Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ (SPO).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
291.33 Кб
Скачать

Завдання 1. Тести на тему: «Органи внутрішніх справ України» (Зі збірника тестових завдань з навчальної дисципліни «Судові та правоохоронні органи»).

Завдання 2. Задача: Суддя місцевого загального суду, призначений вперше, до займання посади в судді був одним із засновників юридичної фірми. Але, ставши суддею, він після робочого дня, а також у вихідні дні консультував постійних клієнтів фірми, які оплачували йому послуги на банківський рахунок фірми. Коли про це стало відомо, його запросили до кваліфікаційної комісії суддів, щоб або спростувати цю інформацію, або дати стосовно неї пояснення.

Суддя підтвердив правдивість інформації і пояснив, що він не бачить у його вчинку порушень закону:

  • по-перше, він давав консультації поза приміщенням суду і не в робочий час, тобто на його службових обов’язках це ніяк не відбивалося;

  • по-друге, він консультував клієнтів з питань законодавства у сфері підприємницької діяльності, спори з яких, якщо такі виникають, розглядаються господарськими судами, а він працює у загальному місцевому і за внутрішньою спеціалізацією розглядає кримінальні справи;

  • по-третє, у юридичній фірмі працюють тільки його син зі своєю дружиною, які ще не мають значного досвіду і тому не можуть консультувати зі складних питань права, що може відбитися на імеджі фірми, а звідси і на розмірах доходів, а існуюча ситуація дозволяє його сімї бути матеріально забезпеченою, а значить і він як суддя є більш незалежним, ніж його колега.

Чи сумісна вказана діяльність зі статусом судді? Якщо ні, то яке рішення має прийняти кваліфікаційна комісія? Який орган і в якому порядку приймає рішення про несумісність?

Завдання 3. Есе на тему: Прокурорська діяльність у сфері протидії злочинності.

Варіант 24

Завдання 1. Тести на тему: «Органи досудового слідства» (Зі збірника тестових завдань з навчальної дисципліни «Судові та правоохоронні органи»).

Завдання 2. Задача: У судді місцевого суду Г. 3 червня завершився 5-річний строк призначення його вперше на посаду. За поданням Голови Верховного Суду України Вища кваліфікаційна комісія суддів України рекомендувала його кандидатуру для обрання Верховною Радою України, надіславши необхідні документи до відповідного комітету Верховної Ради України на початку червня. Але розгляд в комітеті та, відповідно, на пленарному засіданні Верховної ради України був запланований на початок вересня. Враховуючи ці обставини, голова Верховного Суду України видав розпорядження, згідно з яким на період до обрання судді Г. Верховною Радою України, керуючись п. 4 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», доручив йому розгляд справ лише про адміністративні правопорушення.

Які кадрові повноваження має Голова Верховного Суду України? Чи правильне рішення прийняв Голова Верховного Суду України стосовно судді Г.? Чи розповсюджується повноваження Голови Верховного Суду України на запровадження у суді «внутрішньої спеціалізації»? Що означає поняття «спеціалізований суд» і як воно співвідноситься з поняттям «спеціалізація суддів»?

Завдання 3. Есе на тему: Перспективи реформування законодавства про прокуратуру.

Варіант 25