Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

16.2.8. Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу

Погроза є психічне насильство, яке застосовується щодо працівника правоохоронного органу (міліції, прокуратури, служби безпеки - крім суддів, відповідальність за погрозу яким передбачає ст. 377 КК України) чи його близьких ро­дичів - батька, матері, брата, сестри, дітей, діда, бабусі, онуків (ст. 32 КПК України) у зв'язку з виконанням праців­ником правоохоронного органу своїх службових обов'язків.

Об'єктивну сторону злочину утворює погроза вбивст­вом, насильством (заподіяння тілесних ушкоджень) чи знищення майна працівника правоохоронного органу чи близьких його родичів (ч. 1 ст. 345 КК).

Злочин, передбачений ст. 345 КК, посягає на службову ді­яльність працівників міліції, прокуратури та служби безпеки.

Засобами такого посягання визнаються погрози або за­подіяння їм чи їх близьким родичам:

а) легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень

(ч. 2 ст. 345 КК);

б) нанесення їм побоїв (ч. 2 ст. 345 КК);

в) вчинення щодо них інших насильницьких дій (позба­влення волі, зв'язування тощо) у зв'язку з виконанням пра­цівником правоохоронного органу службових обов'язків.

Вчинення таких дій щодо працівника правоохоронного органу не у зв'язку з його службовою діяльністю, а через особисті неприязні стосунки, не може кваліфікуватися за ст. 345 КК.

Умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу або його близьким родичам тяжких тілесних ушкоджень у зв'язку з виконанням працівником правоохоронного ор­гану своїх службових обов'язків кваліфікується за ч. З ст. 345 КК України.

Погроза вбивством, насильством або знищенням чи по­шкодженням майна щодо працівника правоохоронного ор­гану, вчинена організованою групою, кваліфікується за ч. 4 ст. 345 КК.

Діяння, передбачене ст. 345 КК, вчинюється умисно з метою помсти за службову діяльність потерпілих.

Відповідальність за погрозу або насильство щодо праців­ника правоохоронного органу за ч. 1 і ч. 4 ст. 345 КК настає з шістнадцяти років, а за ч. 2 і ч. З ст. 345 КК - з чотирнадцяти

років (ч. 2 ст. 22 КК).

Карається погроза або насильство щодо працівника

правоохоронного органу:

за ч. 1 ст. 345 КК - виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців або об­меженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк;

за ч. 2 ст. 345 КК - обмеженням волі на строк до п'яти ооків або позбавленням волі на той самий строк;

за'ч. З ст. 345 КК - позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років;

за ч. 4 ст. 345 КК - позбавленням волі на строк від семи до чотирнадцяти років.

16 .2.9. Погроза або насильство щодо державного чи громад ського діяча

Погроза або насильство щодо представників влади чи громадськості посягає на їх авторитет, здоров'я, а також на порядок державного управління.

Склад злочину утворює погроза вбивством, заподіянням шкоди здоров'ю, знищенням або пошкодженням майна, а також викраденням або позбавленням волі щодо Президен­та України, Голови Верховної Ради України, народного де­путата України, Прем'єр-міністра України, члена Кабінету Міністрів України, Голови чи судді Конституційного Суду України або Верховного Суду України чи вищих спеціалі­зованих судів України, Генерального прокурора України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Голови Рахункової палати. Голови Національного банку України, керівника політичної партії України, а також щодо їх близьких родичів, вчинена у зв'язку з їх державною чи громадською діяльністю (ч. 1 ст. 346 КК).

Умисне заподіяння зазначеним особам середньої тяжкості тілесних ушкоджень чи легких тілесних ушкоджень, нане­сення побоїв чи вчинення інших насильницьких дій у зв'язку з їх державною або громадською діяльністю - кваліфікуєть­ся за ч. 2 ст. 346 КК, а умисне заподіяння зазначеним особам тяжких тілесних ушкоджень у зв'язку з їх державною або громадською діяльністю - кваліфікується за ч. З ст. 346 КК.

Погроза або насильство щодо представників влади, пе­релічених у ст. 346 КК, вчинюється умисно і у зв'язку з ви­конанням ними своїх службових обов'язків.

Відповідальність за погрозу або насильство за ч. Ї ст. 346 КК настає з шістнадцяти років, а за ч. 2 і 3 ст. 346 КК - з чотирнадцяти років.

Карається погроза або насильство щодо державного чи Фомадського діяча:

за ч. 1 ст. 346 КК - позбавленням волі на строк до п'яти років;

за ч. 2 ст. 346 КК - позбавленням волі на строк від чоти­рьох до семи років;

за ч. З ст. 346 КК - позбавленням волі на строк від семи

до дванадцяти років.