Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_3_ost.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
160.26 Кб
Скачать

3. Встановлення знижок-надбавок до базового рівня ціни

Складовою відпускної ціни товару є цінова знижка. Знижка — це умова угоди, що визначає розмір зменшення базової ціни товару, вказаної в угоді. Загалом - це частина ціни товару, яку підприємства-виробники можуть встановлювати з метою стимулювання та підви­щення зацікавленості підприємств-реалізаторів у збуті їх продукції. Цінові знижки мають добровільний характер і не є обов'язковими, вони можуть надаватися не тільки підприємством виробником, а й торговельними підприємствами (оптовими та роздрібними) у певному конкретному випадку.

Розмір знижки залежить від характеру угоди, умов постачання і платежу, взаємовідносин з покупцями товару і кон'юнктури ринку в момент укладання угоди.

При визначенні цін та можливості надання цінових знижок необхідно врахувати кількість каналів руху товарів від виробника до покупця. Існують наступні можливі канали товароруху:

  • виробник - покупець, якщо виробник реалізує товари через мережу власних торговельних підприємств;

  • виробник - роздрібне торговельне підприємство - покупець, якщо товар реалізується через спеціалізовану роздрібну мережу;

  • виробник - оптове підприємство - роздрібне торговельне підпри­ємство - покупець;

  • виробник - регіональне оптове підприємство - місцеве оптове підприємство - роздрібне торговельне підприємство - покупець.

  • виробник - посередник - регіональне оптове підприємство - місцеве оптове підприємство - роздрібне торговельне підприємство -покупець.

Збільшення учасників товароруху спричиняє зростання ціни товару для кінцевого покупця. У сучасній практиці використовується близько двадцяти різних видів знижок (табл. 2.5).

Види та розміри цінових знижок

Види знижок

Характерна ознака знижок

Розмір знижок

1. Кількісні

За обсяг придбаного товару

до 15%

2. Прогресивні

За кожну одиницю понад обумовленого обсягу товару

до 5%

3.Бону сні

За обумовлений обсяг придбаного товару протягом визначеного терміну.

до 7-8%

4. Дилерські

За надання посередницьких послуг з реалізації товарів

до 30%

5.Функціональні

За виконання функцій реалізації товару

до 30%

6. Загальні (прості)

За оплату товарів готівкою

до 10%

7. Завдаткові

За передоплату завдатку за товар

3-6%

8. Декорт

За прискорення оплати товару

2-5%

9. Дисконтні знижки

За різницю у термінах постачання продукції

до 30%

10. Сезонні

За купівлю товару у міжсезонні періоди

50-80%

11. За першу партію товару

За ризик у зв'язку з невідомим попитом на товар

до 20%

12. Спеціальні

За ризик не реалізації елітних, ексклюзивних виробів

до 30%

13. Експортні

За реалізацію товарів за кордоном

до 30%

14. Особисті

Для постійних клієнтів

до 30%

15. Закриті

Для обмежених покупців

до 50%

16. Залікові

За умови повернення старого товару

10-30%

17. Непомітні

Форма надання безкоштовних послуг покупцям

до 10%


Найчастіше використовуються такі види знижок:

  1. Знижка за обсяг придбаного товару - це зниження ціни для покупців, які закуповують значну кількість товару. Знижка встановлюється у відсотках до загальної вартості або ціни одиниці товару, що закуповується. Знижка за обсяг придбаного товару може пропонуватися всім покупцям. Продавець товару у такому випадку має слідкувати за тим, аби сума знижки не перевищувала його суми економії на витратах у зв'язку зі збільшенням обсягів реалізації товару, що продається.

  2. Знижка за кількість придбаного товару за прогресивною шкалою. Така знижка надається посередникам з метою стимулювання їх до більшого обсягу реалізації товару.

Наприклад, при купівлі 100 одиниць товару ціна встановлюється -130 грошових одиниць за одиницю товару. Якщо посередник купує більше 100 одиниць товару, ціна знижується на 2%, якщо більше 200 одиниць, то ціна зменшується на 3% і т.д.

  1. Знижка за обумовлений обсяг придбаної продукції за певний проміжок часу називається бонусною знижкою. В угоді у такому випадку встановлюється шкала знижок залежно від обсягу закупле­ного товару протягом визначеного терміну. За деякими видами обладнання бонусні знижки досягають 15-20% обороту, а за сиро­винними і сільськогосподарськими товарами 7-8%

  2. Дилерська знижка - надається виробниками своїм представникам-реалізаторам або посередникам з реалізації товарів (у тому числі і закордонним). Частіше дилерські знижки надаються під час реалізації транспортних засобів, обладнання, вони коливаються залежно від виду, марки машини та обладнання і сягають у серед­ньому 15-20% від ціни.

  3. Функціональна знижка - це знижка, яка пропонується підприємствами-виробниками службам збуту, які виконують функції з реалізації товару, його збереження, ведення обліку тощо.

  4. Знижка за оплату товару готівкою (загальна чи проста знижка). Така форма платежу покращує фінансовий стан виробника з точки зору готівкових коштів, оскільки зазвичай в практиці ринкових відносин терміни оплати рахунків за відвантажену продукцію коливається від ЗО до 90 днів. Залежно від суми угоди такі знижки можуть складати від 3 до 6%.