Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторная работа №1 (Word).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Вихід з редактора Word

Після збереження документа у файлі можна завершити роботу з редактором Word, Для цього можна використати один з таких способів:

• клацнути кнопкою миші на хрестику, розташованому у правому верхньому куті у рядку заголовка головного вікна редактора;

• натиснути комбінацію клавіш <Alt+F4>;

• у меню при натисненні кнопки "Office" виконати команду "Выход" .

Відкривання раніше створеного документа

Знову запустіть редактор Word, Якщо вікно редактора розкрите . не повністю, натисніть на середню з трьох кнопок, розташованих у правому верхньому куті вікна редактора. Після цього вікно програми розкриється на весь екран.

Далі натисніть кнопку "Открыть", розташовану на панелі інструментів "Стандартная" (див. рис. 1.2). Після цього відкриється стандартне вікно відкривання файла у середовищі Windows, подібне до вікна збереження файла (рис. 1.5). У ньому знайдіть свою папку і виділіть файл з потрібним документом. Натисніть кнопку "Открыть" у цьому вікні або двічі клацніть на назві файла. Вікно відкривання файла зникне з екрана, а у вікні редактора з'явиться набраний раніше документ. Далі можна розпочати редагування і форматування тексту.

Редагування тексту

Для переміщення текстом документа на один рядок вгору чи вниз клацніть на одній з відповідних кнопок прокручування справа на вертикальній лінійці прокручування (див. рис. 1.1). Якщо кнопку миші утримувати натиснутою, текст прокручуватиметься у заданому напрямку. Для швидкого прокручування тексту натисніть бігунок між кнопками прокручування і ведіть його в потрібному напрямку. Для переміщення тексту екранними сторінками користуйтеся кнопками прокручування з подвійними стрілками, а для горизонтального переміщення тексту — аналогічними кнопками, розташованими в верхній частині екрана на горизонтальній лінійці прокручування.

Щоб вставити новий текст у вже існуючий, встановіть текстовий курсор у місце, де має з'явитися новий текст, і наберіть його. Для швидкого переміщення текстового курсору в потрібне місце клацніть у цьому місці тексту лівою кнопкою миші.

Для скасування будь-якої операції (переміщення, видалення, вставляння тощо) натисніть кнопку "Отменить" зверху над панеллю "Главная" . Повторне натискання цієї кнопки скасує ще одну (попередню) операцію.

Для повернення скасованих дій одразу після скасування натисніть кнопку "Повторить", що знаходиться справа від кнопки "Отменить", необхідну кількість разів.

Виділення текстових фрагментів

Щоб з фрагментом тексту можна було виконувати якісь дії, насамперед його потрібно виділити. Виділений фрагмент має інверсний щодо звичайного колір.

Якщо треба виділити весь текст, то в пункті меню "Редактирование" (див. рис. 1.3) слід виконати команду "Выделить все" або натиснути комбінацію клавіш <Ctrl+A>. Виділити фрагмент тексту можна за допомогою миші чи клавіатури. Для цього виконайте одну з таких дій:

• підведіть курсор миші на початок потрібного фрагмента, натисніть ліву кнопку миші і, утримуючи її, плавно рухайте курсор миші до кінця фрагмента. Відпустіть кнопку миші. Якщо фрагмент складається з кількох рядків, то курсор миші можна переміщувати по вертикалі;

• клацніть кнопкою миші зліва від початкового символу фрагмента, і пульсуючий текстовий курсор з'явиться на початку фрагмента. Натисніть клавішу <Shifi> і утримуйте її. Спрямовуючи текстовий курсор вправо чи вниз за допомогою клавіш керування курсором, виділіть фрагмент тексту. Операцію виділення можна виконувати й у зворотному напрямку, рухаючи текстовий курсор від кінця фрагмента на його початок.

Операції з текстовими фрагментами

Для переміщення фрагмента тексту його треба спочатку виділити, а потім перенести в інше місце одним з таких способів:

• на панелі "Главная" натиснути кнопку "Вырезать" (із зображенням ножиць), встановити текстовий курсор у місце, куди слід вставити фрагмент, і натиснути кнопку "Вставить";

• натиснути комбінацію клавіш <Ctrl+X>, встановити текстовий курсор у місце, куди слід вставити фрагмент, і натиснути комбінацію клавіш <Ctrl+V>, <Shift+Insert> або іншу, що відповідає команді "Вставить" із меню "Правка";

• встановити курсор миші на межі виділеного фрагменту, натиснути ліву кнопку миші і, утримуючи її, плавно підвести курсор на нове місце, а потім відпустити кнопку миші. Копіювання фрагмента тексту здійснюється подібно до переміщення, але на панелі "Главная" замість кнопки "Вырезать" потрібно натиснути кнопку "Копировать", а замість комбінації клавіш <Ctrl+X> натиснути <Ctrl+C>. Фрагмент тексту, що був один раз занесений у буфер обміну, можна копіювати багаторазово в різні місця тексту. Щоб виконати значну кількість операцій з фрагментами тексту і при цьому уникнути помилок при натисканні комбінацій клавіш, переносити і копіювати фрагменти тексту зручніше за допомогою миші та панелі інструментів.

Для видалення фрагмента тексту спочатку слід виділити його, а потім натиснути клавішу <Delete> або <Backspace>.