Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжн.морське,повітр.та косм.право(МП).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
359.94 Кб
Скачать

Методичні поради до написання рефератів

У відповідності з навчальним планом студенти повинні підготувати реферат із вищезазначеної дисципліни. Реферат (від лат. refero − повідомляю) − є стислим викладом основних положень проблеми.

Робота над рефератом сприяє поглибленню та закріпленню теоретичних знань, що одержані студентами під час лекцій, семінарів та самостійної підготовки, набуттю навичок творчої науково-дослідницької роботи.

Виконання рефератів − важливий вид самостійної роботи студентів над курсом. Вона спрямована на те, щоб сприяти поглибленому вивченню дисципліни, зокрема:

  1. Навчити студентів працювати з поточною інформацією по дисципліні за обраною темою роботи (з підручниками, монографіями, статтями у спеціальній та періодичній літературі, з існуючими точками зору науковців України і зарубіжних країн).

  2. Навчити студентів логічно-послідовному викладенню того чи іншого питання теми.

  3. Навчити студентів стисло і точно відповідати на поставлені в темі питання, підбирати та використовувати для їх висвітлення необхідний науковий апарат та фактологічний і статистичний матеріал.

  4. Виробити уміння формулювати окремі положення та аргументувати свої висновки.

Реферат − це ще один із засобів проміжного контролю викладачем за ходом самостійного вивчення студентами учбового матеріалу.

Розпочинаючи виконання реферату, студенти повинні дотримуватись певних вимог:

  1. Зосередити свої зусилля на розкритті змісту теми, а для цього необхідно чітко з’ясувати зміст відповідних понять, міжнародно-правових актів; особливу увагу приділити з’ясуванню механізму використання останніх.

  2. Викласти зміст роботи послідовно, логічно, на основі добре продуманого плану.

  3. Написати роботу грамотно, ретельно відредагувати, належним чином її оформити і передати до Академії згідно зі строком, визначеним навчальним планом.

  4. Обсяг реферату − 10-15 ст.

Механічно переписаний текст з монографій та навчальних посібників без глибокого аналізу та власних висновків не зараховується як реферат.

Змістом реферату є розкриття сутності певного питання, проблеми, що розглядається, ступеню його теоретичної розробки і стану вирішення у практичній діяльності.

Реферат повинен містити: титульний аркуш, зміст (план), вступ (1-2 ст.), основну частину, виновки (1-2 ст.), список використаної літератури (не менше 5), додатки (при необхідності).

Титульний аркуш реферату містить:

  • назву міністерства, якому підпорядковано ВНЗ;

  • назва вищого навчального закладу;

  • назва кафедри;

  • реферат з курсу (вказується правильна назва курсу);

  • назва теми реферату;

  • прізвище та ініціали студента, назва факультету, курс, група;

  • науковий ступінь, вчене звання, прізвище та ініціали викладача;

  • місто і рік виконання роботи.

Текст реферату необхідно друкувати, залишаючи поля таких розмірів: ліве − 30 мм, праве − 10 мм, верхнє − 20 мм, нижнє − 25 мм. Інтервал − 1,5.

Кожну структурну частину реферату потрібно починати з нової сторінки.

Нумерацію сторінок подають арабськими цифрами.

Список використаної літератури потребує певного оформлення: прізвище та ініціали автора, назва роботи, том (якщо робота видана у кількох томах), місце і рік видання, кількість сторінок. Запис робиться на мові видання. Статті, що опубліковані у журналах, записуються дещо інакше: вказується прізвище та ініціали автора, назва статті, назва видання, рік видання і номер. Статті, опубліковані в газетах, записуються таким чином: прізвище та ініціали автора, назва газети, дата видання.

У разі виникнення труднощів у процесі написання реферату студент може звернутися до викладача з проханням проконсультувати його.

Мова написання реферату − українська.