Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОС Windows.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
115.71 Кб
Скачать

Структура екрану

При ввімкненні комп’ютера, на якому встановлена Windows-98, на екрані з’являється головне вікно, яке називають Робочим столом. На Робочому столі розташовані значки об’єктів та ярлики, а на Активному Робочому столі може знаходитись ще й панель каналів Web. Деякі з цих об’єктів відносяться до стандартних, наприклад:

  • «Мой компьютер» - включає в себе всі об’єкти комп’ютера : диски та периферійні пристрої, панель управління і т.д.

  • «Корзина» - віртуальний кошик для сміття. Якщо файл видаляється, то він спочатку розміщується в корзині. Тому можна відновити випадково видалені об’єкти. Якщо в корзині немає вилучених файлів, у зображенні значка корзини не буде аркушів паперу. Але тільки-но корзина почне заповнюватись, значок корзини почне заповнюватись аркушами. Але корзина не безмежна, оскільки Windows-98 виділяє для неї визначену частину простору жорсткого диска (стандартно – 10%, однак є можливість встановлення іншого об’єму). Якщо корзина заповнена повністю, то при черговому видаленні найперші поміщені в неї файли автоматично знищуються, і відновити їх тоді буде неможливо.

  • «Сетевое окружение» - призначений для роботи в складі локальної комп’ютерної мережі.

  • «Портфель» - для зберігання та оновлення версій документа. Використовують при роботі з декількома копіями одних і тих же документів на різних комп’ютерах, тобто для синхронізації змін та доповнень в цих документах.

Використання «миші» у Windows та робочого столу

Для ефективної роботи в Windows-95 необхідно знати основні прийоми роботи з маніпулятором «миша». «Миша» не замінює, а доповнює клавіатуру, хоча в деяких випадках робота без неї просто неможлива. Переміщуючи «мишу» по поверхні столу або спеціального килимка, синхронно переміщується на екрані і курсор цієї миші. В більшості випадків курсор «миші» має форму стрілки, яка похилена вліво. Використовувати кнопку «миші» - це означає натиснути на неї. Розрізняють короткочасні одно- або дворазові натиснення (клацання) на кнопку та утримування кнопки натисненою при виконанні деяких операцій.

Клацання лівою кнопкою використовується для:

  • вказівки на об’єкт (при цьому він змінює колір);

  • розкривання меню або списків та вибору їх пунктів;

  • активізації гіпертекстових посилань (при цьому курсор “миші” змінює свій вигляд на вказівний палець);

  • натиснення на графічні (віртуальні) кнопки, які розміщені на екрані.

Клацання правою кнопкою викликає появу контекстного меню з списком операцій, що доступні в даний момент.

Подвійне клацання лівою кнопкою необхідне для:

  • розкривання значків та папок;

  • запуску програм або документів.

3. Головне меню Windows і використання стандартних програм.

В нижній частині Робочого столу знаходиться Панель задач. На ній розміщені кнопка «Пуск», індикатори режимів спеціальних програм-додатків, які, як правило, використовують ті чи інші апаратні засоби, годинник тощо. У проміжку між кнопкою “Пуск” та індикаторами режимів розташовуються кнопки активних об’єктів, наприклад, відкрити папок, документів тощо. Наявність Панелі задач дозволяє завжди бачити, які додатки працюють, та швидко перемикатись між ними.

Праворуч від кнопки “Пуск” знаходиться панель інструментів “Быстрый запуск” з кнопками додатків, що найчастіше використовуються в роботі. Але користувач має можливість вивести інші панелі інструментів, навіть створити власну. Для цього слід клацнути правою кнопкою “миші” на вільному місці Панелі задач і вибрати потрібну команду з контекстного меню.

За допомогою кнопки «Пуск» відкривається Головне меню, яке має декілька стандартних пунктів:

  • «Программы». Містить пункти програм, які встановлені в системі Windows-98. Послідовно вибираючи пункти, можна знайти необхідну програму і запустити її. Велику групу стандартних програм об’єднує однойменний пункт «Стандартные». Нові Windows-програми, що встановлюються на комп’ютері, дописують свої пункти в меню «Программы».

  • «Избранное». За допомогою цього пункту можна отримати доступ до Web-сторінок, посилання на які знаходяться у однойменній папці «Избранное» ОС Windows-98.

  • «Документы». Виводить на екран список останніх 15 документів, з якими працював користувач. Якщо клацнути «мишею» на потрібному документі, то автоматично буде запущена програма-додаток і автоматично завантажиться в неї цей документ для подальшої роботи.

  • «Настройка». Дозволяє проводити настройку операційної системи, керувати роботою принтерів, настроювати панель задач та ін.

  • «Поиск». Можна знаходити папки і файли, а також можна знайти потрібний комп’ютер, який працює в одній групі локальної мережі.

  • «Справка». Призначений для виклику довідкової системи Windows-98.

  • «Выполнить». Дозволяє запустити будь-яку програму, яка не встановлена у системі меню Windows-98. Для цього необхідно знати точне ім’я файла, який запускає дану програму.

  • «Завершение сеанса». Ця команда закриває всі програми, відключає комп’ютер від локальної мережі (якщо він був підключений), і готує його для іншого користувача. Сеанс роботи у Windows-98 при цьому не завершується.

  • «Завершение работы». Цим пунктом необхідно користуватись завжди, коли завершується робота у Windows-98. Просто вимкнути комп’ютер кнопкою живлення не рекомендується. Такі дії можуть призвести до того, що деяка інформація буде безнадійно втрачена. А в деяких випадках це може призвести до пошкодження файлової системи, і тоді взагалі будуть втрачені цілі файли з інформацією. При виборі цього пункту відкривається діалогове вікно і користувачу пропонуються можливі варіанти дій.

Всі пункти, які позначені значком “ ”, мають додаткові меню, які відкриваються автоматично, коли на них встановити курсор «миші».