Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теми 1 та 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
296.45 Кб
Скачать

6. Державна податкова служба як фіскальний податковий орган

Податкова служба – це сукупність державних органів, які організовують і контролюють надходження податків та неподаткових платежів до бюджетів усіх рівнів. Згідно Закону України “Про державну податкову службу в Україні” до системи органів державної податкової служби належать: Державна податкова адміністрація України, спеціалізовані державні податкові інспекції, державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах (далі - органи державної податкової служби). У складі органів державної податкової служби знаходяться відповідні спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями - податкова міліція.

Державна податкова адміністрація України залежно від кількості платників податків та інших місцевих умов може утворювати міжрайонні (на два і більше районів), спеціалізовані (на дві і більше областей для роботи з окремими категоріями платників), об'єднані (на місто і район) державні податкові інспекції та у їх складі відповідні підрозділи податкової міліції.

Державна податкова адміністрація

Центральний орган виконавчої влади

Державні податкові адміністрації в АРК, областях, містах Києві і Севастополі

Державні податкові інспекції в районах, містах, районах у містах, об’єднані та міжрайонні податкові інспекції

Схема підпорядкованості органів державної податкової служби

Державна податкова адміністрація України є центральним органом виконавчої влади в Україні. Це значить, що в ієрархії державної влади вона займає рівень міністерства, а Голова ДПАУ знаходиться на посаді міністра. Голова ДПАУ призначається на посаду і звільняється з посади Президентом за поданням Прем’єр-міністра.

Органи ДПС України координують свою діяльність з фінансовими органами, органами Державного казначейства України, Службою безпеки, Міністерством внутрішніх справ, прокуратури, статистики, державною митною і контрольно-ревізійною службами, іншими контролюючими органами, банками і податковими службами інших держав.

7. Склад податкової служби і типова структура податкових органів

Структура органів податкової служби середньої ланки, тобто державних податкових адміністрацій в АРК, областях, містах Києві та Севастополі, ідентична структурі ДПАУ за винятком законодавчої і методичної роботи.

На державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, а також міжрайонні та об’єднані податкові інспекції покладається безпосереднє ведення податкової роботи. Структура низових ланок ДПС носить функціональний характер і має вигляд, який можна представити у наступному варіанті:

  • керівництво;

  • відділ оподаткування юридичних осіб (займається адмініструванням платежів юридичних осіб);

  • відділ оподаткування фізичних осіб;

  • відділ по роз’ясненню податкового законодавства;

  • відділ податкового аудиту (здійснює документальні перевірки та перевірки з питань використання РРО);

  • відділ валютно-фінансового контролю (здійснює контроль у сфері ЗЕД та за роботою фінансово-кредитних установ);

  • відділ погашення прострочених податкових зобов’язань;

  • відділ обліку, звітності і прогнозування податкових надходжень (веде облік податкових надходжень, складає звітність, займається прогнозуванням надходжень);

  • відділ правового забезпечення;

  • відділ податкової міліції.