Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_r_1_BIOS.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
47.15 Кб
Скачать

Video Off After [n/a, Doze, Standby, Suspend]. Відключає монітор після входження в один з перерахованих режимів.

Doze Mode [Disabled, 1, 2, 4, 8, 12, 20, 30, 40, 60]. Час, протягом якого комп'ютер переходить у зазначений режим при відсутності активності.

Standby Mode [Disabled, 1, 2, 4, 8, 12, 20, 30, 40, 60]. Час, протягом якого комп'ютер переходить у зазначений режим при відсутності активності.

Suspend Mode [Disabled, 1, 2, 4, 8, 12, 20, 30, 40, 60]. Час, протягом якого комп'ютер переходить у зазначений режим при відсутності активності.

HDD Power Down [Disabled, 1min , …, 15min]... Вимикання двигуна шпинделя вінчестерів через зазначений час.

Modem Wake Up [Enabled, Disabled]. Включення комп'ютера при надходженні дзвоника на модем.

Lan Wake Up [Enabled, Disabled]. Включення комп'ютера при надходженні виклику по мережі. 

Suspend Mode Options [PowerOn Suspend, Suspend to Disk]. Вибір дій при включенні опції Suspend. PowerOn Suspend – “сплячий режим”. Suspend to Disk – збереження всіх параметрів образа пам'яті, буферів і т.д. у спеціальний файл із наступним вимиканням комп'ютера. При включенні параметри комп'ютера знову відновлюються, начебто він і не виключався зовсім. Дуже зручно, тому що не потрібно ні повторного старту системи, ні входження в мережу. Але працює не з усіма відеокартами, оскільки в кожної карти свій тип пам'яті, своя адресація, і все це досить складно враховувати. WakeUp Date (of Month) [0, 1,…,31]... Включення комп'ютера в зазначений день місяця. WakeUp Time [hh:mm:ss]. Включення комп'ютера в зазначений час.

PNP/PCI configuration setup

PNP OS Installed [Yes, No]. Тут ви визначаєте, чи встановлена операційна система з підтримкою режиму. Виберіть Yes, якщо операційна система підтримує Plug&Play (наприклад, Windows 95), і No, якщо навпаки. 

Resources Controller By [Auto, Manual]. Якщо обрано AUTO, то BIOS сам автоматично призначить переривання і канали DMA усім пристроям, підключеним до шини PCI, і ці параметри не будуть з'являтися на екрані. У іншому випадку всі ці параметри варто встановити вручну. Reset Configuration Data [Enabled, Disabled].

IRQ-3 …-15 assigned to [Legasy ISA, PCI/ISA PnP]. Закріплення IRQ за шиною ISA чи автоматичне визначення.

DMA-0 …- 7 [Legacy ISA, PCI/ISA PnP]... Закріплення DMA за шиною ISA чи автоматичне визначення.

PCI IDE IRQ Map To [ISA, PCI-Slot1, …, PCI-Slot4, PCI-Auto]... Використовується при установці додаткових PCI IDE-контролерів.

Primary IDE INT# [A, B, C, D]. Використовується при установці додаткових PCI IDE-контролерів.

Secondary IDE INT# [A, B, C, D]. Використовується при установці додаткових PCI IDE-контролерів.

PCI Slot1...4…4 IRQ [3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 14, 15, Auto] Присвоювання конкретному PCI-cлоту конкретного IRQ.

INTEGRATED PERIPHERALS

Зміна параметрів пристроїв, установлених на материнській платі. IDE HDD Block Mode [Enabled, Disabled]. Дозвіл/заборона використання режиму збільшеного блоку збереження даних на вінчестері. Чим більше блок – тим швидше читання великих (більше блоку) файлів, але це веде і до великих утрат вільного місця на диску.

Doze Mode [Auto, Disabled]. Включення режиму Doze (засипання) для процесора. IDE Primary Master UDMA [Enabled, Disabled].

IDE Secondary Slave UDMA [Enabled, Disabled]. Дозвіл/заборона використання протоколу Ultra DMA 33 підключеними вінчестерами.

On-Chip Primary PCI IDE [Enabled, Disabled].

On-Chip Secondary PCI IDE [Enabled, Disabled]. Увімкнути/вимкнути контролер IDE на материнській платі. Може знадобитися при використанні як SCSI-вінчестерів, так і вінчестерів іншого типу.

USB Legacy Support [Enabled, Disabled]. Увімкнути/вимкнути універсальний послідовний порт. Якщо у вас немає пристроїв, що підтримують USB, то краще не включати, щоправда, буває так, що новий пристрій PCI не може коректно розміститися в системі, поки не активізована підтримка USB. Іноді це чи ледве не єдиний вихід з положення.

Onboard FDC Controller [Enabled, Disabled]. Увімкнути/вимкнути контролер дисководів на материнській платі.

Onboard Serial Port 1 [Auto, 3F8/IRQ4, 2F8/IRQ3, 3E8/IRQ4, 2E8/IRQ3, Disabled]. Onboard Serial Port 2 [Auto, 3F8/IRQ4, 2F8/IRQ3, 3E8/IRQ4, 2E8/IRQ3, Disabled]. Зміна параметрів рівнобіжного порту, зміна адресації. Корисно при додаванні різних пристроїв. Onboard Parallel Port [3BC/IRQ7, 378/IRQ7, 278/IRQ5, Disabled]. Зміна параметрів рівнобіжного порту, зміна адресації. Корисно при додаванні різних пристроїв. Parallel Porn Mode [SPP, EPP, ECP,ECP+EPP]. Тип обміну даними по рівнобіжному порту:

SPP – стандартний паралельний порт;

EPP – паралельний порт із розширеними можливостями;

ECP – розширений паралельний порт;

ECP+EPP – використання обох типів.

Поліпшення особливо помітні, коли до паралельного порту приєднано пристрій, що вимагає швидкої передачі даних (сканер, ZIP і т.д.).

Onboard IR Controller [Enabled, Disabled]. Увімкнути/вимкнути контролер порту на інфрачервоних променях. Дозволяє обмінюватися інформацією між комп'ютерами, підтримувати зв'язок із принтером і т.д. 

IR Address Selection [2E0H, 2E8H, 2F8H, 3E0H, 3E8H, 3F8H]. IR IRQ Selection [IRQ3, IRQ4, IRQ10, IRQ11]. Зміна параметрів інфрачервоного порту, зміна адресації порту. 

IR Mode [ASKIR, HPSIR, FIR, IrDA]. Зміна типу протоколу по інфрачервоному порту. Вибирається в залежності від типу протоколу, підтримуваного пристроєм.

PASSWORD SETTING

Зміна пароля.

IDE HDD AUTO DETECTION

Детектування типу накопичувача на жорстких дисках. Система автоматично знаходить і визначає підключені HDD.

SAVE & EXIT SETUP

Збереження виконаних змін і перезавантаження комп'ютера. EXIT WITHOUT SAVING

Вихід з Setup BIOS без збереження змін і перезавантаження комп'ютера. 

Жорсткий диск (вінчестер) являє собою блок з декількох дисків (Disks) по поверхнях (Sides) яких переміщуються (плавають у повітряному потоці) головки (Heads). Позиціонуються голівки по концентричних доріжках / трекам (Tracks) / циліндрах (Cilinders), кожен з яких поділений на сектори (Sectors). Сектор є мінімальним блоком даних для диска і його розмір дорівнює 512 байтам. Логічна будова жорсткого диска відрізняється від його справжньої (фізичної) геометрії. Як правило, сучасні диски (в режимі адресації LBA) представляють собою кілька сот циліндрів і мають 63-254 поверхонь по 63 сектора даних на кожній.

Після того, як жорсткий диск розділений на логічні розділи (диски) та ініціалізований, він може мати наступну логічну структуру: На самому початку диска (у секторі 0/0/1) знаходиться PT (Partition Table) - таблиця розділів. PT - складається з 4-х рядків, що описують 4-е можливих розділу диска. Опис кожного розділу диска містить інформацію про тип файлової системи, ознаці того, що розділ є завантажувальним, про перших і останніх головках, доріжках, секторах розділу, кількість секторів зміщення початку розділу від початку диска і про загальну кількість секторів у розділі. Розмір PT - 64 байта.

Далі розташовується MBR (Master Boot Record) - головна завантажувальна запис. MBR - знаходиться в тому ж секторі що і PT. Дані в MBR являють собою код процесора необхідний для подальшого завантаження операційної системи. В останніх двох байтах сектора MBR знаходиться сигнатура 55AAh, яку можна використовувати як маску при пошуку PT і MBR.

На наступному треку в першому (их) секторі (ах) (починаючи з 0/1/1) розташована BA (Boot Area) - завантажувальна область операційної системи і BR (Boot Record) - запис завантаження OC. BR - містить масу даних і служить для опису параметрів файлової системи. На відміну від диска, мінімальним адресуються блоком даних для операційної системи служить кластер, який об'єднує певну кількість секторів. Кластер - це кілька секторів, що розглядаються операційною системою як одне ціле. Перехід до кластерів відбувся тому, що розмір таблиці FAT був обмежений, а розмір диска мінявся. У разі FAT16 для диска об'ємом 512 Мб кластер буде величиною 8 Кб, до 1 Гб - 16 Кб, до 2 Гб - 32 Кб і так далі. У BR нам цікаві такі дані як розмір кластера, розмір і кількість копій FAT. BR для розділу FAT16 розміщується в одному секторі, у разі FAT32 Boot Record складається з кількох секторів.

Далі на цьому ж треку розташована 1-а копія FAT (File Allocation Table) - таблиця розміщення файлів.Відразу за нею - 2-а копія FAT. Вона необхідна для збереження інформації у випадку псування першого копії FAT. Розмір копії FAT (у секторах) визначається розміром розділу диска. FAT - Складається з 12, 16 або 32 бітних елементів, що описують номера кластерів або їх ознаки (BAD). Кількість елементів відповідає кількості кластерів розділу диска. З цих елементів утворюються ланцюжки номерів кластерів, описують розташування файлів на диску. Для пошуку файлу на диску використовується наступний алгоритм: У кореневому каталозі знаходиться посилання на перший кластер, займаний файлом. У FAT шукаємо цей кластер і дивимося, що в ньому записано. Варіанти наступні: кластер вільний, зарезервовано, дефектний, кінець ланцюжка або номер наступного кластера у файлі. Файл зчитується до тих пір, поки не зустрінеться код кінця ланцюжка.

Після 2-й копії FAT розташовані сектора ROOT (Root directory) - кореневого каталогу диска. Він містить записи, що описують файли (дескриптори файлів) в кореневому каталозі. Такий запис описує ім'я, тип, дату створення, розмір, атрибути файлу, і т.п., а так само містить покажчик на перший кластер файлу.Практично це той самий список файлів і директорій, який ви бачите, відкриваючи диск в якому-небудь файловому менеджері.

Після Root Directory починається власне DA (Data Area) - область даних, де і зберігаються вся ваша інформація.

Файлова система — це базова структура, яку комп’ютер використовує для впорядкування даних на диску. При встановленні нового жорсткого диска його слід поділити та відформатувати перед тим, як можна буде зберігати на ньому дані.Windows підтримує три типи файлових систем: NTFS, FAT32 і старішу файлову систему FAT (також її називають FAT16), яка рідко використовується.

Файлова система NTFS

Для цієї версії Windows найкраще використовувати файлову систему NTFS. Вона має багато переваг над файловою системою FAT32, наприклад:

  • Можливість автоматично виправляти деякі помилки диска, які не може виправити FAT32.

  • Покращена підтримка жорстких дисків великої місткості.

  • Кращий захист, оскільки можна використовувати дозволи та шифрування для обмеження доступу до вказаних файлів певним користувачам.

Файлова система FAT32

Файлові системи FAT32 і FAT було розроблено для попередніх версій операційної системи Windows, таких як Windows 95, Windows 98 і Windows Millennium Edition. Файлова система FAT32 не підтримує функцій безпеки, які має NTFS, тому якщо на розділі або томі використовується файлова система FAT32, будь-який користувач, який має доступ до вашого комп’ютера, може відкрити будь-які файли. Файлова система FAT32 також обмежує розмір диска. Розділ із файловою системою FAT32 не може бути більшим за 32 Гб у цій версії Windows, крім того, не можна зберігати на такому розділі файли, більші за 4 Гб.

Файлову систему FAT32 слід використовувати тільки тоді, якщо існує потреба іноді завантажувати на комп’ютері операційну систему Windows 95, Windows 98 абоWindows Millennium Edition, але основною операційною системою є поточна версіяWindows. Така конфігурація називається багатоваріантним завантаженням. У цьому випадку слід інсталювати попередню версію операційної системи на розділ із файловою системою FAT32 або FAT. Переконайтеся, що цей розділ є первинним (тобто розділом, на якому можна розташувати операційну систему). Всі додаткові розділи, які будуть потрібні під час роботи з попередніми версіями Windows, також слід відформатувати у файловій системі FAT32. Попередні версії Windows можуть звертатися до розділів або томів із файловою системою NTFS лише через мережу, при цьому локальні розділи з файловою системою NTFS будуть недоступними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]