Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
145.92 Кб
Скачать

Тема 5. Роль випускової кафедри в підготовці фахівців – 2 год.

    1. Ознайомлення з кафедрами ВНЗ. Перелік профілюючих дисциплін окремих кафедр.

    2. Кадровий склад випускової кафедри. Роль випускової кафедри у забезпеченні змісту та організації підготовки фахівців з менеджменту. Ознайомлення з навчальним планом. Організація навчальної роботи на випусковій кафедрі.

    3. Види і зміст навчальних занять. Роль і місце кожного виду занять у формуванні фахівця. Практична підготовка студентів з фаху.

    4. Організація та методика впровадження різноманітних форм контролю знань студентів.

    5. Організація самостійної роботи студентів (СРС) та форми її контролю.

5.1. Ознайомлення з кафедрами внз. Перелік профілюючих дисциплін окремих кафедр.

Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Ніжинський агротехнічний інститут» має у своїй структурі три факультету, до складу яких входять 10 кафедр.

Факультет механізації сільського господарства:

1. Кафедра експлуатації машин і технічного сервісу. Завідувач кафедри – Махмудов Ільхом Ісакович, доцент, кандидат технічних наук, викладач експлуатації машин і обладнання.

2. Кафедра машин і обладнання агропромислового виробництва. Завідувач кафедри – Храпач Євгеній Іванович, професор, доктор технічних наук, викладач проектування технологічних процесів у переробних галузях.

3. Кафедра загальнотехнічних дисциплін. Завідувач кафедри – Литвинов Олег Іванович, доцент, кандидат технічних наук, викладач теоретичної механіки.

Факультет електрифікації і автоматизації сільського господарства:

1. Кафедра автоматизації та електрифікованих технологій в аграрному виробництві. Завідувач кафедри – Кліментовський Юрій Антонович, доцент, кандидат технічних наук, викладач автоматики і автоматизації виробництва.

2. Кафедра природничо-фундаментальних дисциплін. Завідувач кафедри – Муквич Микола Миколайович, доцент, кандидат технічних наук, викладач вищої математики.

3. Кафедра фізичного виховання. Завідувач кафедри – Лисенко Сергій Григорович, старший викладач кафедри фізичного виховання.

Факультет економіки та менеджменту:

1. Кафедра аграрної економіки. Завідувач кафедри – Стригун Віктор Маркович, доцент, кандидат сільськогосподарських наук, викладач технології виробництва продукції рослинництва.

2. Кафедра бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту. Завідувач кафедри – Овчарик Зоряна Дем`янівна, доцент, кандидат економічних наук, викладач моделей і методів прийняття рішень в аналізі і аудиті.

3. Кафедра менеджменту. Завідувач кафедри – Кожухівський Микола Миколайович, професор, кандидат сільськогосподарських наук, викладач екологічного менеджменту.

4. Кафедра соціально-гуманітарних дисциплін. Завідувач кафедри – Сидорович Олександр Сергійович, доцент, кандидат історичних наук, викладач історії України, історії української культури, соціології.

5.2. Кадровий склад випускової кафедри. Роль випускової кафедри у забезпеченні змісту та організації підготовки фахівців з менеджменту. Ознайомлення з навчальним планом. Організація навчальної роботи на випусковій кафедрі.

Випускова кафедра менеджменту має у своєму складі 11 осіб, із них 5 штатних. Серед членів кафедри 2 штатних кандидати наук, 1 доктор наук, 2 асистенти кафедри. Серед основних дисциплін, викладання яких забезпечує кафедра, можна назвати менеджмент, аграрний менеджмент, маркетинг, управління персоналом, управління проектами, фінанси підприємств, інформаційні системи та технології, міжнародні економічні відносини.

Роль випускової кафедри менеджменту в забезпеченні змісту та організації підготовки фахівців з менеджменту надзвичайно важлива. Саме вона забезпечує викладання дисциплін професійної та практичної підготовки, проведення навчальних, виробничих та переддипломних практик, організацію та проведення державної атестації студентів. Атестація здійснюється на підставі оцінки рівня професійних знань, умінь та навичок випускників, передбачених ГСВО МОН "Освітньо-кваліфікаційна характеристика бакалавра з напряму "Менеджмент", з використанням загальнодержавних методів комплексної діагностики: захист випускної роботи (проекту), або складання комплексного державного екзамену, або їх поєднання. На державну атестацію виносяться дисципліни, викладання яких забезпечує випускова кафедра менеджменту та кафедри аграрної економіки; бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту:

• ПЗ 4. Економічна теорія;

• ПП 1. Економіка підприємства;

• ПП 6. Підприємницьке право;

• ПП 7. Маркетинг;

• ПП 10.1. Основи менеджменту;

• ПП 10.2. Операційний менеджмент;

• ПП 10.3. Управління персоналом;

• ПП 10.5. Організація праці менеджера;

• ПП 11. Основи зовнішньоекономічної діяльності;

• ПП 2.3. Фінанси підприємства.

Підготовка менеджерів здійснюється згідно з галузевим стандартом: освітньо-кваліфікаційної характеристики (ОКХ) та освітньо-професійної програми (ОПП), за навчальним планом, розробленим працівниками деканату факультету економіки та менеджменту.

Навчальний план – це нормативний документ вищого навчального закладу, який складається на підставі освітньо-професійної програми та структурно-логічної схеми підготовки й визначає перелік та обсяг нормативних і вибіркових навчальних дисциплін, послідовність їх вивчення, конкретні форми проведення навчальних занять та їх обсяг, графік навчального процесу, форми та засоби проведення поточного й підсумкового контролю. Навчальний план затверджується керівником вищого навчального закладу. Для конкретизації планування навчального процесу на кожний навчальний рік складається робочий навчальний план.

Нормативні навчальні дисципліни встановлюються державним стандартом освіти. Дотримання їх назв та обсягів є обов'язковим для навчального закладу.

Вибіркові навчальні дисципліни встановлюються вищим навчальним закладом. Вибіркові навчальні дисципліни вводяться для задоволення освітніх і кваліфікаційних потреб особи, ефективного використання можливостей і традицій конкретного навчального закладу, регіональних потреб тощо. Місце й значення навчальної дисципліни, її загальний зміст та вимоги до знань і вмінь визначаються навчальною програмою дисципліни. Навчальна програма нормативної дисципліни є складовою державного стандарту освіти. Навчальна програма вибіркової дисципліни розробляється вищим навчальним закладом.

У навчальному плані передбачено низку дисциплін гуманітарних і соціально-економічних циклів, фундаментальних і професійно орієнтованих дисциплін, а також дисципліни за вибором ВНЗ та вибором студента (спецкурси тощо). Протягом навчання студенти вивчають навчальні дисципліни, які умовно можна об’єднати в кілька блоків.

До першого блоку належать нормативні гуманітарні навчальні дисципліни, які спрямовані на розширення світогляду людини, розвиток особистості. Серед них можна назвати історію, філософію, психологію, політологію, релігієзнавство. Особлива увага приділяється вивченню двох іноземних мов.

Другий блок — це фундаментальні економічні дисципліни, до яких належать мікро- та макроекономіка, економіка підприємства, фінанси, бухгалтерський облік, міжнародна економіка та інші. Їх вивчення забезпечує формування базових економічних знань, умінь та навичок.

Третій блок — професійно орієнтовані дисципліни. Вони спрямовані на професійну підготовку студентів, формування у них управлінського способу мислення. Це насамперед менеджмент, маркетинг і низка спеціальних дисциплін, таких як управління персоналом, операційний менеджмент, інноваційний менеджмент, управління проектами, конфліктологія, інвестиційний менеджмент, стратегічний менеджмент, ситуаційний менеджмент, методи та технологія прийняття управлінських рішень тощо.

Відсотковий розподіл годин кожного циклу такий: нормативна частина – 67 %, вибіркова – 33 %. Нормативна частина об’єднує два цикли: цикл гуманітарних та соціально-економічних дисциплін і цикл фундаментальних та професійно орієнтованих дисциплін, а також варіативні дисципліни.

Цикл природничо-наукової та загальноекономічної підготовки (шифр - ПЗ)

ПЗ 1. Вища математика

270 / 5

ПЗ 1.1. Вища математика

ПЗ 1.2. Математичне програмування

81/1,5

ПЗ 1.3. Теорія ймовірностей і математична статистика

81/1,5

ПЗ 2. Дослідження операцій

324/6

ПЗ 3. Економетрія

135/2,5

ПЗ 4. Економічна теорія

81/1,5

ПЗ 4.1. Основи економічної теорії

ПЗ 4.2. Макроекономіка

П3 4.3. Мікроекономіка

ПЗ 5. Статистика

ПЗ 6. Теорія економічного аналізу

ПЗ 7. Інформатика та комп'ютерна техніка

324/6

ПЗ 7.1. Інформатика та комп'ютерна техніка

ПЗ 7.2. Комп'ютерні мережі та телекомунікації

ПЗ 8. Системи технологій

81 /1,5

ПЗ 9. Основи екології

54/1

Разом

1431/26,5

Цикл професійно-орієнтованої підготовки (шифр - ПП)

 

ПП 1. Економіка підприємства

135 / 2,5

ПП 2. Фінанси

270 / 5

ПП 2.1. Гроші та кредит

 

ПП 2.2. Фінанси

 

ПП 2.3. Фінанси підприємства

 

ПП 3. Бухгалтерський облік

108/2

ПП 4. Аудит

81/1,5

ПП 5. Міжнародні економічні відносини

108/2

ПП 6. Підприємницьке право

108/2

ПП 7. Маркетинг

135 / 2,5

ПП 8. Логістика

81/1,5

ПП 9. Контролінг

81/1,5

ПП 10. Менеджмент

648 / 12

ПП 10.1. Основи менеджменту

ПП 10.2. Операційний менеджмент

ПП 10.3. Управління персоналом

ПП 10.4. Інформаційні системи в менеджменті

ПП 10.5. Організація праці менеджера

ПП 11. Основи зовнішньоекономічної діяльності

108 / 2

ПП 12. Трудове право

54 / 1

ПП 13. Основи охорони праці

54 / 1

разом

1971 / 36,5

Разом за циклами

4644 / 86

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]