Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шп.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
75.87 Кб
Скачать

52. Мета та основні завдання організації аудиту витрат і доходів та фінансових результатів підприємства.

Основною метою аудиту витрат і доходів є висловлення незалежної думки аудитором стосовно достовір­ності відображення в усіх суттєвих аспектах витрат діяльності та формування собівартості продукції п-в, доходів від усіх видів діяльності, повноти відображення у звітності у відповідності до вимог чинного законодавства та внутрішніх правил п-ва.

Основними завданнями аудиту витрат і доходів є:

  • підтвердження початкових залишків щодо витрат незавер­шеного виробництва та інших витрат обігу;

  • перевірка документального відображення витрат і доходів підприємс­тва за видами його діяльності;

  • підтвердження формування собівартості за елементами та статтями витрат підприємств АПК;

  • підтвердження правильності нарахування амортизаційних відрахувань на необоротні активи, в тому числі на довгострокові біологічні активи, що оцінюються за первинною вартістю;

  • оцінювання правильності формування собівартості продук­ції за об'єктами калькуляції;

  • виявлення внутрішньогосподарських резервів зниження со­бівартості продукції;

  • перевірка правильності відображення інформації у фінансо­вій звітності та іншій інформації;

  • висловити незалежну думку аудитора щодо відповідності відображення витрат і доходів

  • перевірка правильності визначення фінансових результатів.

53. Інформаційне забезпечення аудиту витрат і доходів та фінансових результатів підприємства та оцінка властивого ризику. Методи і способи проведення аудиту витрат і доходів та фінансових результатів підприємства.

Законодавчі та нормативні: П(С)БО № 9 «Запаси», П(С)БО № 16 «Витрати», ПСБО 15 «Дохід», П(С)БО № 30 «Біологічні активи». Інструкція про застосування Плану рахунків бух. обліку активів, капіталу, зобов'язань, Методичні рекомендації з інвентаризації основних засобів, немат. активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, розрахунків та незавершеного виробництва сільськогосподарських підприємств, Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) с/г підприємств, Методичні рекомендації з бух. обліку біологічних активів, Закон України «Про бух. облік та фінансову звітність», Закон України «Про ФСП», ЗУ «Про оподаткування прибутку п-в». Порядок визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення матер. цінностей, Інструкція по обліку молодняка тварин, птиці та тварин на відгодівлі.

Внутрішні документи: наказ про облікову політику, Посадові інструкції персоналу, Накази та розпорядження керівника підприємства, Протоколи рішень загальних зборів Нормативно-довідкова інформація щодо норм вико­ристання активів п-ва та нормативи виходу продукції, положення про оплату праці

Первинні документи: виробничий звіт, табель обліку робочого часу працівників тварин.; відомість витрат кормів; облік. лист забою і падежу, накладна внутрішньогосподарського призначення, обліковий листок тракториста-машиніста, обліковий листок праці та виконаних робіт, Акт про використання мінеральних, органічних і бак­теріальних добрив та засобів хімічного захисту рослин, Матеріальний звіт.

Облікові регістри: журнал ордер № 5 В с.-г.  та відомість до нього, Головна книга.

Звітність: Звіт про фін. результати Ф.№2, Примітки до фін. звітності Ф.№5., форми статист. та податкової звітності.

Хоча на практиці відсутні правила точного визначення вели­чини властивого ризику, більшість аудиторів і навіть за найспри­ятливіших обставин встановлюють властивий ризик на рівні, значно вищому за 50 %. При визначенні рівня властивого ризику не беруть до уваги організацію системи внутрішнього контролю та системи бухгалтерського обліку, оскільки це окремий елемент аудиторського ризику.

Методи (методичні прийоми)

1

Співставлення (порівняння даних бухгалтерського обліку з даними не бухгалтерських документів, порівняння прогнозних показників із фактичними)

2

Оцінка (визначення фінансових результатів, розрахунок відсотків, собівартості тощо)

Способи

1

Суцільна перевірка

2

Вибіркова перевірка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]