Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 6 РЦП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
69.63 Кб
Скачать

Тема 6 Оподаткування учасників ринку цінних паперів

1. Особливості оподаткування операцій з цінними паперами податком на прибуток підприємств.

2. Специфіка сплати податку на додану вартість учасниками ринку цінних паперів.

3. Особливості оподаткування у сфері спільного інвестування.

4. Оподаткування дивідендів та процентів за цінними паперами.

Самостійна робота:

1. Опрацювання пп. 153.3, 153.4, 153.8 ст. 153 Розділу ІІІ «Податок на прибуток» Податкового кодексу України.

2. Оподаткування корпоративного прибутку

Література: [3, 11, 13, 14, 17, 18, 21]

1. Особливості оподаткування операцій з цінними паперами податком на прибуток підприємств

Цінні папери — грошові документи, що засвідчують право володіння або відносини позики, визначають взаємовідносини між особою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або процентів, а також можливість передачі грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам.

Ринок цінних паперів – це специфічна сфера ринкових відносин, де об’єктом операцій є цінні папери. На ньому здійснюється емісія, купівля-продаж цінних паперів, формується ціна на них, урівноважуються попит і пропозиція.

Торгівля цінними паперами — здійснення цивільно-правових угод з цінними паперами, які передбачають оплату цінних паперів проти їх поставки новому власнику на підставі договорів доручення чи комісії за рахунок своїх клієнтів (брокерська діяльність) або від свого імені та за свій рахунок з метою перепродажу третім особам (ділерська діяльність), крім випадків, передбачених законодавством.

Учасники ринку цінних паперів — емітенти, інвестори та особи, що здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів.

Відповідно до п.153.8, ст. 153 Розділу ІІІ «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу платник податку веде відокремлений облік фінансових результатів операцій з цінними паперами і деривативами в розрізі окремих видів цінних паперів, деривативів та інших, ніж цінні папери, корпоративних прав. При цьому облік операцій з акціями ведеться разом з іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами.

Для цілей оподаткування операцій з цінними паперами під терміном "доходи" слід розуміти суму коштів або вартість майна, отриману (нараховану) платником податку від продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів, деривативів або інших, ніж цінні папери, корпоративних прав, а також вартість будь-яких матеріальних цінностей чи нематеріальних активів, які передаються платнику податку в зв'язку з таким продажем, обміном або відчуженням. До складу доходів включається також сума будь-якої заборгованості платника податку, яка погашається у зв'язку з таким продажем, обміном або відчуженням.

Під терміном "витрати" слід розуміти суму коштів або вартість майна, сплачену (нараховану) платником податку продавцю (у тому числі емітенту, крім придбання під час первинного розміщення) цінних паперів, деривативів або інших, ніж цінні папери, корпоративних прав, як компенсація їх вартості. До складу витрат включається також сума будь-якої заборгованості покупця, яка виникає у зв'язку з таким придбанням.

Якщо протягом звітного періоду витрати на придбання кожного з окремих видів цінних паперів, деривативів, та інших, ніж цінні папери, корпоративних прав, понесені (нараховані) платником податку, перевищують доходи, отримані (нараховані) від продажу (відчуження) цінних паперів, деривативів або інших, ніж цінні папери, корпоративних прав цього ж виду протягом такого звітного періоду, від'ємний фінансовий результат переноситься на зменшення фінансових результатів від операцій з цінними паперами, деривативами або іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами цього ж виду наступних звітних періодів у встановленому порядку.

Якщо протягом звітного періоду доходи від продажу кожного з окремих видів цінних паперів, деривативів та інших, ніж цінні папери, корпоративних прав отримані (нараховані) платником податку, перевищують витрати, понесені (нараховані) платником податку внаслідок придбання цінних паперів, деривативів або інших, ніж цінні папери, корпоративних прав цього ж виду протягом такого звітного періоду (з урахуванням від'ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами, деривативами або іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами цього ж виду минулих періодів), прибуток включається до складу доходів такого платника податку за результатами такого звітного періоду.

Усі інші витрати та доходи платника податку, крім витрат та доходів за операціями з цінними паперами, деривативами та іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами, визначеними цим підпунктом, враховуються у визначенні об'єкта оподаткування такого платника податку на загальних умовах, встановлених Кодексом.

Ці норми поширюються також на визначення балансових збитків або прибутків, отриманих платником податку від операцій із корпоративними правами, що виражені в інших, ніж цінні папери, формах. Проте зазначені положення не поширюються на операції, що здійснюються платником податку - емітентом з розміщення корпоративних прав або інших цінних паперів, а також з їх зворотного викупу або погашення таким платником податку - емітентом.

Операції з конвертації цінних паперів оподаткуванню не підлягають.

Відповідно до п. 137.18, ст. 137 Розділу ІІІ «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу за цінними паперами, придбаними платником податку з метою їх продажу або утримання до дати погашення, сума процентів включається до складу його доходів у податковий період, протягом якого була здійснена або мала бути здійснена виплата таких процентів згідно з умовами випуску таких цінних паперів.

Суть правил з оподаткування ЦП, зазначених у пп. 153.4.1 і 153.4.2 ст. 153, зводиться до наступного: засоби, залучені в результаті емісії (випуску) боргових ЦП, не включаються у дохід емітента і не відносяться на витрати інвестора, а засоби, які повертаються емітентом інвестору при погашенні (викупі) боргових ЦП, не збільшують витрати емітента і не включаються до доходів інвестора (у розмірі так званої основної суми).

З урахуванням визначення, абзацу останнього пп. 153.4.2 для основної суми кредиту або депозиту, є підстави вважати основною сумою ЦП, на операції з якими поширюється дія пп. 153.4.1 і 153.4.2, їх номінал.

За борговими цінними паперами (п.153.4.3), емітованими платником податку, суми процентів включаються до складу його витрат у податковий період, протягом якого була здійснена або мала бути здійснена виплата таких процентів.

У разі розміщення платником податку боргових цінних паперів вище/нижче номінальної вартості, прибуток/збиток від їх розміщення відноситься до складу його доходів/витрат у податковий період, протягом якого відбулося погашення/викуп таких цінних паперів.

Платник податку, який здійснює довірчі операції із коштами довірителя, відносить до складу своїх доходів утриману (отриману) винагороду.

Що стосується податкового обліку операцій з продажу акцій, внесених до статутного фонду підприємства, то відповідно до пп. 14.1.81 прямі інвестиції - господарські операції, що передбачають внесення коштів або майна в обмін на корпоративні права, емітовані юридичною особою при їх розміщенні такою особою. Таким чином, якщо акції вносяться до статутного фонду підприємства в обмін на його корпоративні права, таке внесення є прямою інвестицією, сума якої не включається до складу валового доходу цього емітента відповідно до п.п. 136.1.3 п. 136.1 ст. 136 Розділу ІІІ Податкового кодексу.