Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia_4.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

5. Виручка від реалізації продукції, робіт та послуг, її розподіл.

Підприємство процес виробництва завершує доведення продукції до споживача. Реалізація продукції (Т-Г) являє собою заключну стадію кругообігу коштів підприємства(Г-Т…В…Т-Г) і є його найважливішим показником. На основі руху товарів і грошей утворюються економічні відносини між постачальниками, посередниками і покупцями.

Для підприємства –виробника реалізація продукції свідчить про те, що вона за своїми споживчими властивостями, якістю , асортименту відповідає суспільному попиту і задовольняє потреби покупців.

Виручка від реалізації продукції, робіт та послуг залежить від основної діяльності підприємства. Тому вона складає основну долю у внутрішніх грошових надходженнях. Виручка від реалізації є основним джерелом відшкодування коштів на виробництво продукції, утворення доходів і формування фінансових результатів. За ринкової економіки обсягу продажу і виручці приділяється особлива увага. Від величини виручки залежить не тільки внутрішньовиробниче відшкодування витрат і формування прибутку, а й своєчасність і повнота податкових платежів та погашення банківських кредитів.

Розмір виручки від реалізації продукції, при інших рівних умовах, залежить від:

  1. кількості і асортименту реалізованої продукції;

  2. рівня реалізаційних цін.

Прямий вплив на розмір виручки здійснює рівень цін. В свою чергу, на рівень цін впливають якість та споживчі властивості, строки реалізації продукції, попит та пропозиція на ринку.

На окремі види продукції, робіт та послуг держава встановлює фіксовані та регульовані ціни. В цьому випадку виручка від реалізації продукції залежить від рівня, прейскуранта цих цін.

В умовах ринкової економіки існують вільні, фіксовані та регульовані ціни.

Фіксовані ціни – встановлюються адміністративно державою перш за все на послугу першої необхідності і на монопольні товари, які виготовляє держава(газ, електроенергія і ін.) .

Регульовані ціни – встановлюються на товари першої необхідності для регулювання рівня рентабельності. Наприклад, на хлібобулочні вироби, продукти дитячого харчування. При цьому державою встановлюються індикативні ціни - мінімальний рівень цін і максимальний рівень цін.

У всіх інших випадках використовуються вільні ціни, тобто ціни, які складаються під впливом попиту і пропозиції або за домовленістю сторін-постачальника і споживача.

При встановленні вільних цін за основу береться собівартість і прибуток, планова рентабельність. Потім добавляються акцизний збір(на підакцизну продукцію) і податок на додану вартість.

6. Характеристика фондів грошових коштів, що формуються за рахунок прибутку (Самостійно)

12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]