Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
863.23 Кб
Скачать

Обробка результатів експериментів

1. Побудувати часові діаграми вхідного і вихідного сигналів, сумісними з постійними складовими, що визначають початкове місце робочої точки транзистора.

2. Побудувати амплітудну характеристику Uвих=f(Uвх) і визначити за її допомогою коефіцієнт підсилення за напругою Ku на лінійній ділянці характеристики і порівняти зі значенням його, визначеним в п.7.

2. Побудувати (привести) амплітудно–частотну і фазочастотну характеристики підсилювача відповідно до п.7.

Контрольні запитання і завдання

1. Пояснити роботу транзистора в динамічному режимі.

2. Якими чинниками визначається місце лінії навантаження на сімействі вихідних статичних характеристик транзистора?

3. Якими чинниками характеризують підсилювачі електричних сигналів?

4. Пояснити призначення елементів схеми підсилювача.

5. Виконати графічний аналіз роботи підсилювача.

Часові діаграми вхідного та вихідного сигналів

Амплітудна та амплітудно–частотна і фазочастотна характеристики

Лабораторна робота №5

Операційний підсилювач

Мета роботи: Дослідження операційного підсилювача (ОП) з інвертуючим входом.

Робоче завдання

1

Рис. 1

. Побудувати експериментальну модель схеми дослідження операційного підсилювача (ОП) з інвертуючим включенням, рис. 1. Тип ОП AR1 КР140УД1408 (зарубіжний аналог LM−308, бібліотека lm 3xx в середовищі EWB), значення резисторів RR2 установити відповідно до варіанта робочого завдання (додаток, таблиця 3).

2. Дослідити амплітудні характеристики ОП Uвих=f(Uвх) з інвертуючим входом без і зі зворотнім зв’язком (ЗЗ). Вхідний сигнал Uвх задавати джерелом постійної напруги V3. Значення напруги джерела змінювати приблизно від −1000 mВ до 1000 mВ, використовуючи опцію Parameter Sweep меню Analysis (діапазон зміни напруги вхідного сигналу уточнити за результатами експерименту).

Переміщаючи візирні лінії по ділянкам характеристик, визначити координати їх характерних точок і записати в таблицю 1. Визначити максимальну амплітуду вхідного сигналу Uвх max і коефіцієнт підсилення за напругою Ku в лінійному режимі роботи підсилювача зі зворотнім зв’язком.

Таблиця 1

Uвх, тB

Uвих, B

Без ЗЗ

з ЗЗ

3. Долучити до експериментальної моделі вимірювальні пристрої для дослідження схеми ОП з інвертуючим входом в динамічному режимі, рис. 2 і виконати наступне:

– одержати за допомогою осцилографа часові діаграми вхідного та вихідного сигналів без спотворення вихідного сигналу частоти 1 кГц;

– одержати за допомогою графопобудовника в логарифмічному масштабі амплітудно-частотну кu=Ψ(f) і фазочастотну φ= Ψ(f) характеристики підсилювача в частотному діапазоні 1 mГц...100 МГц.;

Примітка: амплітуду вхідного сигналу установити Uвх ≈ 0.5 Uвх max. відповідно до амплітудної характеристики ОП зі зворотнім зв’язком.