Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка практичні ТЕД.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
4.69 Mб
Скачать

Практична робота № 1 Порядок укладання договору на здійснення транспортно-експедиторської діяльності

Метою практичного заняття є ознайомлення з порядком укладання та оформлення договорів на експедирування вантажів залізницями України.

План.

  1. Договір про організацію перевезень транзитних вантажів залізничним транспортом України у міжнародному залізничному вантажному сполученні.

  2. Документи та відомості, необхідні для укладання договору.

  3. Обов’язки Укрзалізниці перед Замовником.

  4. Обов’язки Замовника перед Укрзалізницею.

  5. Здійснення розрахунків через ДП «Український державний розрахунковий центр міжнародних перевезень» Укрзалізниці.

  6. Надання Замовнику єдиного цифрового коду.

Для організації перевезень вантажів залізницями України у міжнародному сполученні між Державною адміністрацією залізничного транспорту України «Укрзалізницею» та організацією, установою, підприємством «Замовник» укладається договір, яким регулюються взаємовідносини сторін, пов’язані з організацією перевезень транзитних вантажів залізничним транспортом України у міжнародному залізничному вантажному сполученні, наданням додаткових послуг, пов’язаних із цими перевезеннями, і оплатою їх Замовником за встановленими тарифами. Замовником виступають транспортно-експедиторські організації, підприємства, резиденти та не резиденти України [6].

Діяльність сторін регулюється цим Договором, Угодою про міжнародне залізничне вантажне сполучення (СМГС), Конвенцією про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ), Тарифною політикою залізниць держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав на перевезення вантажів у міжнародному сполученні, Тарифною політикою залізниць України, міжнародними договорами та чинним законодавством України [3, 7].

Для укладання договору Замовнику треба подати такі документи та відомості:

  1. Лист-звернення щодо укладання договору.

  2. Довіреність від імені юридичної особи, що підтверджує повноваження особи на укладання та підписання договору (у разі укладання договору не від імені особи, уповноваженої на це установчими документами), печатка.

  3. Договір транспортного експедирування або договір комісії з організацією-не резидентом України (при розрахунках у доларах США).

  4. Виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

  5. Копія Статуту підприємства та лист про останню редакцію Статуту, копія протоколу або наказу про призначення уповноваженої особи.

  6. Довідку з Держкомстату України про внесення в Єдиний державний реєстр підприємств і організацій.

  7. Копію свідоцтва про реєстрацію платника податків.

  8. Довідку Банку з вказівкою банківських реквізитів та рахунків фірми.

  9. Довідку, що підтверджує наявність необхідної передплати митних та інших зборів, що стягуються в пунктах пропуску через митний кордон України.

  10. Довідку Головного інформаційно-обчислювального центру Укрзалізниці, що підтверджує наявність Договору щодо надання інформації про прийом вантажів на територію України.

  11. Довідку ДП «Український Державний розрахунковий центр міжнародних перевезень» Укрзалізниці щодо наявності необхідного рівня передоплати.

Вказані документи розглядає Тарифна комісія Укрзалізниці, де й ухвалюється рішення про можливість укладання договору. Це фіксується у протоколі засідання Тарифної комісії і доводиться до відома експедитора.

Проект договору передається експедитору до розгляду та підписання.

Кожна із сторін має обов’язки по договору.