Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визначення_мін_складу_вод.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
385.02 Кб
Скачать

2.3. Визначення катіонного складу домішок природних вод

2.3.1. Визначення сумарного вмісту іонів Ca2+ і Mg2+

Наявність у природних водах іонів Кальцію і Магнію зумовлена розчиненням у воді мінералів, які містять іони Ca2+ і Mg2+, наприклад, гіпсу CaSO4.2H2O, а також розчиненням у водах, що містять СО2, таких природних мінералів: вапняку, мармуру, крейди (CaCO3), магнезиту MgCO3, доломіту CaCO3.MgCO3 тощо за реакціями:

CaCO3 + H2O + CO2  Ca(HCO3)2 ; (11)

MgCO3 + H2O + CO2  Mg(HCO3)2 . (12)

Переважаючий вміст у природних водах іонів Кальцію, порівняно з іонами Магнію, пояснюють меншим вмістом сполук Магнію в осадових породах. Наявність у водах іонів Ca2+ і Mg2+ зумовлює їх твердість.

Найпоширенішим методом визначення сумарного вмісту у воді іонів Ca2+ і Mg2+ (загальної твердості води) є комплексонометричний. Суть цього методу полягає у зв’язуванні іонів Ca2+ і Mg2+ трилоном Б у складні комплексні сполуки в лужному середовищі. Утворення забарвлених комплексних сполук Кальцію і Магнію можливе лише за значень рН = 9–10, тому у досліджувану воду додають аміачно-буферний розчин. За вищих значень водневого показника (рН= 12–13) комплекси іонів Ca2+ з аніонами трилону Б є стійкими, а комплекси іонів Mg2+ в цьому середовищі руйнуються і Магній знаходиться у вигляді гідроксиду. Кінець титрування (точку еквівалентності) визначають за зміною кольору індикатора хромогену чорного, який з іонами Ca2+ і Mg2+ утворює комплекси винно-червоного кольору, а після зв’язування іонів Ca2+ і Mg2+ у комплекси з трилоном Б з’являється колір вільного індикатора – синій із зеленкуватим відтінком.

Послідовність визначення. У конічну колбу об’ємом 250 см3 відби­рають піпеткою 50 см3 досліджуваної води, доводять об’єм розчину у колбі дистильованою водою до ~100 см3, додають ~5 см3 аміачно-буферного розчину, 6–7 крапель індикатора хромогену чорного і титрують 0,1N розчином трилону Б, інтенсивно перемішуючи розчин, до зміни забарвлення розчину з винно-червоного на синє із зеленкуватим відтінком. Виконують два паралельні титрування, за результатами яких визначають середнє значення об’єму розчину трилону Б, який витратили на титрування.

Сумарний вміст іонів Кальцію і Магнію (ммоль-екв/дм3) розраховують за формулою

(13)

де V1 – об'єм розчину трилону Б, витраченого на титрування, см3;

V2 – об'єм проби води, см3;

– нормальна концентрація розчину трилону Б, моль-екв/дм3.

2.3.2. Роздільне визначення вмісту іонів Ca2+ і Mg2+

Вміст іонів Кальцію визначають титруванням трилоном Б з індикатором мурексидом за рН= 12–13. Іони Кальцію з мурексидом утворюють комплекс рожевого кольору. Після зв’язування всіх іонів Кальцію в комплекс з трилоном Б з’являється колір вільного індикатора – бузково-фіолетовий. Після розкладу мурексиду кип’ятінням або бромною водою створюють середовище з рН = 9–10 і титрують іони Магнію трилоном Б з індикатором хромогеном чорним. Іони Магнію з індикатором хромогеном чорним утворюють комплекс бузково-фіолетового кольору. Після зв’язування всіх іонів Магнію в комплекс з трилоном Б з’являється колір вільного індикатора – синій із зеленкуватим відтінком.

Послідовність визначення. У конічну колбу об’ємом 250 см3 відби­рають піпеткою 50 см3 досліджуваної води, доводять об’єм розчину у колбі дистильованою водою до ~100 см3, додають піпеткою 1,0 см3 10%-го розчину NaOH, ~15 мг суміші індикатора мурексиду і натрію хлориду (на кінчику скляної лопаточки). Розчин після перемішування титрують 0,1N розчином трилону Б до зміни забарвлення з рожевого на бузково-фіолетове. Відмічають об’єм розчину трилону Б (V1), який витрачено на титрування іонів Кальцію.

Потім до цієї ж колби додають 15 см3 0,1 N розчину хлоридної кислоти та кип’ятять пробу до зникнення забарвлення розчину. Після охолодження до проби додають ~5 см3 аміачно-буферного розчину і ~15 мг суміші індикатора мурексиду і натрію хлориду. Доводять об’єм розчину трилону Б у бюретці до нульової позначки і титрують іони Магнію розчином трилону Б до зміни забарвлення з бузково-фіолетового на синє. Відмічають об’єм розчину трилону Б (V2), який витрачено на титрування іонів Магнію. Виконують два паралельні титрування.

Вміст іонів Кальцію (мг/дм3) розраховують за формулою

(14)

де V1 – об'єм розчину трилону Б, витраченого на титрування іонів Кальцію, см3;

V3 – об'єм проби води, см3;

– нормальна концентрація розчину трилону Б, моль-екв/дм3;

Е – еквівалентна маса Кальцію.

Вміст іонів Магнію (мг/дм3) розраховують за формулою

(15)

де V2 – об'єм розчину трилону Б, витраченого на титрування іонів Магнію, см3;

V3 – об'єм проби води, см3;

– нормальна концентрація розчину трилону Б, моль-екв/дм3;

Е – еквівалентна маса Магнію.

2.3.3. Визначення вмісту іонів Ca2+

Послідовність визначення. У конічну колбу об’ємом 250 см3 відби­рають піпеткою 100 см3 досліджуваної води, додають піпеткою 2,0 см3 10%-го розчину NaOH, ~30 мг суміші індикатора мурексиду і натрію хлориду (на кінчику скляного шпателя) і титрують пробу розчином трилону Б до зміни забарвлення з рожевого на бузково-фіолетове. Відмічають об’єм розчину трилону Б (V1), який витрачено на титрування.

Вміст іонів Кальцію (мг/дм3) розраховують за формулою

(16)

де V1 – об'єм розчину трилону Б, витраченого на титрування, см3;

V2 – об'єм проби води, см3;

– нормальна концентрація розчину трилону Б, моль-екв/дм3;

Е – еквівалентна маса Кальцію.

2.3.4. Визначення вмісту іонів Mg2+ розрахунковим шляхом

Вміст у воді іонів Мg2+ (ммоль-екв/дм3 і мг/дм3) розрахунковим шляхом визначають за різницею між сумарним вмістом іонів Кальцію і Магнію та вмістом іонів Кальцію:

(17)

(18)

2.3.5. Визначення вмісту іонів Fe2+, Fe3+

Ферум завжди міститься у поверхневих і підземних водах у вигляді іонів Fe2+ і Fe3+. Підвищений вміст сполук Феруму у воді надає їй бурого забарвлення і неприємного присмаку. Вміст іонів Феруму у воді визначають колориметричним методом на основі реакції іонів Fe3+ з калію або амонію роданідом. При цьому відбувається реакція

Fe3+ + 6 NH4SCN = [Fe(SCN)6]3 + 6 NH4+, (19)

у результаті якої утворюється яскраво-червоні комплексні іони [Fe(SCN)6]3. Інтенсивність забарвлення проби води пропорційна кон­центрації іонів Fe3+.

За наявності у воді іонів Fe2+ їх попередньо окиснюють до іонів Fe3+ і визначають у такому стані. Інтенсивність забарвлення розчину вимірюють на фотоколориметрі.

Послідовність визначення. У конічну колбу об’ємом 250 см3 відби­рають піпеткою 50 см3 досліджуваної води, додають піпеткою 1 см3 розведеної (1:1) хлоридної кислоти для створення кислого середовища (реакція (7.2) проходить повністю у кислому середовищі), 2–3 кристалики амонію персульфату для окиснення іонів Fe2+ до Fe3+. Нагрівають на водяній бані протягом 10 хв. (окиснення краще відбувається під час на­грівання), охолоджують колбу з розчином, потім додають 2 см3 50%-го розчину амонію або калію роданіду і вимірюють оптичну густину на фотоколориметрі (світлофільтр № 3, барабан вимірювання правий, довжина кювети 30 мм). Вміст іонів Феруму (мг/дм3) визначають за калібрувальним графіком.

Для побудови калібрувального графіка готують стандартний роз­чин, який містить 0,1 г/дм3 іонів Fe3+. Із цього розчину готують 7 проб (еталонні розчини) з концентраціями іонів Fe3+ відповідно 0,2; 0,4; 0,6; 0,8; 1,0; 1,2; 1,4 мг/дм3. У кожну пробу додають по 1,0 см3 хлоридної кислоти (1:1) і по 2,0 см3 розчину амонію або калію роданіду. Усі розчини забарвлюються у червоний колір різної інтенсивності.

На фотоколориметрі вимірюють оптичні густини еталонних розчинів (див. інструкцію роботи на фотоколориметрі). Будують калібрувальний графік, відкладаючи на осі абсцис концентрації іонів Fe3+, а на осі ординат – відповідні оптичні густини розчинів.

Вміст іонів Fe3+ у воді визначають аналогічно описаному вище визначенню сумарного вмісту іонів Fe2+ і Fe3+, але без додавання амонію або калію персульфату, тому роз­чин не нагрівають. Вміст у воді іонів Fe2+ визначають за різницею між сумарним вмістом іонів Fe2+ і Fe3+ і вмістом іонів Fe2+.