Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr-ifo.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

Співробітництво з Міжнародним валютним фондом

15 жовтня 2008 року Українська Сторона запросила до Києва місію МВФ. У рамках роботи місії були розпочаті дискусії стосовно укладання Угоди між Україною та МВФ про «стенд-бай». Пропозиція України по залученню коштів була розглянута та підтримана Радою Директорів МВФ 5 листопада 2008 року.

Програма між Україною та МВФ укладена на два роки за Угодою про «стенд-бай» з обсягом фінансування у 802 % від квоти України в МВФ, або 11 млрд. СПЗ (близько 16,43 млрд. дол. США). Кожний квартальний перегляд програми передбачає можливість гнучкого коригування показників програми у зв’язку з глобальною кризою.

Станом на лютий 2010 року Україною в рамках програми «стенд-бай» отримано три транші загальним обсягом 10,6 млрд. дол. США.

Місія МВФ, яка перебувала в Україні 12 - 24 жовтня 2009 року, не прийняла рішення про виділення наступного четвертого траншу у сумі 2,5 млрд. СПЗ, який передбачалося отримати у листопаді 2009 року. Наразі питання відкладене до прийняття відповідного рішення МВФ.

Співробітництво з Європейським банком реконструкції та розвитку

ЄБРР залишається для України найефективнішим інвестором. Допомога, яку надає ЄБРР, сприяє економічному зростанню, реформуванню та модернізації транспортної галузі, енергетики, енергозбереженню та розвитку муніципальної інфраструктури. Станом на початок 2010 року ЄБРР виділено понад 4,8 млрд. євро на реалізацію 194 проектів у приватному та державному секторах економіки України.

В контексті розвитку подальшого співробітництва з ЄБРР та за результатами проведення у 2009 році перегляду портфелю проектів українською стороною та ЄБРР уточнено перелік пріоритетних проектів для підготовки на середньострокову перспективу.

Це передусім проекти у секторі транспорту, енергетики та енергозбереження.

Сьогодні за підтримки ЄБРР та ЄІБ на стадії реалізації знаходиться 8 інвестиційних проектів, сума позик ЄБРР за якими складає 494,9 млн. євро та 182 млн. дол. США та сума позик ЄІБ - 563,1 млн. євро.

Завершується реалізація ще двох проектів за підтримки ЄБРР: "Програма інвестицій та розвитку системи водопостачання та очищення води м. Запоріжжя" та Другий проект «Ремонт автомобільної дороги Київ-Чоп».

Станом на січень 2010 року проектний портфель ЄБРР розподілено наступним чином: транспорт (70%), енергетика та енергозбереження (17%), газотранспортна сфера (11%), фінанси (2%).

Портфель проектів ЄБРР сконцентрований переважно у приватному секторі – близько 73% від усього обсягу фінансування – порівняно з 27% у державному секторі. 11% загального обсягу діяльності становлять операції з капіталом, 89% - операції з боргом. Найбільші сектори діяльності ЄБРР в Україні – сектор фінансових установ (27%), агробізнес (20%), промисловість та транспорт (по 15%).

На стадії реалізації знаходиться 9 інвестиційних проектів під державні гарантії, сума позик за якими складає понад 1 млн. дол. США

Проекти на стадії реалізації:

Транспортна інфраструктура:

  1. "Впровадження швидкісного руху пасажирських поїздів на залізницях України"

  2. "Третій Проект "Ремонт автомобільної дороги М06 Київ – Чоп"

  3. Розвиток інфраструктури Іллічівського морського торговельного порту

Енергетика та енергозбереження:

  1. Будівництво високовольтної повітряної лінії в Одеській області – будівництво лінії електропередачі 330 кВ Аджалик – Усатове

  2. Реконструкція енергоблоку № 4 Старобешівської ТЕС

  3. Модернізація після завершення будівництва енергоблоку № 2 Хмельницької АЕС та енергоблоку № 4 Рівненської АЕС

  4. Фінансування Української енергозберігаючої сервісної компанії УкрЕСКО (ІІ фаза)

  5. Будівництво ПЛ 750 кВ Рівненська АЕС – Київська

Фінансовий сектор:

  1. Друга кредитна лінія для малих та середніх підприємств (МСП-2)

На стадії підготовки знаходиться ще 5 проектів, сума позик ЄБРР за якими складає понад 1,3 млн. євро :

Проекти на стадії підготовки:

Транспортна інфраструктура: на стадії підготовки знаходиться 4 проекти:

  1. Модернізація залізничного напрямку Полтава – Кременчук – Бурти – Користівка з метою забезпечення енергозбереження

  2. Проект "Завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровську"

  3. Проект "Будівництво першої черги Пролетарсько-Київської лінії метрополітену у м. Донецьку"

  4. Проект "Покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м. Києва"

Енергетика та енергозбереження: на стадії підготовки знаходиться:

  1. Проект "Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська"

На сьогодні Мінпаливенерго готується до ініціювання проект "Будівництво ПЛ 330 кВ Новоодеська – Арциз".

Також планується ініціювання проекту "Будівництво ділянок метрополітену у м. Києві".

28 лютого 2008 року були підписані Кредитна угода між Україною та ЄБРР та Проектна угода між ЄБРР та НЕК „Укренерго” за проектом „Будівництво повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС - Київська”. (Фінансову угоду між Україною та ЄІБ (Проект будівництва високовольтної повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС – Київська) підписано 20 жовтня 2008 року. Угоду ратифіковано Законом України від 01.04.2009 № 1251-VI) Загальна вартість цього проекту, яка враховує спорудження ПЛ 750 кВ Рівненська АЕС – Київська довжиною 353 км, спорудження заходу ПЛ 750 кВ Хмельницька АЕС – Чорнобильська АЕС на ПС "Київська" довжиною 135 км, розширення ПС "Київська" та встановлення АТ-2 750/330 кВ на ПС "Київська" становить 364 млн. євро, в тому числі кошти позик ЄБРР та ЄІБ – 300 млн. євро (по 150 млн. євро кожний банк). Співфінансування частини цього проекту Українською Стороною (64 млн. євро) забезпечуватиметься за рахунок компанії НЕК "Укренерго". Кредитна угода за проектом була ратифікована Верховною Радою України 29 жовтня 2008 року.

ЄБРР також є розпорядником Чорнобильського фонду “Укриття”, заснованого у грудні 1997 року для надання допомоги Україні в реконструкції саркофага, який має стати екологічно безпечною системою.

У 2010 році Банк сконцентрує свою допомогу на проектах з розвитку інфраструктури, конкурентоспроможності та підвищення енергоефективності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]