Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6,Вітаміни та їх роль в організмі.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Відповіді до теми “вітаміни та їх роль в організмі” Відповіді до тестів вихідного рівня знань

1.В; 2.С; 3.Е; 4.D; 5 А; 6. A; 7.C; 8.A; 9.A; 10.E; 11.B; 12.B; 13.A; 14.А; 15.D; 16. С; 17. B; 18.B.

Відповіді до тестів кінцевого рівня знань

19. Підвищення вмісту піровиноградної кислоти є наслідком порушення її окислювального декарбоксилювання внаслідок нестачі коферментів, до складу яких входять вітаміни В1, В2, В3, В5.

20. Виділення вітаміну С знижено. Отже, забезпечення ним організму недостатнє. У нормі добова потреба цього вітаміну складає 70 – 100 мг на добу, а за добу у людини з сечею виділяється приблизно половина від надходження в організм.

21. Крововиливи при нестачі філохінону зумовлені порушенням процесу зсідання крові, при авітамінозі С, Р  порушення перетворення проколагену в колаген.

22. Великі затрати ретинолу для забезпечення функції родопсину, можуть викликати порушення адаптації очей до слабого освітлення, розвивається гемералопія.

23. Нікотинова кислота частково синтезується із амінокислоти триптофану.

24. Кукурудза бідна на триптофан, з якого в організмі може синтезуватись нікотинова кислота.

25. Нестача тіаміну. Оскільки цей вітамін у вигляді активної форми ТПФ (тіамінпірофосфат) входить до складу піруватдегідрогеназного комплексу, то нестача вітаміну В1 призводить до зниження активності цього мультензимного комплексу і відповідно підвищення концентрації піровиноградної кислоти у крові та мозку.

26. Жовтки псуються за рахунок бактеріального зараження. Білок авідин зв’язує вільний біотин і таким чином перешкоджає росту бактерій.

27. Вітаміни А і D жиророзчинні, вони здатні нагромаджуватись в організмі, висока розчинність у воді вітамінів групи В призводить до їх швидкого виведення з організму.

28. Авітаміноз В12. У зв’язку з порушенням утворення внутрішнього фактора Касла. Розвивається перніціозна (злоякісна) анемія.

29. Авітаміноз В6, у зв’язку з тим, що ізоніазид є антагоністом вітаміну В6.

30. Можна очікувати авітаміноз, пов’язаний з нестачею Фолієвої кислоти. Внаслідок тривалого вживання сульфаніламідних препаратів загальмовано ріст мікрофлори товстої кишки, яка частково синтезує фолієву кислоту.

31. У даних умовах мисливці харчувалися їжею, що у значних кількостях містила вітамін А (печінка тюленя, білого ведмедя) і як наслідок розвинувся гіпервітаміноз А.

32. Можна очікувати авітаміноз Е та D, оскільки дані продукти містять значну кількість ліпідів, а дані вітаміни є жиророзчинними.

33. Спостерігаються специфічні симптоми авітамінозу В2.

34. Лікувальний ефект посилює вітамін U, оскільки він виступає донатором метильних груп, що сприяє біосинтетичним процесам зокрема синтезу холіну, креатину.

35. Розвинувся гіповітаміноз С, оскільки їжа була одноманітною і містила незначну кількість цього вітаміну. Добова потреба цього вітаміну для людини становить 70 – 100 мг.

36. Розвинулись ознаки гіповітамінозу РР.

37. Причиною загибелі курчат став авітаміноз В1. Спостерігались прояви поліневриту (бері – бері).

38. Дикумарол є антагоністом вітаміну К і тому введення підвищеної його концентрації спричинило кровотечу. Запобігання  введення достатньої кількості вітаміну К, або його синтетичного водорозчинного аналога – вікасолу

39. Вітамін РР синтезується в організмі із триптофану. Добова потреба вітаміну РР у середньому складає 20 мг. Знаходимо кількість триптофану, що необхідна для синтезу 20 мг вітаміну РР:

з 204 мг триптофану синтезується 123 мг вітаміну РР

з х мг ---------------------------- 20 мг вітаміну РР

х = 33 мг триптофану.

Знаходимо кількість молока, що містить 33 мг триптофану:

у 100 мл молока міститься 11 мг триптофану

у х мл молока міститься 33 мг триптофану

х = 300 мл молока

Біохімічні функції вітаміну РР пов’язані з його участю у синтезі НАД+, НАДФ+.

40. У фізіологічних умовах кальцифероли інертні, активними є їх метаболіти 1,25–діоксихолекальциферол, 24,25–діоксихолекальциферол, 1,24,25-тріоксихолекальциферол.

41. У кукурудзі немає триптофану, з якого синтезується вітамін РР.