Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_РГР_СБЕ_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
158.21 Кб
Скачать

21

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ, АНАЛІЗУ ТА АУДИТУ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання розрахунково-графічної роботи

з дисципліни

СУДОВО-БУХГАЛТЕРСЬКА ЕКСПЕРТИЗА

студентів за напрямом підготовки 6.030509 «Облік і аудит»

денної форми навчання

Черкаси, ЧДТУ 2012

ЗМІСТ

Вступ

3

Зміст дисципліни:

Модуль 1. Основи судово-бухгалтерської експертизи

Модуль 2. Організація й особливості проведення судово-бухгалтерської експертизи

4

Вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи

8

Завдання для розрахунково-графічної роботи:

Теоретичний блок

Практичні завдання

10

13

Список рекомендованої літератури

21

Вступ

Перехід України до ринкових відносин, роздержавлення економіки, зміна форм власності та реформування судово-правової системи зумовлюють зростаючу потребу юридичних та фізичних осіб у кваліфікованій юридичній допомозі. У багатьох громадян, що займаються підприємницькою діяльністю, у підприємств малого і середнього бізнесу постійно виникають колізії юридичного характеру. Для кваліфікованого вирішення таких проблем необхідна не тільки правова освіта, а і спеціальні знання з макро- і мікроекономіки, фінансового, управлінського, податкового обліку, економічного аналізу, державного фінансового контролю, аудиту, фінансів та, зокрема, з такої важливої інституції, як судово-бухгалтерська експертиза.

Вивчення дисципліни “Судово-бухгалтерська експертиза” є необхідною складовою у підготовці економістів вищої кваліфікації, фахівців із бухгалтерського обліку та аудиту.

Згідно з чинним законодавством України всі господарські операції мають відображатися в бухгалтерському обліку, через що основним джерелом інформації під час розслідування економічних злочинів і вирішення господарських суперечок у суді є дані первинних облікових документів, записи в реєстрах бухгалтерського обліку, а також складена на підставі цих даних фінансова звітність.

Побудова правової держави вимагає здійснення серед інших важливих заходів щодо вирішення цієї проблеми значних змін у професійній підготовці фахівців економічного профілю. Це зумовлюється особливостями перехідного періоду до ринкових відносин, коли відсутність необхідних знань правового характеру не лише знижує рівень спеціаліста, а й є однією з причин того, що підприємства мають значно нижчі результати передовсім від своєї фінансової діяльності, а нерідко й збитки. Зростання ролі договірних відносин за умов ринкової економіки вимагає від фахівців економічного профілю, зокрема аудиторів, глибоких знань не лише у галузі бухгалтерського обліку , а й правознавства.

Порушень договірних умов партнерами зумовлює різноманітні претензії, які у ряді випадків розглядаються в судах чи арбітражі. Нерідкі є й випадки зловживань окремими працівниками господарств, що стають предметом розслідувань і судових розглядів.

Такі ситуації можуть бути об’єктивно і на належній правовій основі вирішені лише за умови, що в господарствах забезпечено належну організацію бухгалтерського обліку відповідно до вимог нормативно – правових актів, які її регулюють, докази ґрунтуються на якісно підготовлених документах. Об’єктивну оцінку доказів, які є в бухгалтерських документах, забезпечує судово – бухгалтерська експертиза.

Саме формуванню таких знань сприяють методичні рекомендації для виконання контрольної роботи студентами спеціальності “Облік і аудит”.

Зміст дисципліни

Модуль 1 «Основи судово-бухгалтерської експертизи»

Тема1. Економічний контроль у правоохоронній діяльності україни

Поняття економічного контролю, його сутність, об’єктивність та основні принципи. Завдання контролю в умовах ринкової економіки.Роль правоохоронних органів під час здійснення економічного контролю. Система доказів у правоохоронній діяльності.

Державна податкова служба як орган контролю. Функції, повноваження і обов’язки податкової міліції.

Особливості проведення ревізії на вимогу правоохоронних органів.

Відмінні риси судово-бухгалтерської експертизи від ревізії та аудиту.

Література: 1,2,4,5,21.

Тема 2. Судово-бухгалтерська експертиза, її види та завдання

Поняття про судові експертизи та їх зв’язок із правоохоронною діяльністю.

Види судових експертиз. Класифікація судових експертиз.

Сутність судово-бухгалтерської експертизи та її зв’язок з практикою бухгалтерського обліку і фінансового контролю.

Завдання судово-бухгалтерської експертизи та її зміст.

Історичні аспекти розвитку судово-бухгалтерської експертизи.

Література: 1,2,13,14,15,19,24.

Тема 3. Предмет і метод судово-бухгалтерської експертизи

Предмет судово-бухгалтерської експертизи. Перелік питань, які згідно з чинним законодавством можуть бути поставлені для вирішення перед судово-бухгалтерською експертизою.

Об’єкти судово-бухгалтерської експертизи та їх характеристика.

Метод судово-бухгалтерської експертизи. Методичні прийоми судово-бухгалтерської експертизи. Загальнонаукові методичні прийоми та їх використання у судово-бухгалтерській експертизі (аналіз, синтез, індукція, дедукція, абстрагування, конкретизація, аналогія, моделювання).

Частково наукові методичні прийоми (розрахунково-аналі­тичні, документальні, органолептичні, узагальнення, оцінки і реалізації результатів).

Література:1,2,17,22,23.

Модуль 2 «Організація і особливості проведення судово-бухгалтерської експертизи»

Тема 4. Організація судово-бухгалтерської експертизи

Загальна організація судово-бухгалтерської експертизи в Україні. Суб’єкти та об’єкти судово-бухгалтерської експертизи. Координаційна рада з проблем судової експертизи. Фінансування судово-експертної діяльності. Оплата судових експертиз.

Процес судово-бухгалтерської експертизи та його стадії. Підготовча, організаційно-методична, дослідна стадії, стадії узагальнення, оцінки і реалізації результатів.

Порядок атестації судових експертів та основні кваліфікаційні вимоги до них. Порядок проведення атестації та присвоєння кваліфікаційних класів. Реєстр атестованих судових експертів державних і підприємницьких структур та громадян.

Організація інформаційного забезпечення судово-бухгалтерсь­кої експертизи. Основні завдання організації інформаційного забезпечення. Зміст та порядок формування фактографічної інформації під час проведення судово-бухгалтерської експертизи. Нор­мативно-законодавча і фактографічна інформація, її використа­ння в експертних дослідженнях.

Використання автоматизованої системи обробки інформації в процесі судово-бухгалтерської експертизи.

Планування проведення судово-бухгалтерської експертизи. Програма та графік проведення судово-бухгалтерської експертизи.

Література: 1,2,12,17,18,25.