Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма Фінансове право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
271.87 Кб
Скачать

Тема 5. Бюджетний процес в Україні.

Поняття і зміст бюджетного процесу. Бюджетний цикл. Стадії бюджетного процесу. Принципи бюджетного процесу: повноти, гласності та публічності, реальності, верховності органів законодавчої влади, спеціалізації.

Бюджетні призначення. Поняття бюджетного призначення. Повноваження органів державної влади по відношенню до бюджетних призначень. Внесення змін до бюджетних призначень.

Порядок складання проекту бюджету. Розробка основних напрямів бюджетної політики Верховною Радою України. Розробка попереднього зведеного проекту бюджету. Робота міністерств і відомств над зведеним проектом бюджету з метою внесення в нього поправок. Підготовка проектів зведеного бюджету та Державного бюджету.

Порядок розгляду проекту бюджету та прийняття державного бюджету. Розгляд проекту бюджету центральними та місцевими органами виконавчої влади. Пояснювальна записка та додатки до неї. Розгляд проекту органами законодавчої влади та радами на місцях. Органи, що затверджують Державний бюджет, бюджет Автономної республіки Крим, місцеві бюджети. Закон “Про Державний бюджет України”, його зміст.

Стадія виконання Державного бюджету України. Організація виконання бюджету. Повноваження Кабінету Міністрів України на стадії виконання бюджету. Принципи організації виконання бюджету. Роль фінансових органів, Державного казначейства, міністерств і відомств у виконанні бюджету. Розпис доходів і видатків – основний документ на основі якого виконується бюджет. Касове виконання бюджету.

Звітність про виконання бюджету. Складання звіту. Розгляд звіту. Прийняття Постанови про звіт.

Структурні характеристики місцевих бюджетів. Структура місцевих бюджетів. Склад доходів місцевих бюджетів. Видатки місцевих бюджетів. Складання, розгляд, затвердження, виконання та звітність місцевих бюджетів.

Поняття та мета регулювання міжбюджетних відносин. Нормативно-правова база регулювання міжбюджетних відносин.

Міжбюджетні трансферти. Поняття, види міжбюджетних трансфертів. Трансферти, які надаються з державного бюджету місцевим бюджетам. Міжбюджетні трансферти між місцевими бюджетами. Порядок надання міжбюджетних трансфертів.

Змістовий модуль 2. Особлива частина Фінансового права

Тема 6. Поняття та класифікація державних і муніципальних доходів

Доходи бюджету, їх класифікація. Правове регулювання державних і місцевих доходів. Поняття державних, місцевих доходів. Види державних доходів: централізовані і децентралізовані; доходи від юридичних осіб і громадян підприємців; податкові і неподаткові; зворотні і беззворотні; відплатні і безвідплатні; загальні і цільові. Поділ доходів виходячи з економічного змісту і особливостей правового регулювання: податки, доходи від інших обов’язкових платежів, доходи від державного кредиту, доходи від обов’язкового майнового та особистого страхування.

Власні, закріплені і регульовані доходи місцевих бюджетів.

Тема 7. Правові основи державних та місцевих запозичень

Поняття державного і місцевого кредиту. Форми запозичень: публічні та приватні. Принципи запозичень. Функції запозичень. Державний борг та його види. Види запозичень. Відносини у сфері запозичень. Повноваження уповноважених органів. Управління державним (місцевим) боргом Методи управління боргом.

Види боргових зобов’язань: за формою, за терміном. Поняття державних облігацій. Облігації внутрішніх державних позик України. Облігації зовнішніх державних позик України. Казначейське зобов’язання України.