Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
392.7 Кб
Скачать
  1. Р о з д і л vі. Конституційно-правовий статус органів державної влади України

Конституційна система влади в Україні. Поняття й види органів державної влади в Україні. Принципи організації і функціонування органів держави.

Конституційно-правове регулювання правового статусу Верховної Ради України. Структура і компетенція парламенту України. Парламентські комітети та комісії. Законодавчий процес. Організація роботи законодавчого органу. Акти Верховної Ради України. Спеціалізовані органи парламентського контролю (Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Рахункова палата).

Характеристика законодавства України про правовий статус народних депутатів України. Строки повноваження народного депутата України, дострокове припинення його повноважень. Права та обов’язки народного депутата України, гарантії його діяльності. Права та обов’язки депутатів місцевих рад. Основні гарантії депутатської діяльності.

Правовий статус Президента України. Президент України як глава держави, його повноваження. Гарантії його діяльності. Акти Президента України. Підстави дострокового припинення повноважень Президента України. Правовий статус Ради національної безпеки і оборони України.

Характеристика законодавства, що регулює правовий статус Кабінету Міністрів України. Склад Уряду України, його повноваження в різних сферах громадського життя, взаємовідносини з Президентом та парламентом. Акти Кабінету Міністрів України. Правовий статус центральних органів виконавчої влади. Місцеві державні адміністрації, їх правове положення.

Судова система України, її конституційно-правове регулювання. Призначення суддів і їх звільнення. Основні засади судочинства. Статус Вищої ради юстиції та її повноваження.

Прокуратура у системі державного механізму, її завдання і функції. Повноваження прокуратури, організація її діяльності, роль в забезпеченні прав людини і громадянина.

Законодавство про Конституційний Суд України. Конституційний Суд у системі державних органів України, його місце і значення для державотворчого процесу. Порядок формування Конституційного Суду, строки повноважень, компетенція. Роль Конституційного Суду в забезпеченні конституційної законності в Україні, охороні Конституції. Конституційне судочинство. Акти Конституційного Суду України.

Р о з д і л VІІ. Територіальний устрій України. Місцеве самоврядування

Поняття територіального устрою. Співвідношення понять “федерація”, “унітарна держава”, “конфедерація”. Адміністративно-територіальний устрій України та його конституційно-правове регулювання. Система адміністративно-територіального устрою України.

Поняття та види автономій. Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим. Конституція Автономної Республіки Крим та її загальна характеристика. Предмети відання Автономної Республіки Крим. Органи влади Автономної Республіки Крим. Представництво Президента в Автономній Республіці Крим.

Поняття місцевого самоврядування, його система й структура. Особливості здійснення місцевого самоврядування в містах Києві та Севастополі. Статус місцевих рад та інших органів і посадових осіб місцевого самоврядування. Матеріально-фінансова основа місцевого самоврядування. Захист прав місцевого самоврядування.