Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні модуль 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
892.93 Кб
Скачать

2.Максимінний критерій

Цей критерій дуже консервативний, він реалізує песимістичний підхід до прийняття рішень. При використанні цього критерію для кожного рішення визначаються найбільші втрати, можливі у разі прийняття даного рішення. Іншими словами, кожне рішення оцінюється мінімумом платежів, можливих при даному рішенні. У моделі газетного кіоску, наприклад, рішенню 3 (рішенню купити три екземпляри газети) відповідає мінімальний платіж, рівний -120. Таким чином, кожному рішенню ставиться у відповідність мінімальне значення в його рядку в таблиці платежів. Для моделі газетного кіоску в результаті таких дій одержимо табл. 4.1. Як шукане рішення вибираємо те рішення, якому відповідатиме максимум мінімального значення платежу (звідси назва "максимінний критерій"). У нашому випадку власник газетного кіоску повинен купити тільки один екземпляр газети (рішення „1”).

Таблиця 4.1.

Таблиця мінімальних платежів для моделі газетного кіоску.

Рішення

Мінімальний платіж

0

-150

1

-65

2

-80

4

-120

Максимінний критерій часто використовується в ситуаціях, коли особа, що приймає рішення, менеджер, не може допустити найгіршого результату. (Прикладами таких ситуацій можуть служити планування оборонних заходів або ситуації в медицині, коли йдеться про збереження людського життя.) В цьому випадку менеджер обирає рішення, яке свідомо уникає якнайгіршого (найбільш песимістичного) результату.

Звичайно, неважко навести приклади, коли для більшості людей буде неприйнятним рішення, одержане на основі максимінного критерію. Розглянемо, наприклад, таблицю платежів 4.2.

Таблиця 4.2.

Приклад таблиці платежів

Стани природи

Рішення

1

2

3

1

50

50

2

2

3

3

3

Тут, очевидно, не важливе рішення „1”. Воно дає значно більші платежі для всіх станів природи, окрім третього, платіж при якому трохи гірше за платежі рішення „2”. Проте максимінний критерій вибере саме рішення „2”. У зв’язку з цим виникає природнє запитання: якщо навіть на такому простому прикладі максимінний критерій дає незадовільне рішення, то чи можна довіряти йому в складніших і відповідальніших моделях? Однозначної відповіді на таке питання не існує. Відповідь залежить від розуміння своїх цілей і переваг особи, що приймає рішення. І у зв’язку з цим зауваженням буде корисним розглянути ще один критерій, в деякому розумінні антипод максимінного критерію, який також застосовується при прийнятті рішень в умовах невизначеності.

Завдання 2. У документі Практ_4.xls створіть робочий аркуш Максимінний критерій і створіть таблицю мінімальних платежів для моделі газетного кіоску. Застосуйте формули. Визначте найкраще рішення.