Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести, вправи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
416.26 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ М.П.ДРАГОМАНОВА

Кафедра економічної теорії

«ТЕСТИ, ВПРАВИ, ЗАВДАННЯ»

Методичний посібник

з курсу «Основи економічної теорії»

Рекомендовано Вченою радою НПУ імені М.П. Драгоманова

(протокол № __ від «____» __________________ 2012 року)

Київ-2012

Тести, вправи, завдання. Методичний посібник з курсу «Основи економічної теорії» / Уклад.: І.О. Штундер, В.В. Радченко, І.С. Біла та ін. К.: НПУ імені М.П. Драгоманова, 2012. – 42 c.

Методичний посібник «Тести, вправи, завдання» призначений для студентів неекономічних спеціальностей Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, які вивчають дисципліну «Основи економічної теорії» і містить пояснювальну записку, тематичний план дисципліни, тестові завдання, вправи, задачі до відповідних тем курсу. Методичний посібник покликаний полегшити та поглибити підготовку студентів до семінарських занять та модульних контрольних робіт з «Основ економічної теорії» в умовах кредитно–модульної системи організації навчального процесу.

Укладачі:  Штундер  І.О. к.е.н., доц.

Радченко  В.В. к.е.н., доц.

Бицюра  Ю.В. ст. викл.

Біла  І.С. к.е.н., ст. викл.

Кохно  Д.О. аспірантка

Петришина  Н.В. к.е.н., ст. викл.

Підопригора  Л.А. к.е.н., ст.викл.

Сандугей  В.В. викл.

Череда  І.С. к.е.н., доц.

Рецензенти: І.Л. Петрова, доктор екон. наук, професор (Університет економіки та права «КРОК»);

О.М.Соколова, доцент кафедри економічної теорії (НПУ імені М.П. Драгоманова)

Пояснювальна записка

«Основи економічної теорії» як навчальна дисципліна є складовою навчального плану і, зокрема, нормативної частини циклу гуманітарної та соціально-економічної підготовки бакалаврів педагогічної освіти усіх спеціальностей, що здійснюється педагогічними ВНЗ України.

Економічна теорія досліджує і розкриває економічний лад суспільства, економічні закони та економічні категорії. Її предметом є виробничі відносини, які складаються у процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання. Це, насамперед, відносини власності, а також широкий спектр організаційно-економічних відносин. Отже, предмет економічної теорії має глибокий соціальний зміст, оскільки виражає відносини між людьми в найголовнішій сфері життєдіяльності суспільства.

Педагогічні вищі навчальні заклади покликані формувати в педагогічних кадрів сучасне економічне мислення, розуміння рушійних сил і об’єктивних тенденцій суспільного прогресу, бачення місця України в європейському і світовому економічних просторах. Потребою дня стало формування у педагогічних працівників глибоких знань про ринкову економіку, умінь, навичок і компетентностей, які б надавали можливість педагогам виховувати молоде покоління ХХІ століття. Розв’язанню цього завдання в першу чергу сприяє вивчення економічної теорії.

В НПУ імені М.П. Драгоманова курс «Основи економічної теорії» читається за програмою, складеною фахівцями кафедри економічної теорії, яка діє (з певними змінами і доповненнями) понад п’ятнадцять років. Порівняння її змісту з програмами інших ВНЗ показує, що у нашій країні уже виробився єдиний підхід до викладання цього предмета. В основу програми покладені такі принципи, як єдність загальноцивілізаційного та історичного підходів до пояснення розвитку суспільного виробництва, взаємозв’язок теорії і практики, системність, перехід в дослідженні від загального до часткового, структуризація економічного розвитку в просторі, класифікація економічних явищ, врахування історичного досвіду.

Курс «Основи економічної теорії» складається із трьох модулів.

Перший модуль включає 5 тем: «Предмет та метод економічної теорії», «Потреби та споживчі блага», «Суспільне виробництво та ресурси», «Економічні відносини власності» та «Економічні системи».

В другому модулі розкривається сутність ринкової економіки. Модуль включає 5 тем: «Товарне виробництво – основа ринкової економіки», «Гроші у функціонуванні ринку», «Економічний механізм ринку», «Різні види ринків та ринкова інфраструктура», «Формування доходів у ринковій економіці».

Третій модуль об’єднує 8 тем: «Підприємство в системі ринкових відносин. Підприємництво», «Домогосподарства у функціонуванні ринкової економіки», «Управління підприємством. Менеджмент», «Маркетингова діяльність», «Національна економіка як ціле. Макроекономічні рівноваги», «Макроекономічна нестабільність», «Макроекономічне регулювання», «Міжнародні економічні відносини».

Вивчення курсу передбачає формування у студентів знань з економічної теорії й економічної політики з урахуванням сучасного бачення закономірностей розвитку економічних систем і на основі цього з’ясування суті та особливостей трансформаційної економіки України.

Теоретичне осмислення сутності економічних явищ неможливе без використання певного математичного апарату, необхідності опрацювання масиву даних. Саме тому значну роль в економічних дослідженнях відіграє моделювання економічних процесів та вивчення особливостей впливу на них тих чи інших чинників.

Запропонований методичний посібник  це практикум, призначений для проведення семінарських занять з дисципліни «Основи економічної теорії» та має на меті:

  • збільшення можливості кращого і глибшого засвоєння студентами понятійного апарату, що використовується в курсі;

  • навчання самостійному аналізу економічних проблем й явищ;

  • закріплення отриманих в лекційному курсі знань про механізми функціонування господарських систем та взаємозв’язки окремих економічних явищ;

  • опанування студентами практичних навичок обробки та інтерпретації економічної інформації, вмінь щодо ефективного використання власних ресурсів.

Посібник містить практичні завдання із вісімнадцяти тем навчальної дисципліни. Для кращого засвоєння теоретичного матеріалу та активного його використання на практиці автори запропонували до кожної з тем тестові завдання та задачі, що мають прикладний характер. Щоб дати правильні відповіді на них, потрібно добре засвоїти відповідний теоретичний матеріал з курсу «Основи економічної теорії».

Сподіваємось, що опанування цього посібникапрактикуму стане значним стимулом до поглибленого вивчення основ економічної теорії, проникнення у глибини економічного розвитку суспільств.