Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для виробн-практики-ПС41.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

2. Обов’язки студента при проходженні практики

Студенти при проходженні практики зобов’язані:

  • до початку практики одержати від керівника практики від навчального закладу консультації щодо оформлення всіх необхідних документів;

  • своєчасно прибути на базу практики;

  • у повному обсязі виконувати всі завдання, передбачені програмою практики і вказівками її керівників;

  • вивчити і суворо дотримуватись правил охорони праці, техніки безпеки та виробничої санітарії на базі практики;

  • дотримуватися правил внутрішнього розпорядку на базі практики;

  • нести відповідальність за виконану роботу;

  • своєчасно надати звітну документацію для розгляду керівнику практики та своєчасно скласти залік з практики.

На всіх етапах виробничого навчання на студентів поширюється загальне трудове законодавство України. Вони повинні додержуватися правил охорони праці. Перед кожним етапом і видом практики студенти проходять інструктаж з охорони праці, про що свідчить відповідний запис у журналі по техніці безпеки.

3. Контроль проведення та підведення підсумків практики

Після закінчення терміну практики студенти звітують про виконання програми та індивідуального завдання у письмовому виді. Звіт оцінює й підписує безпосередньо керівник від бази практики. Письмовий звіт разом із щоденником подається на рецензування керівнику практики від навчального закладу.

Оформлюється звіт з обов'язковим врахуванням єдиних стандартів конструкторської та технологічної документації.

Звіт з практики захищається студентами з диференційованою оцінкою. Оцінка за практику вноситься до заліково-екзаменаційної відомості і до залікової книжки студента.

Студент, який отримав негативну оцінку з практики відраховується з навчального закладу. Студенту, який не виконав програму практики з поважних причин, може бути надано право проходження практики повторно при виконанні умов, визначених навчальним закладом. Підсумки практики обговорюються на засіданнях циклової комісії комп’ютерних і математичних дисциплін.

Для захисту практики студент повинен надати:

  • щоденник практики;

  • звіт з практики;

  • виконане індивідуальне завдання (розроблені програмні додатки, бази даних, сайти тощо) в електронному вигляді на носієві інформації.

4. Загальні вимоги до оформлення звіту з практики

Текст звіту викладається на одній стороні листа білого папера формату А4 (210х297мм) машинописним (через одинарний міжрядковий інтервал, шрифт Times New Roman Cyr 14) способом. Рекомендований обсяг звіту, 15-20 сторінок машинописного тексту без врахування додатків. Всі сторінки тексту нумерують.

Титульний аркуш є першим аркушем (див. Додаток 1). За титульним аркушем вкладається зміст звіту. В змісті вказують основні розділи і частини проекту, сторінки розділів і пунктів.

Текст змісту пояснювальної записки повинен бути чітким, лаконічним, з дотриманням науково-технічної термінології. Текст розділяється на абзаци, відступ абзацу складає 1,25 см. Текст вирівнюється по ширині.

Скорочення слів у тексті і підписах під ілюстраціями не допускається: виключення складають скорочення загальноприйняті, а також встановлені відповідними стандартами.

Текст пояснювальної записки повинний бути розділений на розділи, підрозділи і, у разі потреби - пункти, підпункти.

Розділи повинні мати порядкову нумерацію в межах усієї пояснювальної записки і позначатися арабськими цифрами. Вступ і висновок не нумеруються. Найменування розділів повинні записуватися в новий рядок прописними літерами й оформлятися у вигляді заголовків.

Підрозділи нумеруються арабськими цифрами в межах кожного розділу, розділених крапкою. Наприкінці номера підрозділу не повинно бути крапки.

Найменування підрозділів записуються у вигляді заголовків малими літерами крім першої. Найменування розділів, підрозділів повинні бути сформульовані коротко, на першому місці повинен стояти іменник. Переноси слів у заголовках не допускаються. Крапок наприкінці заголовків не ставлять. Відстань між заголовком і наступним текстом повинна складати два інтервали.

Цифровий ілюстративний матеріал оформляється у вигляді таблиць. У тексті звіту варто поміщати підсумкові і найбільш важливі таблиці, що не перевищують по розміру сторінку. Таблиці, що займають кілька сторінок, а також таблиці довідкового і допоміжного характеру містяться в додатках.

Кожна таблиця повинна мати заголовок, що починається з прописної букви. Заголовок не підкреслюють. Заголовки граф таблиці починаються з прописних букв, підзаголовки з рядкових, якщо вони складають одне речення з заголовком, і з прописної, якщо вони самостійні. Висота рядків повинна бути не менше 8мм. Таблиці нумеруються послідовно арабськими цифрами (за винятком таблиць у додатках) у межах розділу.

Над таблицею поміщають напис: Таблиця N - Назва таблиці. При переносі частини таблиці на інший аркуш слово "Таблиця" і її номер вказують один раз над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть «Продовження таблиці N». Наприклад:

Таблиця 2.1 Підсумкова таблиця витрат і доходів

Показник

Значення показника по роках

1997

1998

1

2

3

Продовження таблиці 2.1

1

2

3

...

...

...

На матеріали, взяті з літератури й інших джерел (твердження, цитати, формули і т.п.), повинні бути зроблені посилання з вказівкою номера джерела за списком використаної літератури. Номер посилання проставляється арабськими цифрами в квадратних дужках.

При посиланні на таблицю вказують у дужках її повний номер і слово "таблиця" у скороченому вигляді, наприклад, " (табл.4.1). По такому ж принципу роблять посилання на рисунки, наприклад, " (рис.3.5)". При посиланні на додатки в дужках без скорочення пишеться слово "Додаток" і його буква, наприклад, "(Додаток А)". Повторні посилання на формули, таблиці, рисунки, додатки, стандарти і технічні умови варто давати зі скороченим словом "дивися", наприклад, "(див. рис. 3.5)" або "(див. Додаток З)" і т.п.

Ілюстративний матеріал може бути представлений у виді графіків, фотографій, усіляких схем, діаграм, таблиць, слайдів, лістингів, образів екранів і т.п. Всі ілюстрації, що поміщаються в тексті пояснювальної записки й у додатках, крім таблиць, іменуються рисунками. Рисунки повинні міститися безпосередньо після посилання на них у тексті. Усі рисунки нумеруються в межах розділу арабськими цифрами. Номер малюнка складається з номера розділу і порядкового номера рисунка, розділених крапкою.

Рисунки повинні мати текст, що пояснює, що міститься під рисунком після номера. Рисунки повинні бути розташовані так, щоб їх було зручно розглядати без повороту пояснювальної записки або з поворотом по годинниковій стрілці.

Лістинги в додатках можуть бути оформлені дрібним шрифтом (розміром до 10) в два стовпчики, якщо дозволяє текст.

В кінці звіту приводять перелік літератури.