Особлива увага приділяється екологічним проектам, які становитимуть інтерес як для країн-членів банку, так і для України в районах річок Балтійського та Чорного морів. В цьому контексті є можливість залучення Північного інвестиційного банку до фінансування інфраструктурних проектів спільно з Європейським інвестиційним банком.

На сьогодні між сторонами триває переговорний процес по формуванню пакету пропозицій з урахуванням профілю роботи Банку та потреб України. У цьому ж контексті у перспективі вивчатиметься можливість залучення ПIБ до фінансування інфраструктурних проектів спільно з ЄІБ.

ПІБ акцентує свою увагу на впровадженні в Україні проектів як у державному, так і приватному секторах. Зокрема, планується впроваджувати проекти у банківській сфері та в галузі телекомунікацій. Банком запропоновано надання кредиту у розмірі 5 млн. євро.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]