Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР менед Мартин.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
229.38 Кб
Скачать

2. Зміст, структура та обсяги курсової роботи

Курсова робота повинна мати чітку та логічну побудову. Складовими частинами курсової роботи мають бути: вступ, основна частина, висновки, список використаних джерел, додатки (у разі необхідності). Зразок структуризації курсової роботи на тему «Управління конкурентоспроможністю підприємства» наведено в додатку В.

У вступі до курсової роботи (1—2 сторінки) стисло характеризується сучасний стан розроблення проблеми та питань, що вимагають вирішення, обґрунтовується актуальність теми, чітко визначаються мета та завдання, об’єкт і предмет, методи та інформаційна база дослідження, вказується рівень опрацювання проблеми у вітчизняній і зарубіжній науці та практиці, виділяються дискусійні питання.

В основній частині (загальним обсягом 40—50 сторінок) глибоко та всебічно розкривається сутність обраної теми, її найважливіші питання та проблеми. Тут необхідно показати, як досліджувана проблема з позицій сучасності висвітлена в літературі, викласти сутність існуючих підходів до її вирішення, здійснити її критичний аналіз, провести порівняння та сформулювати власний погляд. Виклад теоретичних положень має супроводжуватися (по можливості) аналізом статистичної інформації, прикладами з практики управлінської діяльності. У цій частині курсової роботи студент повинен продемонструвати свої знання з питань, що досліджувалися, уміння узагальнювати матеріали, послідовно їх викладати, робити висновки, обґрунтовувати свої пропозиції та рекомендації.

Основну частину курсової роботи рекомендується поділити на розділи. Рекомендації щодо змістового наповнення кожного з розділів основної частини наводяться нижче. Студентам слід узяти до уваги, що залежно від специфіки обраного напряму та конкретної теми допускаються й інші структуризація, змістове наповнення та обсяги кожного з розділів.

Перший розділ основної частини. У цьому розділі слід представити понятійно-категоріальний апарат дослідження та викласти теоретико-методологічні аспекти дослідження проблеми; в обов’язковому порядку тут необхідно виділити сутнісні риси та ознаки того предмета, явища, характеристики, процесу, що виступає як об’єкт управління.

Коментар № 1

Так, якщо тема курсової роботи сформульована, наприклад, як «Управління конкурентоспроможністю підприємства», то в першому розділі щонайменше необхідно:

  • надати визначення поняття «конкурентоспроможність»;

  • розглянути, які об’єкти можуть характеризуватися такою властивістю, як конкурентоспроможність;

  • визначити, які чинники здійснюють вплив на рівень конкурентоспроможності підприємства;

  • з’ясувати, виходячи з яких принципів формується конкурентоспроможність підприємства, що функціонує в умовах транзитивної економіки.

Другий розділ основної частини. Цей розділ має бути присвячений дослідженню суто управлінських аспектів проблеми, тобто тут повинно бути з’ясовано, що являють собою суб’єкт, система, процес, функції та методи керівного впливу на об’єкт управління, охарактеризований у першому розділі. Крім того, в обов’язковому порядку необхідно визначити місце даної управлінської підсистеми в загальній системі управління підприємством та її взаємозв’язки з іншими управлінськими підсистемами.

Коментар № 2

У курсовій роботі на тему «Управління конкурентоспроможністю підприємства» в другому розділі щонаймен­ше необхідно:

  • навести визначення поняття «управління конкурентоспроможністю»;

  • розглянути етапи процесу та методи управління цією властивістю підприємства;

  • охарактеризувати склад елементів та структуру системи управління конкурентоспроможністю підприємства;

  • визначити місце управління конкурентоспроможністю в загальній системі управління діяльністю підприємства.

Третій розділ основної частини. Якщо в другому розділі викладаються результати систематизації закономірностей взаємодії досліджуваних керівної та керованої систем у межах підприємства, то третій розділ має бути присвячений вивченню специфічних особливостей управління, що виникають через різницю в розмірах, масштабах діяльності, галузевій належності сучасних підприємств, їхніх організаційно-правових формах тощо.

Коментар № 3

Якщо темою курсової роботи є «Управління конкурентоспроможністю підприємства», то в третьому розділі необхідно:

  • систематизувати специфічні особливості управління конкурентоспроможністю малих і середніх підприємств;

  • визначити, за рахунок яких засобів забезпечують собі сильну конкурентну позицію на ринку великі диверсифіковані підприємства;

  • приділити увагу конкурентним перевагам корпорацій над бізнес-утвореннями інших організаційно-правових форм.

Четвертий розділ основної частини. На відміну від поперед­ніх, суто теоретичних розділів курсової роботи, цьому розділові має бути притаманний прикладний характер. Фокусом уваги тут є методика аналізу стану справ на підприємстві (безперечно, стану справ не взагалі, а в досліджуваному аспекті), зокрема методика організаційного аналізу, та методи діагностики проблем, що можуть виникати в досліджуваній сфері. Розкриття сутності методів діагностики та методик аналізу має здійснюватися коректно, з наведенням форм аналітичних таблиць і викладом усіх алгоритмів і формул, необхідних для здійснення розрахунків.

Коментар № 4

Так, якщо темою курсової роботи є «Управління конкурентоспроможністю підприємства», то четвертий розділ має містити щонайменше:

  • характеристику методів оцінки рівня конкурентоспроможності підприємства (матричний метод, метод ефективної конкуренції тощо);

  • виклад методики розрахунку інтегрального показника конкурентоспроможності та методики побудови радіальної діаграми конкурентоспроможності підприємства.

П’ятий розділ основної частини. В останньому розділі основної частини курсової роботи необхідно охарактеризувати шляхи розв’язання проблем, сформулювати узагальнені рекомендації щодо усунення слабких місць у системі управління діяльністю підприємства, визначити напрями вдосконалення діяльності та покращання отримуваних кінцевих результатів. Крім цього, рекомендується охарактеризувати підходи до оцінки ефективності та результативності впровадження запропонованих заходів.

Коментар № 5

Якщо темою курсової роботи є «Управління конкурентоспроможністю підприємства», то в цьому розділі необхідно:

  • перелічити засоби підтримки конкурентних переваг ринкового та ресурсного характеру;

  • назвати ключові чинники успіху підприємства та виділити з них ті, реалізація яких приведе, на думку студента, до підвищення рівня конкурентоспроможності суб’єкта господарювання;

  • викласти методику, за якою є сенс оцінювати зміни в конку­рентному становищі підприємства завдяки реалізації запропонованих заходів.

У висновках (3—4 сторінки) потрібно стисло викласти основні результати проведених досліджень і визначити, якою мірою вирішені завдання та досягнуто мету курсової роботи, що були сформульовані у вступі.

Список використаних джерел повинен включати перелік усіх першоджерел, на які були посилання в тексті роботи або які використовувалися під час написання курсової роботи.

У додатки, обсяг яких не обмежується, рекомендується включати відносно самостійні частини тексту, складні розрахунки, громіздкі таблиці, виокремлення яких поліпшує цілісність сприйняття основної частини роботи.