Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка практичні ТЕД.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
4.69 Mб
Скачать

Порядок розрахунків

Розрахунки за цим договором здійснюються через Розрахунковий центр згідно з Тарифною політикою залізниць України за тарифами, встановленими Укрзалізницею [4, 5].

Замовник здійснює оплату за перевезення вантажів, додаткові послуги у національній валюті України – гривнях або у доларах США. Оплата у доларах США здійснюється за умови надання Замовником договору транспортного експедирування (договору комісії) з нерезидентом України, згідно з яким оплата за перевезення вантажів і додаткові послуги здійснюється за рахунок нерезидента.

Розрахунковий центр відкриває картки обліку коштів Замовника з наданням відповідного номера і здійснює облік руху коштів у доларах США і гривнях окремо.

Розрахунковий центр за виконане перевезення та обслуговування вантажів надає Замовнику:

а) за наявності відмітки в графі 20 накладної УМВС (СМГС): «Оплату за УЗ здійснює Замовник в дол. США» – рахунок і звіт форми 4-А загальних провізних платежів за весь шлях перевезення вантажів залізничним транспортом України у доларах США;

б) за відсутності відмітки в графі 20 накладної УМВС (СМГС) про валюту оплати за перевезення – рахунок у гривнях і звіт форми 4-А у доларах США з перерахуванням у гривні загальних провізних платежів за весь шлях перевезення вантажів залізничним транспортом України. При перерахуванні платежів за перевезення транзитних вантажів застосовується курс перерахунку доларів США в гривні за курсом Національного банку України на момент закінчення перевезення територією України. При цьому кожний вид платежів (провізна плата, додаткові збори) перераховуються в гривні з округленням до 0,01 гривні, після чого платежі в національній валюті підсумовуються за рядком та за звітом.

Розрахунковий центр на підставі виставлених рахунків і звіту форми 4-А за фактичне виконання робіт списує кошти з картки обліку Замовника в рахунок оплати за виконані залізницями України перевезення.

Якщо сума передоплати Замовника складає менше 35 % середньомісячної суми платежів, нарахованих і виставлених Розрахунковим центром для оплати за попередній тримісячний період, Укрзалізниця має право призупинити перевезення вантажів під кодом Замовника до внесення необхідної суми передоплати.

У разі виникнення заборгованості за виконані перевезення Укрзалізниця припиняє перевезення вантажів за кодом Замовника, про що він негайно письмово повідомляється.

Розрахунковий центр нараховує Замовнику пеню у розмірі 0,5 % від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу з моменту виставлення рахунка, але не більше подвійної облікової ставки Національного банку України, яка діяла у період, за який нараховується пеня.

Договором також встановлюються форс-мажорні обставини, за яких кожна із сторін звільняється повністю, або частково від невиконання обов’язків по договору, а також порядок вирішення спірних питань.

Встановлюється термін дії договору, а також визначаються умови його розірвання. Договір підписується керівниками підприємств із зазначенням юридичних адрес і реквізитів сторін.

Після укладання між Укрзалізницею та експедиторською організацією договору про організацію перевезень транзитних вантажів залізницями України Укрзалізниця визначає і надає експедитору єдиний цифровий код. Порядок надання, використання та захисту кодів експедиторських організацій здійснюється у відповідності з «Інструкцією про порядок надання, використання та захист кодів експедиторських організацій», затвердженою наказом Міністерства транспорту України від 23.04.2001 р. № 229. Структура коду визначається Укрзалізницею. Про надання коду Укрзалізниця письмово повідомляє експедитора. Інформація про наданий Укрзалізницею єдиний цифровий код є конфіденційною, про що зазначається у договорі про перевезення вантажів залізницями України. Єдиний цифровий код діє в межах залізниць України, термін дії – з часу його надання експедитору до припинення дії договору про перевезення вантажів залізницями України.

Після укладання договору з Укрзалізницею експедитор укладає договори на перевезення вантажів з іноземними компаніями та організаціями, або морськими перевізниками, надає вантажовласникам ставки на перевезення вантажів залізницями України.

Для здійснення експортно-імпортних перевезень вантажів за допомогою експедитора, йому необхідно укласти договори із залізницями, де будуть здійснюватись операції по навантаженню або вивантаженню вантажів, і проводитись розрахунки за надані послуги.

Для закріплення викладеного матеріалу в Додатках № 1, 2 надані типові зразки договорів:

  • про організацію перевезень вантажів залізницями України з нерезидентами;

  • про організацію перевезень вантажів залізницями України з резидентами з розрахунками у двох валютах.