Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
таня.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
102.6 Кб
Скачать
  1. Історія становлення психології як науки

«Психологія має довге минуле, але досить коротку історію» (М.Еббінгауз)

1872 Дарвін (1809-82) публікує «Прояви емоцій у людей і тварин».

1876 Бейн засновує часопис Mind («Розум»).

1879 Вундт засновує Психологічний інститут у Лейпцизі. Частиною своєї роботи Вундт бачив вивчення таких соціо-культурних феноменів як мова, релігія, міфи і чарівництво; психологія була для нього не тільки загальнонауковою, але і соціальною дисципліною. З цим пов'язаний той факт, що прихильники позитивізму в психології відкинули вундтовський проект психології. Знадобиться біля 100 років для того, щоб психологія знову повернулася до вивчення культурних і соціальних феноменів.

1890 Джемс (1842-1910) публікує «Принципи психології”.

Фон Еренсфельс (1859-1932) публікує статтю Uber Gestaltequalitaten, що стає основою для формування Австрійської школи гештальтпсихології.

1895 Ле Бон (1841-1931) публікує «Психологію натовпу». Болдуін (1861-1934) публікує «Психічний розвиток дитини і раси», де пропонує теорію, по якій індивід в онтогенезі повторює історію людства.

1900-01 Мід уперше читає щорічний курс лекцій по соціальній психології на факультеті філософії в Чикаго. Він ніколи не робив письмових заміток до своїх лекцій. Курс, читаний Мідом у 1927 р., буде відновлений вже після його смерті по студентських конспектах і виданий у 1934 р. за назвою «Розум», «Я» і товариство» (Mind, Self and Society: from the point of view of a social behaviorist).

1909 Фройд, супроводжуваний Юнгою (1875-1961), читає 5 лекцій по психоаналізі на честь 20 річниці університету Кларка, Массачусетс.

1910 Маліновські їде з Лейпцігу в Лондон, де в Лондонській школі економіки він засновує соціальну антропологію як дисципліну.

М.М. Ковалевський читає лекції по соціології в Психоневрологічному інституті в Петербурзі і пропонує свою концепцію колективної соціальної психології подібну з тардовской: «...єдиний засіб пізнати [...] психологію мас - це вивчити всю сукупність їхніх вірувань, заснувань, удач, звичаїв і навичок». Ковалєвський підкреслює у цьому зв'язку важливість аналізу казок, билин, прислів'їв, писаных і неписаных законів і т.д., чим дуже схожий із Вундтом.

1912 Уотсон читає серію лекцій у Колумбійському університеті, починаючи систематично розвивати біхевіористські ідеї. Вертгеймер (1880-1943), Коффка і Кхлер (1887-1967) у Франкфурті проводять перший експеримент, що веде до встановлення гештальтпсихології.

1919 Данлоп публікує статтю «Чи існують інстинкти?», у якій ставить під питання інстинкт як пояснювальний конструкт.

1921 Фрейд публікує «Масову психологію й аналіз людського Я» - першу із серії книг, у яких він переміщає свою увагу з аналізу клінічних випадків на аналіз культурних феноменів. У «Масової психології» Фрейд розвиває ідеї Ле Бона і Тарда про психологію юрби.

1922 Леви-Брюль (1857-1939) публікує “Первісне мислення”, де обгрунтовує свою думку, що ментальність примітивних народів носить містичний і до-логічний характер і відрізняється від раціонального і логічного мислення характерного для західної цивілізації.

1924 Флойд Олпорт видає свою книгу “Соціальна психологія”, тим самим закріплюючи соціальну психологію як експериментальну і поведінкову науку. Він пояснює соціальні феномени в чисто біхевіористських термінах на рівні окремого індивіда.

1926-29 Дискусії в радянській психології, що стосуються марксистської перебудови психологічного знання, у результаті яких соціальній психології відмовлено в самостійному статусі. Соціальна психологія ототожнюється з визнанням соціальної обумовленості психіки, що не потребує «окремої» наукової дисципліни (Блонський). Соціальна психологія як вивчення соціальних груп, колективів і інститутів «громадянства» у СРСР не одержує. Початок ізоляції радянської психології від світовий.

1932 Бартлетт публікує «Запам'ятовування: експериментальне і соціальне дослідження». Очевидний міждисціплінарний характер цієї роботи, що сполучає як психологію так і антропологію. Лурія (1902-77), Виготський і Коффка відправляються в експедицію в Узбекистан і Киргизію для вивчення «залежності психічних функцій від історико-економічних умов».

1935 Мерчісон видає «Підручник соціальної психології» (Handbook of Social Psychology). Коффка публікує «Принципи гештальтпсихології» на англійському.

1937 Р.Олпорт стає редактором Journal of Abnormal and Social Psychology на цілих 12 років. Він також публікує «Особистість: психологічна інтепретація», у якій індивідуалізуває поняття особистості так само, як нещодавно індивідуалізував поняття установки. Створюється часопис Public Opinion Quarterly.

1945-47 Під керівництвом Левіна в Массачусетському технологічному інституті створюється Дослідницький центр груповий динаміки.

Густав Ічхайзер (1897-1969), віденський соціолог, що емігрував у США, публікує в Чикаго свою монографію «Природа нерозуміння в людських взаємовідносинах». Ічхайзер на 20-30 років передбачив багато ідей, що стосуються аттрибуції, керування враженням, впливи ідеологічних чинників на міжособистісне сприйняття. Проте, не маючи підтримки в наукових колах, він був відданий повному забуттю до середини 80-х рр.

1958 Хайдер публікує «Психологію міжособових відносин».

1962 Виходить у світло «Структура наукових революцій» Куна, що потрясає раціональні підстави позитивістської науки й ідеї кумулятивного розвитку знань. Наукова істина - результат соціальної угоди в науковому середовищі, а не відкриття «об'єктивної» закономірності іманентній природі. Початок пост-емпіріцізма в психології, по вираженню Гергена.

1963 Вітгенштейн продемонстрував, у якому ступені використання психологічних предикатів залежить від узвичаєних лінгвістичних конвенцій. Його праці стимулювали аналіз мовної детермінації таких понять як «розум», «відчуття», «мотивація» і ін. і зробили серйозний вплив на становлення прямування соціального конструкціонізму в психології.

1966 Виходить у світ «Соціальне конструювання реальності» Бергера і Лукмана, у якій артикулюється ідея, що соціальні об'єкти не існують самі по собі, але конструюються і трансформуються в процесі комунікації людьми, що активно осмислюють навколишня реальність.

Використані джерела

  1. http://ua-referat.com/Психологія_уваги

  2. http://osvita.ua/vnz/reports/psychology/9905/

  3. О75 Основи загальної і медичної психології/За ред. І.С. Вітенка і О.С. Чабана. - Тернопіль: Укрмедкнига, 2003. - 344 с.