Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методические рекомендации для атестации.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
159.23 Кб
Скачать

Зразок змісту курсової роботи

ЗМІСТ

ВСТУП …………………………………………………

3

РОЗДІЛ I. ТЕОРЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОФІЛАКТИЧНОЇ РОБОТИ З ПРОБЛЕМИ ВІЛ-СНІДу У МОЛОДІЖНОМУ СЕРЕДОВИЩІ…………………………………………..

5

1.1. Соціальні чинники та загальні тенденції поширення ВІЛ/СНІДу в Україні……………………….

5

1.2. Зміст і напрями соціально-педагогічної профілактики ВІЛ/СНІДу у молодіжному середовищі

11

1.3. Мета і завдання соціальних програм протидії ВІЛ/Сніду………………………………………………….

18

Висновки до першого розділу………………………….

21

РОЗДІЛ II. ОСОБЛТВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ СОЦІАЛЬНОГО ПЕДАГОГА СІЛЬСЬКОЇ ШКОЛИ З ПРОФІЛАКТИКИ ВІЛ СНІДу ………………………….

22

2.1. Форми та методи роботи соціального педагога у сільській школі з профілактики ВІЛ/СНІДу…………….

26

2.2. Вивчення особливостей усвідомлення молоддю проблеми ВІЛ/СНІДу……………………………………

24

2.3. Порівняльний аналіз розуміння проблеми BІЛ/СНІД школярами сільських і міських шкіл……….

27

Висновки до другого розділу…………………………….

30

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ………………….………………

31

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕ………..…........…

34

ДОДАТКИ…………………………………………...…

35

Додаток В

Зразок вступу до курсової роботи на тему: «Соціально-педагогічні умови профорієнтації молоді» вступ

Реалізація сучасних вимог, що пред'являються до молоді, значно активізувала розробку наукових і практичних проблем профорієнтації. Можна виділити низку напрямів, які сприяють розв’язанню практичних питань професійного самовизначення підростаючого покоління. До них відносяться: система профорієнтації, що озброює школярів необхідними знаннями для орієнтації в світі професій, уміннями об'єктивно оцінювати свої індивідуальні особливості (Б.А.Федорішин); діагностичні методики вивчення особистості з метою надання індивідуальної допомоги у виборі професії (В.Д.Шадріков); (Н.П.Воронін; Ю.В.Забродін); теоретичні і методичні основи професійної консультації молоді, банк профессіокарт (Е.А.Клімов); системний підхід до профорієнтації школярів (В.Ф.Сахаров; Н.К.Степаненков); суспільно-значущі мотиви вибору професії (Е.М. Павлютенков); особливості профорієнтації студентів в умовах вищої школи (Н.Ш.Шадієв; П.А.Шавір; Н.Н.Чистяков); формування елементів духовної культури в процесі підготовки учнів до свідомого вибору професії (Г.П.Шевченко). Проте, не дивлячись на деякі позитивні результати, профорієнтація в сучасних умовах все ще не досягає своїх головних цілей – формування в учнів професійного самовизначення, відповідного індивідуальним особливостям кожної особистості і запитам суспільства в кадрах, його вимогам до сучасного трудівника.

Недостатня вивченість досліджуваної проблеми, мабуть, пов'язана з тим, що система професійної освіти в Україні останніми роками проходить важку адаптацію до вимог ринку праці. Спостерігається її реакція на перетворення, що відбуваються у сфері сучасного сільського господарства, відставання від них, запізнення. Саме тому високу наукову і практичну актуальність має пошук соціально-педагогічних умов профорієнтації молоді.

Передусім визначимо яке поняття ми вкладаємо в термін «соціально-педагогічні умови».

Соціально-педагогічні умови – сукупність організаційних, діагностичних і дидактичних методів, що дозволяють готувати кваліфіковані кадри відповідно до вимог освітніх стандартів і з урахуванням побажань замовників.

Проте, не дивлячись на активну увагу науки до вказаних проблем, комплексне вивчення соціально-педагогічних умов профорієнтації молоді, на нашу думку не достатньо розкрите.

Аналіз науково-педагогічної літератури по проблемі, вивчення її реального стану на основі узагальнення досвіду роботи низки інноваційних загальноосвітніх установ дозволяють виділити ряд стійких суперечностей між:

- суспільною потребою в соціально-педагогічними умовами профорієнтації молоді і недостатня науково-теоретична і практична розробленість даної проблеми;

- наявністю великої кількості нових освітніх технологій, орієнтованих на розв’язання проблеми профорієнтації, і недостатнім їх використанням в інноваційних школах різних типів, видів, режимів розвитку;

- наявністю значного виховного потенціалу полікультурної середи освітньої установи і слабким його використанням в інноваційній діяльності гімназії в цілях успішної соціальної адаптації підлітків;

- наявністю різних інноваційних освітніх установ і недостатньою підготовленістю педагогічних кадрів до діяльності по соціальній адаптації підлітків.

В зв'язку з цим виникає проблема дослідження: які соціально-педагогічні умови сприяють профорієнтації молоді? Вказана проблема зумовила вибір теми даного дослідження.

Мета: визначити і науково обґрунтувати соціально-педагогічні умови профорієнтації молоді.

Об'єкт дослідження: професійна орієнтація молоді в суспільстві.

Предмет дослідження: соціальні та педагогічні умови, що сприяють профорієнтації молоді.

Відповідно до мети, об'єктом і предметом дослідження сформульовані наступні задачі.

1. Проаналізувати і узагальнити науково-теоретичні дослідження і передовий практичний досвід по проблемі впливу соціально-педагогічних умов на профорієнтацію молоді.

2. Виявити особливості соціально-педагогічних умов, та їх виховний потенціал, що сприяє забезпеченню ефективної профорієнтації молоді.

3. Визначити комплекс соціальних та педагогічних умов, сприяючих підвищенню ефективності професійного самовизначення молоді.

Методологічною основою дослідження є праці провідних фахівців: А.І.Акулової, Н.Є.Бекетової, Б.П.Бітінаса, В.Г.Бочарової, Т.А.Волошкової, Ю.В.Волошкової, Б.З.Вульфова, А.Е.Вигорбіної, М.А.Галагузової, В.Н.Гурова, М.П.Гурьянової, В.І.Загвязінського, І.Н.Закатової, Л.В.Мардахаєва, А.В.Мудріка, Г.А.Новокшонової, Л.Я.Оліференко, В.Д.Семенова, Е.Н.Сорочинської, Г.Н.Філонова, П.А.Шептенко, Т.Ф.Яркиної.

Методи дослідження:

  • теоретичні: аналіз наукової, психолого-педагогічної, методичної літератури з обраної проблеми, індукція та дедукція, порівняння, класифікація, абстрагування, конкретизація, систематизація, узагальнення.

  • емпіричні: педагогічне спостереження; усне опитування: бесіда, інтерв’ю; письмове опитування: анкетування, тестування, рейтинг; педагогічний експеримент, узагальнення незалежних характеристик, аналіз документів і продуктів діяльності, узагальненння передового педагогічного досвіду.

Структура курсової роботи. Курсова робота складається із вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел. Загальний обсяг курсової роботи 34 сторінки, основної частини – 29 сторінок. До основного тексту введено 5 таблиць, 3 схеми та 4 діаграми. Для розкриття змісту викладених теоретичних положень та методичних аспектів роботи запропоновано 9 додатків загальним обсягом 14 сторінок.

Додаток Г