Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні завдання.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
313.34 Кб
Скачать

Контрольні завдання

Згідно з робочим навчальним планом і робочою програмою дисципліни студенти заочної форми навчання повинні виконати контрольну роботу, а студенти денної форми навчання – домашню графоаналітичну та розрахункову роботи. Варіанти робіт видаються студентові індивідуально. Нижче наводяться перелік та зміст конкретних завдань, а також поваріантні вихідні дані для виконання.

1 Завдання на графоаналітичну роботу

Тема роботи: Аналіз геологічної будови та нафтогазоносності надр України і ......................... родовища (назва конкретного родовища видається студентові індивідуально).

Завдання для виконання та методичні поради:

1 Використовуючи навчальні посібники, довідкову літературу або фондові матеріали нафтогазових підприємств і установ, проаналізуйте основні риси геологічної будови нафтогазоносних регіонів України й заданого родовища та виконайте таке:

2 Складіть оглядову карту нафтогазоносних територій України і нанесіть на неї основні (найбільші та типові) родовища нафти і газу. При цьому на бланк контурної карти України нанесіть межі провінцій, їх назви, а також назви й умовні позначки родовищ.

3 Складіть за поданою нижче формою зведену аналітичну таблицю 1, в якій в узагальненому вигляді дайте характеристику трьох основних нафтогазоносних регіонів України.

4 Проаналізуйте геологічну будову та особливості нафтогазоносності одного з родовищ (згідно з одержаним від викладача варіантом) і складіть зведену аналітичну таблицю 2 за нижченаведеною формою.

5 Побудуйте графічну модель заданого родовища, для чого на аркуші формату А4 схематично (від руки або з використанням комп’ютерних графічних редакторів – без сканування!) зобразіть структурну карту продуктивного горизонту і геологічний розріз (профіль) родовища в найбільш інформативному напрямку.

Всі графічні додатки і таблиці повинні виконуватися студентами самостійно (власноруч або з використанням комп’пютерної техніки). Ксерокопії з книжок і розробок інших студентів не розглядаються і не повертаються.

2 Завдання на розрахункову роботу

Підрахуйте добувні запаси нафти і конденсату (в тис. т), вільного та розчиненого газу (в млн м3), а також сумарні запаси вуглеводневої сировини (в млн т умовного палива) за такими вихідними даними:

На одному із родовищ виявлено два поклади: нафтовий і газоконденсатний. В результаті оброблення матеріалів буріння свердловин одержані такі усереднені параметри покладів, наведеними в таблиці 3.

Таблиця1

Характеристика нафтогазоносних територій україни

Назва нафтогазоносної провінції (НГП)

і рік відкриття першого родовища

Тип НГП

Географічне і адміністративне положення

Основні риси геологічної будови

Фундамент

(тип, вік і глибина залягання)

Осадовий чохол

(значні стратиграфічні підрозділи, тип розрізу і товщина)

Основні геотектонічні елементи

Вік нафтогазоносних порід (система, відділ, ярус тощо)

Типи

Локальних структур (пасток)

Покладів

Родовищ

Колекторів

Флюїдоупорів (покришок)

Нафти, газу, конденсату

Перелік найбільших і типових родовищ

Нафтових

Газових

Газоконденсатних

Нафтогазових

Інші відомості (роль, запаси та ресурси, видобуток, глибина свердловин, умови буріння, розробки тощо)

Таблиця 2