Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции 1-4.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
477.7 Кб
Скачать

Файли та каталоги

Інформація на дисках зберігається в файлах. Файл - це поіменована область пам’яті на диску. В файлах можуть зберігатися тексти програм, документи, програми, готові до виконання, та будь-які інші дані. Щоб операційна система чи інша програма могла звертатися до файлу, він повинен бути позначеним. Позначення файлу складається з двох частин: імені та розширення. В імені файлу може бути від 1 до 8 символів (це не відноситься до Windows 95, OS/2, Windows NT, у яких імена файлів можуть мати до 255 символів). Розширення не є обов’язковим. Воно характеризує зміст файлу, тому зручне. По розширенню можна впізнати, яка саме програма створила файл. Розширення починається з крапки, за якою слідують від 1 до 3 символів. Для позначення файлу використовуються латинські літери, цифри і символи: - _ ! % $ # @ & ( ) { } ^ ‘ . Починатись ім’я повинно з літери. Файли поділяють на дві категорії - текстові та двійкові. Текстові файли призначені лише для читання людиною. Двійкові файли - це готові до виконання програми. Двійкові файли мають розширення .com або .exe.

Зарезервовані імена файлів:

  • PRN - принтер

  • LPT1 - LPT4 - пристрої, які підключені до паралельних портів 1 - 4 (звичайно це принтери)

  • COM1 - COM4 - пристрої, які підключені до послідовних портів 1 - 4

  • AUX - пристрій, підключений до послідовного порту 1 (AUX – синонім COM1)

  • CON - при вводі - клавіатура, при виводі - екран

  • NUL - “пустий пристрій”, всі операції вводу - виводу для цього пристрою ігноруються.

Каталог - це спеціальне місце на диску, де зберігаються імена файлів, їх атрибути (властивості), відомості про розмір файлів та час їх створення. Якщо в каталозі зберігається ім’я файлу, то кажуть, що цей файл знаходиться в даному каталозі. На кожному диску є один головний або кореневий каталог. В ньому реєструються файли та підкаталоги (інакше вони називаються каталоги 1 рівня). В каталогах 1 рівня реєструються файли та каталоги 2 рівня і т.д. Виходить ієрархічна деревовидна структура каталогів на диску. Кожен каталог має ім’я. Вимоги до імен каталогів ті ж, що і до імен файлів. Каталог, в якому зареєстровано підкаталог, є для останнього батьківським.

Каталог, з яким зараз працює користувач, називається поточним. Коли потрібно використати файл не із поточного каталогу, необхідно указати, в якому каталозі цей файл знаходиться. Це робиться за допомогою указання путі до файлу. Путь - це послідовність з імен каталогів чи символів “..”, розділених символом “\”. Ця путь задає маршрут від поточного каталогу до того, в якому знаходиться потрібний файл. Якщо путь починається з символу “\”, то маршрут відлічується від кореневого каталогу диска, інакше - від поточного каталогу.

Наприклад, путь від кореневого каталогу до файлу kicks.exe: \EXE\PLAY.

Імена дисководів

Комп’ютер звичайно має декілька дисководів, кожному із яких присвоєне своє ім’я. За традицією дисководи іменуються літерами латинського алфавіту: A, B, C, тощо. Імена А і В зарезервовані для дисководів для дискет, С - для жорсткого диска. Поточний дисковод - це той дисковод, з яким у цей момент працює користувач.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]