Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття ринкової системи. лекція 4docx.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
85.5 Кб
Скачать
  1. Елементи мікросередовища та їх вплив на діяльність підприємства

Мікросередовище фірми - це система і чинники, які безпосередньо впливають на фірму або схильні до її прямої дії.

Вона включає наступні основні елементи:

1. Споживачі (покупці) - це фірми і фізичні особи або їх групи, готові придбавати товари і послуги цієї фірми. Вони є найважливішою складовою мікросередовища фірми, оскільки їх наявність і здатність знаходити їх визначає само існування фірми і є умовою її виживання і розвитку. Споживачі, вирішуючи які товари і послуги для них бажані і за якою ціною, чинять величезний вплив на внутрішнє середовище фірми і результати її діяльності.

2. Постачальники - це фірми і фізичні особи, що забезпечують цю фірму усіма видами ресурсів, необхідними для здійснення її виробничо-комерційної діяльності. При цьому в першу чергу йдеться про постачальників матеріальних ресурсів, використовуваних безпосередньо для виробництва товарів і послуг. Проте важливу роль грають також постачальники устаткування, енергії, фінансових і трудових ресурсів, які, з одного боку, впливають на фірму, а з іншою, - самі схильні до її дії залежно від того, чи являється вона при придбанні цих ресурсів моно -, олиго - або полипсонистом.

3. Конкуренти - це такі фірми, які змагаються з цією фірмою за отримання переваги у покупців при продажі своєї продукції на ринку однотипних товарів. У багатьох випадках саме конкуренти визначають, яку продукцію і за якою ціною може продати ця фірма. Дії конкурентів безпосередньо впливають на ринкову поведінку і виживаність фірми, шляхи і способи зміни нею свого потенціалу.

4. Посередники - це фірми або фізичні особи, що допомагають цій фірмі в просуванні, поширенні і збуті її товарів. Вони забезпечують, по-перше, фізичне переміщення товарів від місць їх виробництва до пунктів продажу або споживання, їх накопичення і передпродажну підготовку; по-друге, кредитну підтримку угод і страхування ризиків псування або пропажі товарів; по-третє, власне продаж; по-четверте, допомога в пошуку покупців, рекламі, стимулюванні збуту і післяпродажному сервісі.

5. Контактні аудиторії - це системи і соціальні групи, які виявляють реальну або потенційну цікавість до діяльності фірми і можуть зробити істотний вплив на її результати. Сюди відносяться:

- аудиторські і консалтингові фірми;

- незалежні засоби масової інформації : преса, радіо, телебачення;

- державні органи: податкові, статистики, ліцензування, санітарного, екологічного і інших видів нагляду;

- місцева влада;

- громадськість: профспілки, союзи споживачів, екологічні і інші суспільства.

Усі чинники мікросередовища безпосередньо впливають на діяльність фірми, проте самі більшою мірою або повністю непідконтрольні фірмі із-за активної дії на них інших громадських чинників і непередбачуваних дій конкурентів. В той же час шляхом дослідження і виявлення їх характеристик і тенденцій зміни фірма може підлаштовуватися під них і значною мірою впливати на них за допомогою інструментів комплексу маркетингу.