Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_2-1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
202.24 Кб
Скачать

Програма сукупність інструкцій (команд), яка в цифровому вигляді записана в пам’яті ПК, і задає виконання арифметичних або логічних дій, зчитування з пам’яті даних для виконання арифметичних чи логічних операцій або запис їх результатів у пам’ять, уведення даних із зовнішнього пристрою в пам’ять або виведення даних з пам’яті на зовнішній пристрій.

Рахівниця давній інструмент для роботи з числами, на якому можна було виконувати лише додавання та віднімання чисел. Широко використовувалася до появи калькуляторів у 70-х роках ХХ століття.

Схема інтегральна електронна схема (чіп), у якій на одній пластині розміщені мініатюрні транзистори та сполучення між ними.

Транзистор напівпровідниковий прилад (з германію, кремнію чи іншого матеріалу-напівпровідника), що має три типи виведення і призначений для посилення, генерування та перетворення електричних сигналів.

Тема 2. Теоретичні основи інформатики

2.1. Теоретичні відомості та методичні поради до вивчення теми

Вивчаючи цю тему, потрібно розглянути такі питання.

  • Складові інформатики, економічна інформатика.

  • Поняття економічної інформації.

  • Вивчення обсягів економічної інформації.

  • Структурні одиниці економічної інформації.

  • Поняття класифікації та кодування економічної інформації.

2.1.1. Складові інформатики

Персональний комп’ютер (ПК) — засіб для роботи з інформацією, й усі науки, які спрямовані на створення засобів обробки інформації та використання її, об’єднані єдиним терміном «інформатика».

Один з напрямків інформатики — теорія проектування обчислювальної техніки, її елементарної бази: різних допоміжних пристроїв.

Другий напрямок — це проблеми математичного забезпечення роботи обчислювальних машин. Розробка програм, тобто ство­рення досконалого математичного забезпечення — програмного продукту, це дорогий і трудомісткий процес.

Третій напрямок можна назвати «власне інформатика». Це питання алгоритмізації і постановки завдань, тобто зведення економічної задачі до задачі, сформульованої мовою математики, або побудова й аналіз математичних моделей за допомогою ком­п’ютерів.

2.1.2. Поняття економічної інформації

Інформатику нині розглядають не лише як галузь на- уки, а й як галузь економіки. При цьому ПК, автоматизовані системи різних класів і типів водночас із системами штучного інтелекту є активними компонентами інформатики, що замінюють людину в різноманітних процесах управління, наукових досліджень тощо. Автоматизація та комп’ютеризація — це доконечна потреба перебудови нашої економіки. Тому вивчення інформатики потрібне всім спеціалістам. Оволодівши основами інформатики, спеціаліст зможе працювати з персональним комп’ютером, використовувати знання, дані яких зберігаються в автоматизованому банку даних (АБД), використовуючи ПК для розв’язання завдань планування, управління, контролю. Проте для цього треба одержати відповідну підготовку: знати мови програмування; вміти працювати й мати доступ до ПК; знати основи математичного моделювання завдань, що розв’язуються в економіці.

2.1.3. Вивчення обсягів економічної інформації

Економічна інформатика вивчає структуру, загальні властивості й закономірності інформації, а також основні закономірності процесів інформаційної комунікації.

Під економічною інформацією розуміють сукупність даних (відомостей), що їх використовують для здійснення функцій управ­ління народним господарством і його окремими ланками. До найважливіших властивостей економічної інформації належать:

  • переважання алфавітно-цифрової форми подання;

  • висока питома вага вихідних даних, що підлягають обробці;

  • значний обсяг умовно-сталої інформації;

  • дослідження таких інформаційних одиниць, як обліково-планові показники;

  • висока точність результатів розв’язання задач;

  • широке використання документної форми носіїв даних;

  • переважання дискретної форми числових величин.

Крім загальних властивостей, кожний різновид економічної інформації характеризується властивостями, що випливають із методологістичних принципів розв’язання тих чи інших функціо­нальних завдань управління.

На вдосконалення управлінської діяльності істотно впливають раціоналізація потоків інформації, процесів руху її та перетворення; організація систем інформації; поліпшення забезпечення інформацією керуючих елементів. Тому питання управлінської й інформаційної діяльності тісно взаємозв’язані.

Термін «інформація» означає повідомлення, відомості, знання, потрібні для прийняття рішень. Поняття якості інформації невіддільне від процедур прийняття рішень: тільки цілком вірогідна інформація може забезпечити якість рішення, допомогти керівникові уникнути помилок. Інформатика виступає тут як дисципліна, що створює технологію роботи з інформацією. Справді, брак інформації призводить до того, що особа, яка приймає рішення, легко може припуститися помилки. Недоліки планування часто-густо спричинені браком надійної інформації. Надмір інформації також може бути шкідливим і призводити до втрати цілісності, тому інформації потрібно стільки, скільки треба, не більше і не менше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]