Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визначення_мін_складу_вод.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
385.02 Кб
Скачать

2.2.3. Визначення вмісту іонів so42

Наявність у природних водах сульфат-іонів зумовлена розчи­ненням осадових порід, окисненням гідрогену сульфіду H2S, а також забрудненням вод промисловими стоками. Підвищений вміст сульфатів у воді неба­жаний, оскільки сульфати металів порушують діяльність шлунково-киш­кового тракту, така вода є корозійно активною.

Суть більшості кількісних методів визначення вмісту сульфат-іонів полягає в тому, що у досліджувану воду вводять іони Барію, які зв'язують сульфат-іони у вигляді важкорозчинного барію сульфату білого кольору

SO42 + Ba2+ = BaSO4 . (9)

Комплексонометричний метод визначення вмісту сульфат-іонів поля­гає у визначенні різниці витрати трилону Б (натрію етилендиамінацетату), який утворює комплекс­ну сполуку з іонами Ba2+, до процесу осаджування сульфат-іонів і після їх осаджування. У зв'язку з тим, що у досліджуваній воді присутні іони Кальцію і Магнію, які також утворюють комплекси з трилоном Б, роблять відповідну поправку на ці іони.

Послідовність визначення. У конічну колбу об’ємом 250 см3 відби­рають піпеткою 50 см3 досліджуваної води, доводять об’єм розчину у колбі дистильованою водою до ~100 см3 і додають 1–2 краплі індикатора метилового червоного. Далі краплями підкислюють розчин у колбі 0,1N розчином хлоридної кислоти до зміни забарвлення розчину на яскраво-червоне. Потім цей розчин кип'ятять 3–5 хв. До розчину, який кипить, додають піпеткою 2,0 см3 10%-го розчину барію хлориду, який міс­тить іони Mg2+, і знову кип'ятять розчин протягом 10–15 с. Присутність у розчині барію хлориду іонів Mg2+ необхідна для чіткішого визначення кінця титрування. Частина іонів Ва2+ витрачається на зв'язування сульфат-іонів у малорозчинний барію сульфат, а частина залишається. Через 10–15 хв. досліджувану пробу води нейтралізують 0,1N розчином натрію гідроксиду, додаючи його обережно краплями до появи жовтого забарвлення. Потім додають ~5 см3 аміачного буферного розчину (суміш розчинів NH4Cl і NH4OH), 7–8 крапель індикатора хромогену чорного і титрують 0,1N розчином трилону Б (визначають об’єм V3) до появи синього (або зеленувато-синього) забарвлення розчину.

Окремо визначають об'єм трилону Б (V1), витраченого на титрування 2,0 см3 розчину барію хлориду. Для цього у конічну колбу об’ємом 250 см3 відбирають піпеткою 50 см3 дистильованої води, додають піпеткою 2,0 см3 10%-го розчину барію хлориду, ~5 см3 аміачного буферного розчину, 7–8 крапель індикатора хромогену чорного і титрують 0,1N розчином трилону Б до появи синього (або зеленувато-синього) забарвлення розчину.

Об'єм розчину трилону Б (V2), витраченого на титрування іо­нів Кальцію і Магнію у воді, приймають на основі визначення за­гальної твердості води з урахуванням взятого об'єму проби дослід­жуваної води (50 см3) (див. п. 2.3.1).

Вміст сульфат-іонів (мг/дм3) розраховують за формулою

(10)

де V4 – об'єм проби води, см3;

– нормальна концентрація розчину трилону Б, моль-екв/дм3;

Е – еквівалентна маса сульфат-іона (48,03 г/моль-екв).