Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР 5-6_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
68.1 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Яке призначення програми PowerPoint?

  2. Що таке презентація?

  3. Що таке слайд?

  4. Що може містити слайд?

  5. Якими способами можна створити слайд?

  6. Які є режими роботи зі слайдами?

  7. Як редагують слайд?

  8. Як вставити новий слайд?

  9. З яких елементів може складатися слайд?

  10. Яке призначення режиму показу слайдів?

  11. Як вставити звук і відео кліп у слайд?

  12. Як підвищити рівень елемента списку?

  13. Для чого використовують анімаційні ефекти?

  14. Які є ефекти анімації?

  15. Яке призначення презентації?

  16. Чим панель слайдів відрізняється від панелі структури?

  17. Як вставити дикторський текст у слайд?

  18. Як понизити рівень елемента списку?

  19. Що таке ефекти анімації?

  20. Як продублювати слайд?

  21. Яке призначення режиму структури слайдів?

  22. Що таке шаблон оформлення фону слайда?

  23. Які є стилі оформлення?

  24. Які є команди в основному меню програми PowerPoint?

  25. Як замінюються слайди на екрані під час показу?

  26. Яке призначення команди Переход слайдов?

  27. Як вставити діаграму у слайд?

  28. Як і для чого можна спакувати презентацію?

  29. Як перейти до потрібного слайда в режимі сортировщика слайдів?

  30. Як ввести текст заголовку у слайд?

  31. Які існують шаблони професійних презентацій у PowerPoint?

Теоретичні відомості

MS PowerPoint

Презентація – це набір слайдів, де є текст, графічні об’єкти, рисунки, кнопки тощо.

Презентація може містити звук, відео та анімацію – три основні компоненти мультимедіа. Її демонструють на екрані монітора комп’ютера чи на великому екрані у залі за допомогою проекційної панелі і проектора.

Створюють презентації для того, щоб ілюструвати доповіді, рекламні повідомлення, демонструвати проекти тощо.

Для створення і демонстрації презентацій призначена програма MS PowerPoint, яка дає змогу, зокрема, використати в презентації мультимедійні ефекти.

Презентацію можна створити трьома способами:

  1. вручну - як нову презентацію: Файл Создать на панелі справа в області задач Создание презентации вибрати Новая презентация ОК;

  2. за допомогою зразків типових презентацій, вибираючи потрібну тему з колекції шаблонів програми: Файл Создать Создание с помощью шаблона Вибрати шаблон презентації з Общие презентацииОК;

  3. за допомогою Майстра автозмісту: Файл Создатьна панели справа вибрати: из мастера автосодержания →ОК→Дальше→

Вибрати вид презентації, наприклад, Общий доклад, →Дальше →Вибрати ДокладыДальше→Вибрати Презентация на экране→ Дальше→Ввести заголовок презентації і своє прізвище→ Дальше→Готово. Після того як майстер закінчить роботу, структуру презентації можна редагувати, застосовувати форматування та анімаційні ефекти. Можна переглянути демонстрацію і зберегти її у файлі з розширенням ppt.

Під час першого запуску програми отримаємо вікно, де описані дії можна виконати простіше.

У лівому куті вікна містяться три кнопки переключення режимів вікна: Обычний режим та режим Показ слайдов.

В режимі Обычный зручно працювати з текстом та змінювати його структуру, а також створювати і переглядати ефекти анімації; в режимі сортировщика слайдов зручно впорядковувати слайди.

Ознайомимося зі структурою слайда. Слайд може містити заголовок, пдзаголовок і основной текст у вигляді маркованих списків, де висвітлюються пункти чи план доповіді, запитання, основні ідеї, назви й адреси фірм тощо. У слайді можуть бути різні об’єкти: рисунки, діаграми, фотографії з файлів, таблиці з Excel, ефекти зі словами з WordArt, заготовка таблиці Word (все це вставляють командою Вставить), а також елементи мультимедіа: анімаційні (рухомі) ефекти, відеокліпи, звук з файлу чи дикторський текст. Звук, зокрема, вставляють командами ВставитьФильмы и звукЗвук с файла чи Записать звук.

Оскільки одним з основних елементів слайда є маркірований список, то особливу увагу треба звернути на кнопки Повысить та Понизить уровень елемента списку, які забезпечують відступи. Рівнів (відступів) може бути до п’яти. Відступи поліпшують сприйняття тексту. Для цього використовують панель Структура. Вона відображається за замовчуванням вертикально у лівій частині вікна.

Щоб привернути увагу глядачів, у слайдах застосовують анімаційні ефекти до заголовка, тексту чи інших об’єктів на слайді за допомогою відповідних ефектів анімації. Найцікавішими є ефекти в’їзду, польоту, випалювання, бумерангу. Щоб задати ефект, виділяють об’єкт на слайді і вибирають із списку відповідний ефект анімації. Крім того можна додавати додаткові ефекти анімації до виділеного об’єкта, якщо відкрити його контекстне меню і вибрати Настройка анимации. Тоді в Області задач з’явиться панель Настройка анімації, натиснути кнопку списку Добавить Эффект і вибрати на вході чи на виході чи за інших умов потрібно застосувати вибраний із списку ефект. При цьому біля виділених об’єктів слайда з’являються кнопки з номерами, що вказують на послідовність виконання ефектів.

Можна змінювати порядок активізації анімованих об’єктів на слайді за технологією перетягування слайдів у режимі Сортировщика слайдов, застосовувати звукові ефекти після анімації, задавати ефекти після анімації тощо. Поекспериментуйте з різними ефектами під час виконання практичної роботи.

Важливим елементом слайда є його фон. Фон можна вибрати серед заготовок дизайнів (шаблонів) або створити самостійно командою

Формат Фон, або відкрити контектне меню слайда і вибрати пункт Фон.

До слайда можна додати примітки, встановивши текстовий курсор в полі приміток, яке розташовується під слайдом.

Примітки не відображаються при демонстрації слайдів і носять службовий характер.

Розглянемо способи демонстрації слайдів. Перед демонстрацією треба за допомогою контекстного меню слайда чи командою меню Показ слайдовСмена слайдов задати параметри демонстрації окремого слайда чи всіх слайдів:

• поява слайда без ефекта; жалюзі горизонтальні або вертикальні, напливання наліво або направо тощо, прорізування, розчинення, відкривання направо чи наліво, поява зверху або збоку тощо;

• спосіб просування (подання) слайдів на екрані: клацання Миші чи автоматично через декілька заданих секунд;

• звуковий супровід: аплодисменти, барабан, овації, вибух, постріл, автоперегони, скрегіт тормозів, звук з файлу тощо.

Демонстрацію виконують шляхом переключення в режим Показ слайдов, або натиснувши функціональну клавішу F5, існують ще декілька способів запуску демонстрації слайдів. Стежте, щоб перед переглядом активним був перший слайд.

У режимі демонстрації слайди з’являються внаслідок клацання кнопкою Миші на значку слайдів або автоматично. Керувати процесом демонстрації можна також за допомогою меню стандартної кнопки керування, яка є у лівому нижньому кутку слайда. Користувач має змогу за допомогою меню Показ слайдов створити свої кнопки керування, якщо його не задовольняють можливості стандартної, а також відрегулювати час демонстрації кожного слайду.

Презентація займає багато місця на диску. Тому за допомогою команди Файл Упаковать запускають Майстра, який упакує презентацію для економного зберігання і копіювання на дискети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]