Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_2 - копия.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
205.31 Кб
Скачать

1.2. Контрольні запитання та теми для обговорення

1. Предмет та зміст інформатики як навчальної дисципліни.

2. Основні віхи історії розвитку обчислювальної техніки.

3. Інформатика як комплексна наукова дисципліна, визначення її складових.

4. Приклади використання обчислювальної техніки в галузі економіки та менеджменту.

1.3. Завдання для самостійної роботи

1. Порівняти принцип програмного управління, розроблений Ч. Бе­біджем, та принцип програмного управління фон Неймана. Це різні принципи, чи мова йде про один принцип на різних ступенях розвитку?

2. Створення п’ятого покоління ПК почалося два десятки років тому. Як, на вашу думку, йдуть справи на цей час зі створенням ПК п’ятого покоління?

3. Збільшення швидкодії мікропроцесорів підійшло до фізичної межі. Як, на вашу думку, може зростати швидкість обробки інформації? Запропонуйте свої варіанти розв’язання цієї проблеми.

4. Персональні комп’ютери є лише часткою обчислювальних машин, які випускаються у світі. ПК якого типу ще випускають? Наведіть їх функціональні характеристики. Проведіть пошук інформації з цього питання.

5. У США та деяких інших країнах випускаються суперкомп’ютери або робляться спроби перейти до їх випуску. Проведіть дослідження з таких аспектів цієї теми: стан справ у світі з випуском суперком­п’ютерів; суперкомп’ютери та їх технічні характеристики. Результати дослідження оформити у вигляді рефератів.

6. Відомо, що парові машини з’явилися раніше парових потягів. Їх поява стала можливою з винайденням регулятора Ватта. З’явилася нова базисна інноваційна точка росту. Капітал ринув у цю точку росту, і в Російській імперії великими темпами почали будуватися залізниці, що значною мірою вплинуло на розвиток економіки. Розгляньте з цього погляду світову історію ХХ століття і назвіть базисні інноваційні точки росту, які, на вашу думку, є такими.

1.4. Завдання для перевірки знань

Дати відповіді на запитання:

  1. В якому році була створена перша перфораційна машина та хто її автор?

  2. В якому році був створений перший комп’ютер та хто його автор?

  3. Коли розпочався перший етап створення ЕОМ?

  4. Коли розпочався другий етап створення ЕОМ?

  5. Коли розпочався третій етап створення ЕОМ?

1.5. Основні терміни та визначення

ЕОМ — швидкісний засіб переробки інформації, поданої у цифровому вигляді. ЕОМ повинна мати такі пристрої: арифметично-логічний, керуючий, запам’ятовуючий або, пам’ять, зовнішні, для введення/виве­дення інформації.

Інформатика наука про засоби обробки інформації, її зберігання та використання.

Комп’ютеризація процес розвитку індустрії комп’ютерних виробів і послуг та їх широке використання в суспільстві. Комп’ютери­зація передбачає насичення виробництва, засобів зв’язку, сфери управління, науки, освіти та побуту обчислювальною технікою.

Лампа електронна електровакуумний прилад, у якому створюється потік електронів (електричний струм) і здійснюється керування ним залежно від призначення. Застосовують переважно як підсилювальні в радіоелектроніці, автоматиці та обчислювальній техніці.

Мікропроцесор програмно керований пристрій для обробки інформації, виконаний на монокристалі або кількох великих інтегральних схемах. Являє собою один або кілька пласких кристалів з напівпровідникового матеріалу, площею в кілька десятків мм2, з нанесеною на них електронною схемою процесора, з’єднаних з рештою пристроїв ПК.

Потенціал стратегічний — прогнозована можливість використання досягнень науково-технічної революції для зростання граничного продукту капіталу, оскільки внаслідок дії закону зниження граничної продуктивності капіталу на старих виробництвах воно низьке і подальші інвестиції у застарілий уклад господарства ще більше його зни- жують.

Принцип програмного управління викладений у доповіді в 1945 році Джоном фон Нейманом. Пам’ять машини має складатися з певної кількості нумерованих комірок, у яких можуть перебувати або команди програми, або оброблювані дані. Усі комірки пам’яті повинні бути однаково доступні для інших пристроїв комп’ютера.

30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]