Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fin sanacia.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.65 Mб
Скачать

3) Принципи, пов'язані з ринковим середовищем:

а) принцип залежності (принцип зовнішнього впливу). Він заснований на тому, що різні чинники зовнішнього середовища роблять вплив на вартість об'єкту не­рухомості. Залежно від ступеня впливу на той або інший об'єкт чинники підрозді­ляються на основні і додаткові; залежно від сфери впливу -— на кліматичні, геоло­гічні, регіональні, соціальні, економічні, екологічні, демографічні, юридичні, мі­жнародні, містобудівні, галузеві, технічні. Два чинника — місце розташування об'єкту і зв'язок його з ринком користувача — у сукупності становлять поняття економічне місцеположення нерухомості, яке найбільше впливає на вартість об'єкта нерухомості.

б) принцип відповідності. Він полягає в тому, що об'єкт нерухомості, що не відповідає ринковим стандартам, які існують в даний час, має меншу вартість. Ві­дповідність - це те, на якому ступені архітектурний стиль, рівні зручності і по­слуг, запропоновані об'єктом нерухомості, відповідають потребам і очікуванням ринку нерухомості.

в) принцип попиту та пропозиції. Сутність принципу попиту та пропозиції полягає у виявленні взаємозв'язку між потребою в об'єкті нерухомості і обмежені­стю його пропозиції.

Співвідношення, наприклад, попиту на житлові приміщення і їх пропозиція залежить від ряду чинників, зокрема від демографічного складу населення, рівня цін на об'єкти нерухомості, споживчі товари, інтенсивності рекламної компанії, введення нових законодавчих актів і нормативних документів, вартості кредитів, оподатковування майна і ін.

Основне завдання експерта-оцінювача при реалізації розглянутого принци­пу - аналіз співвідношення попиту і пропозиції по оцінюваному об'єкту нерухо­мості і визначення ступеня впливу даного співвідношення на рівень вартості об'­єкту.

г) принцип конкуренції. Конкуренція - це суперництво, змагання в якому-небудь виді діяльності. Розумна конкуренція стимулює підвищення якості об'єктів і послуг на ринку нерухомості, надмірна конкуренція призводить до зниження прибутку. Відсутність конкуренції на ринку нерухомості (а це буває при монопо­льній ситуації) - основна умова, при якому ринкова вартість об'єкта не може бути визначена, оскільки вона складається лише на конкурентному ринку.

д) принцип зміни вартості. Найбільш характерний тип змін - так звані цикли життя. Ці зміни стосуються і самих об'єктів нерухомості, а також районів (міст), галузей, суспільства в цілому. Оцінювання постійно змінюється в результаті зміни внутрішнього стану та дії зовнішніх факторів.

е) принцип ефективності. До них належать - принципи ефективного викорис­тання, принципи обережності оцінок та принципи альтернативних оцінок.

є) принцип ефективного використання полягає в тому, що з усіх можливих варіантів експлуатації об'єкта обирається той, де найбільш ефективне викорис­тання його функціональних характеристик, а отже, приносить найбільшу вар­тість.

4) Принцип розумної обережності оцінок зводиться до того, що під час оці­нювання оцінювач повинен критично (із розумним упередженням) ставитися до всієї інформації що стає йому відомою від адміністрації об'єкта оцінювання, і, по можливості, перевіряти цю інформацію, звертаючись до незалежних джерел.

5) Принцип альтернативних оцінок полягає у необхідності використання різ­них методів оцінювання та порівняння показників вартості, отриманих у резуль­таті застосування альтернативних методів.

Вибір того чи іншого методу оцінювання залежить від характеру об'єкта оцінювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]