Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia_4.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать
  1. Сутність доходів та видатків господарюючих суб’єктів

В процесі виробничо-господарської діяльності підприємств постійно здійснюється рух грошових потоків і відбувається кругообіг коштів. Під грошовими потоками розуміють надходження і витрати грошових коштів. Вкладення коштів у виробництво з метою виготовлення товарів і отримання виручки від їх продажу характеризує кругообіг коштів підприємств.

Забезпечення грошових надходжень, які необхідні для покриття витрат виробництва та обігу, своєчасне виконання фінансових зобов’язань перед суб’єктами господарювання, формування, доходів і прибутку є найважливішою стороною діяльності підприємств. Грошові надходження – це кошти, які надходять на поточні й інші рахунки підприємства у банках та касу підприємства.

Вхідні грошові надходження підприємств за їх джерелами можна розділити на внутрішні та зовнішні. Якщо кошти надходять із будь-яких джерел на самому підприємстві, то вони відносяться до внутрішніх. Надходження коштів за рахунок ресурсів, які мобілізуються на фінансовому ринку, свідчать про використання зовнішніх джерел. Структура вхідних грошових потоків залежить від сфери діяльності і організаційно-правової основи. В світовій практиці від 60 до 70% фінансових ресурсів надходять на підприємства за рахунок їх внутрішніх джерел. (див. таблицю)

З 2000 року в Україні введена наступна класифікація грошових надходжень:

- Доходи від основної операційної діяльності – виручка від реалізації продукції, робіт, послуг.

- Доходи від іншої операційної діяльності (реалізація оборотних активів, іноземної валюти, від операційної оренди, одержані пені, штрафи. Неустойки, від списання кредиторської заборгованості, одержані гранти, субсидії, інші доходи.

- Доходи від фінансових операцій: від спільної діяльності, інвестицій в дочірні підприємства, одержані дивіденди та відсотки за облігаціями.

- Доходи від іншої звичайної діяльності: реалізації фінансових інвестицій, основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних активів, ліквідації необоротних активів, не операційних курсових різниць, безоплатно отриманих оборотних активів.

- Доходи від надзвичайних подій: відшкодування збитків від надзвичайних подій, інші надзвичайні доходи.

Таким чином, грошові надходження підприємств грають важливу роль в кругообороті коштів. Повертаючи авансовані у виробництво вкладення, формуючи доходи і фонди грошових коштів, тим самим вони створюють економічні умови для нового кругообігу коштів.

За рахунок грошових надходжень від реалізації продукції передовсім відшкодовується вартість матеріальних витрат на виробництво — використаної сировини, напівфабрикатів, матеріалів, електроенергії, палива та ін., а також перенесена частина вартості основних фондів (амортизаційні відрахування), заробітної плати, Сплачуються акцизний податок, податку на додану вартість, відрахування у фонди пенсійного й соціального страхування, інші державні цільові фонди тощо. Прибуток – це та частина додаткової вартості продукту, яка залишається після покриття витрат виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]