Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
153.09 Кб
Скачать
  1. Зміст політики менеджменту персоналу на різних етапах життєвого циклу організацій

Таблиця 2.5

Зміст політики менеджменту персоналу на різних етапах життєвого циклу організації

Етапи життєвого циклу організацій

Зміст політики менеджменту персоналу

1

2

Стадія зародження організації

На стадії формування відсутні принципи роботи з персоналом, зраз­ки документації. Але заходи у сфері менеджменту персоналу необхідні.

Основні завдання щодо управління персоналом на даному етапі:

1. Підготовка організаційного проекту: проектування організаційної структури; розрахунок потреби в персоналі; аналізування ситуації з персоналом в регіоні; розробка системи стимулювання праці.

2. Формування складу персоналу: аналізування діяльності і формування критеріїв відбору кандидатів; визначення сегмента ринку робочої сили, з якого доцільно про­водити набір; набір і навчання персоналу.

3. Розробка системи і принципів роботи з персоналом: формування політики менеджменту персоналу і плану відповідних заходів; формування самої служби для роботи з персоналом (організаційної структури, набір складу); розробка системи збору, збереження і використання інформації у сфері менеджменту персоналу.

На стадії зародження організації важливо розробити таку сис­тему збору, збереження і використання інформації у сфері менеджменту персоналу, яка б, з одного боку, відповідала проектованій структурі підприємства, а з ін­шого – була б досить гнучкою до можливих змін у майбутньому.

До найбільш типових завдань, що вимагають інформаційного за­безпечення, можна віднести кадрове і управлінське діловодство, планування потреби в персоналі та його оцінювання.

Кадрове і управлінське діловодство насамперед включає розробку штатного розпису, посадових інструкцій, наказів з особового складу і ведення особистих справ. Найчастіше сюди ж може належати інфор­мація про розрахунок заробітної плати працівників підприємства.

Внутрішньоорганізаційне кадрове планування включає роботу з аналізування, оцінювання витрат і контролю. Так, при організації навчання персоналу необхідно проаналізувати потребу у навчанні і навантаження працівників, мати інформацію з планування їх використання, здій­снити оцінку витрат на передбачуване навчання. Після цього можна переходити до складання власне плану підготовки, його реалізації і контролю.

Стадія інтенсивного зростання організації

Після того, як на попередній стадії сформульовано нову ідею, знайдено товар, отримані кошти, налагоджено виробництво, товар на­дійшов на ринок, організація переходить до наступної стадії – ста­дії інтенсивного зростання.

Основні завдання щодо управління персоналом на даному етапі:

1. Переструктурування організації (для задоволення зростаючо­го попиту): повинні з’явитися нові відділи, підрозділи, встановлені зв’язки між ними.

Багато організацій починають залучати до роботи з клієнтами не тільки власні структури, але й інші організації, наприклад, за уго­дами. У зв’язку зі швидким зростанням загострюється проблема керо­ваності організацією, включення нових підрозділів, встановлення нових і оптимізація старих зв’язків. Для певних галузей бізнесу є важ­ливою довгострокова взаємодія з клієнтом, тому стає актуальним створення підтримуючих структур, наприклад, сервісу або додаткових послуг. Для підтримки високого попиту важливими стають питання реклами, створення іміджу, встановлення контактів із громадськістю, зовнішнім середовищем у цілому.

2. Залучення нового персоналу, здатного сприймати корпоративну культуру організації. Так, слід знайти нових працівників, їх оцінити і відібрати найбільш придатних, забезпечити адаптацію персоналу і т.п.

3. Формалізація правил, символів і норм поведінки працівників.

4. Розробка системи оцінювання персоналу на відповідність культурі просування, переміщення тощо.

5. Звільнення працівників з негативною поведінкою.

6. Утримання і зміцнення корпоративної культури, подолання тенденцій її розмивання новими працівниками.

Стадія стабілізації організації

Стадії стабілізації досягають не всі організації, що успішно ви­йшли на ринок. Так, якщо навіть в організації багато клієнтів, вона може загинути у випадку, коли не зможе вирости відповідно до потреб ринку. Таким чином, на стадії стабілізації в організації теж виника­ють певні проблеми, що потребують вирішення.

Основні завдання управління персоналом на даному етапі:

1. Зниження витрат на персонал. Підприємство, що зросло, повинно закріпити власну організаційну структуру, зробити її максимально ефективною у нових умовах економії ресурсів. Усе це особливим чином впливає і на діяльність відділу управління персоналом.

2. Оцінка ефективності діяльності персоналу, виявлення резервів зростання продуктивності і якості праці. Так, організація повинна проводити регулярні процедури з оцін­ювання – атестацію персоналу, робочих місць. На підставі отриманих да­них можуть бути поліпшені системи розподілу роботи, технології дія­льності, форми оплати і стимулювання.

3. Розробка системи планування кар’єри, формування кадрового резерву, організації навчання і просування персоналу. На даній стадії персонал починає сприймати кар’єрні плани, плани зростання винагороди як обґрунтовані і реальні інструменти планування свого життя. На стадії формування й інтенсивного зростання такі інструменти менеджменту персоналу здаються малообґрунтованими і занадто далекими.

4. Вибір між орієнтацією на функціонування (підтримка працезда­тності організації за нинішніх технологій і обсягів) та розвиток (підготовкою організації до наступної зміни, запобігання кризі).

Стадія спаду

Якщо організація не змогла підготуватися до необхідних змін – не був знайдений новий товар і підготовлений до виходу на ринок, старий товар відповідно до життєвого циклу або через конкуренцію виробив свій ресурс, організація переходить до стадії спаду. Досяг­нуті показники неможливо утримати, зменшується кількість клієнтів, організація змушена скорочувати обсяги виробництва, персонал, мінімізувати організаційну структуру. Часто ситуація кризи супрово­джується і неплатоспроможністю, що призводить до банкрутства.

Для подолання кризи особливо важлива робота з персоналом. Діяльність відділу управління персоналом на цьому етапі повинна включати:

- діагностику кадрового потенціалу;

- розробку стратегії реорганізації і кадрових програм її підтримки;

- скорочення персоналу підприємства;

- підвищення продуктивності праці;

- вирішення конфліктів, які особливо загострюються в цей період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]