Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6,Вітаміни та їх роль в організмі.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

III. Тести для кроку - 1

42. (М,С,Ф) У хворого з рН шлункового соку 4,5-5,0 було знайдено значну кількість метилмалонової кислоти. Це спричинено нестачею вітаміну:

А. В2

В. В5

С. В12

D. С

Е. D

43. (Ф) У дорослих людей тривале перебування на дієті без вітаміну А спричиняє на відміну від дітей лише незначне послаблення зору. Причиною цього є те, що в організмі дорослих вітамін А:

А. Накопичується в печінці

В. Здатний синтезуватися з низькомолекулярних попередників

С. Синтезується печінкою

D. Непотрібний взагалі

Е. Утворюється при розпаді ліпідів

44. (М,С,Ф) При аналізі шлункового соку хворого встановлено: загальна кислотність – 28 ммоль/л, вільна хлоридна кислота – 1,5 ммоль/л, вміст гастромукопротеїну знижений. Нестача якого вітаміну спостерігатиметься в організмі:

А. Біофлавоноїдів

В. Фолієвої кислоти

С. Пантотенової кислоти

D. Нікотинаміду

Е. Кобаламіну

45. (М,С,Ф) В молоці та яйцях дуже низький вміст вітаміну РР, проте вони мають антипелагричну дію. Це зумовлено наявністю в них високого вмісту попередника вітаміну:

А. Рибофлавіну

В. Тиміну

С. Триптофану

D. Аденіну

Е. ГДФ

46. (М,С,Ф) У пацієнта встановлено ознаки ураження шкіри (дерматит), шлунково – кишкового тракту (діарея), порушення нервової діяльності (деменція). Причиною цих розладів є:

А. Гіповітаміноз РР

В. Гіпервітаміноз А

С. Гіпервітаміноз D

D. Гіповітаміноз B1

Е. Авітаміноз В6

47. (М,С,Ф) У крові хворого встановлено підвищений вміст загального білірубіну, в сечі виявлені білірубінглюкуроніди, концентрація стеркобіліну в калі знижена. Недостатність яких вітамінів спостерігається в організмі?

А. В1, В2 В6

В. PP, C, U

С. K,D,A

D. H, ліпоєвої кислоти

Е. P, пангамової кислоти

48. (М,С,Ф) Пацієнт при зверненні до лікаря скаржиться на втрату можливості розрізняти предмети в сутінках, хоча вдень він бачить нормально. Причиною цього є :

А. Гіповітаміноз А

В. Гіпервітаміноз А

С. Дефіцит Г – 6 – ФДГ

D. Гіповітаміноз РР

Е. Гіпервітаміноз D

49. (М,С,Ф) Пацієнт звернувся до лікаря зі скаргами на сухість шкіри, її посилене лущення, запалення кон’юктиви і сухість очного яблука (ксерофтальмія). Причиною цих змін є :

А. Авітаміноз А

В. Гіпервітаміноз А

С. Авітаміноз В1

D. Авітаміноз РР

Е. Гіпервітаміноз РР

50. (М,С,Ф) У хворого дерматоз на тих ділянках шкіри, які не захищені одягом і піддаються впливу сонячних променів, а також розвинулась діарея, уражений язик та слизова оболонка ротової порожнини. Нестача якого вітаміну може до цього призвести ?

А. Р

В. В1

С. РР

D. D

Е. E

51. (М,С,Ф) У хворого виявлено різке зменшення секреторної функції шлунка, що супроводжується розвитком анемії. Вкажіть, які з перерахованих вітамінів, за цих умов мають антианемічну дію ?

А. Тіамін

В. Ціанкобаламін

С. Ретинол

D. Токоферол

Е. Нікотинова кислота

52. (М,С,Ф) Лікування ерозії емалі розчином вітаміну D3 в олії виявилось неефективним. Яка причина незасвоєння цього вітаміну ?

А. Порушення виділення жовчі

В. Порушення слиновиділення

С. Порушення травлення вуглеводів

D. Порушена секреція пепсину

Е. Порушене травлення білків

53. (М,С,Ф) У хворого з наявністю петехії у слизових оболонках у сечі виявлено пролін і лізин. Відсутність якого вітаміну приводить до порушення їх гідроксилювання ?

А. Вітамін С

В. Вітамін А

С. Вітамін К

D. Вітамін D

Е. Вітамін Е

54. (М,С,Ф) У хворого спостерігається болючість по ходу великих нервових стовбурів та підвищений вміст пірувату у крові. Нестача якого вітаміну може викликати такі зміни?

A. С

B. В1

C. В6

D. К

E. РР

55. (М,С,Ф) У хворих із зниженим тонусом жовчовивідних шляхів пригнічується зсідання крові, виникають кровотечі, що є наслідком недостатнього засвоєння вітаміну:

A. D

B. E

C. В6

D. К

E. A

56. (М,С,Ф) У крові хворого збільшена концентрація пірувату, значну кількість його виявлено у сечі. Який авітаміноз спостерігається у хворого?

A. Авітаміноз В6

B. Авітаміноз В2

C. Авітаміноз В1

D. Авітаміноз D

Е. Авітаміноз C

57. (М,С,Ф) Дитина 10 років часто хворіє на гострі респіраторні захворювання, після яких спостерігаються множинні точкові крововиливи у місцях тертя одягу. Гіповітаміноз якого вітаміну спостерігається?

A. В1

B. А

C. С

D. В6

Е. В2

58. (М,С,Ф) У хворого відзначається сухість слизових оболонок та порушення сутінкового зору. Нестача якого вітаміну призводить до виникнення таких симптомів?

A. Вітаміну В6

B. Вітаміну В2

C. Вітаміну А

D. Вітаміну D

Е. Вітаміну C

59. (Ф) У хворої дитини спостерігається великий живіт, викривлення нижніх кінцівок, велика голова, слабкість. Нестача якого харчового фактору, може зумовлювати даний стан?

A. Вуглеводів

B. Вітаміну D

C. Вітаміну C

D. Заліза

Е. Ліпідів

60. (Ф) Вітаміни у разі їх одночасного вживання можуть посилювати дію один одного. Який із вітамінів потенціює антигіалуронідазну активність вітаміну Р?

A. Вітамін К

B. Вітамін В2

C. Вітамін А

D. Вітамін Н

Е. Вітамін C

61. (Ф) Біохімічні функції водорозчинних вітамінів реалізуються за рахунок перетвореня їх у коферментні форми. У яку з приведених коферментних форм перетворюється вітамін РР?

A. ФМН (флавінмононуклеотид)

B. ФАД (флавінаденіндинуклеотид)

C. ПАЛФ (піридоксальфосфат)

D. НАД (нікотинамідаденіндинуклеотид)

Е. ТПФ (тіамінпірофосфат)

62. (М,С,Ф) Пацієнту хворому на туберкульоз в складі комбінованої терапії призначено ізоніазид. Через певний час у нього з’явились скарги на м’язову слабість, порушення зору, координації рухів. Який вітамін доцільно використати для усунення цих побічних ефектів лікування?

A. Вітамін В2

B. Вітамін В6

C. Вітамін А

D. Вітамін C

Е. Вітамін D

63. (Ф) Хворий скаржиться на схуднення, загальну слабкість, кровоточивість ясен, розхитування і випадання зубів. Дефіцит якого вітаміну спостерігається в організмі пацієнта?

A. Вітаміну В12

B. Вітаміну В6

C. Вітаміну К

D. Вітаміну C

Е. Вітаміну Е

64. (Ф) Пацієнт скаржиться на відсутність апетиту, випадання волосся, загальне виснаження організму, запалення очей. Із анамнезу відомо, що хворий приймав риб’ячий жир. Надлишок якого вітаміну можна запідозрити в організмі пацієнта?

A. Вітаміну Н

B. Вітаміну Е

C. Вітаміну А

D. Вітаміну C

Е. Вітаміну D