Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modeli_i_medodi_chastina_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
720.9 Кб
Скачать

Узагальнені дані обчислення амортизаційних відрахувань

і залишкової вартості

Рік

Прямолінійний метод

Метод зменшення залишкової вар­тості (залишку)

Метод прискоре­ного зменшення залишкової вартості

Кумулятивний метод

Виробничий метод

Амор-тиза-ційні відра-хуван-ня, грн.

Балансова (залишкова) вартість, грн.

Аморти-заційні відраху-вання, грн.

Балансо-ва (за­лишкова) вартість, грн.

Аморти-заційні відрахування, грн.

Балансова (залишкова) вартість, грн.

Аморти-заційні відраху-вання, грн.

Балансова (за-лишкова) вартість, грн.

Амор-ти-заційні відра-хуван-ня, грн.

Балан-сова (за-лишкова) вар­тість, грн.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

б) Визначити оптимальний метод нарахування амортизації (зносу) для підприємства, якщо його метою є:

 найшвидшими темпами покрити витрати на придбання устаткування;

 забезпечення відповідності величини нарахованої амортизації і обсягу виробництва;

 рівномірність розподілу суми амортизації між обліковими періодами.

Рекомендації до виконання завдання

Загалом амортизація – це спосіб, за допомогою котрого компанія може розподілити вартість активів по всьому періоду прогнозованого строку їх експлуатації. Інакше кажучи, амортизація – це розподіл минулих затрат по майбутніх часових періодах з метою збалан­сування доходів і витрат.

Для визначення розмірів амортизації в рік необхідно знати таке:

 строк експлуатації;

 суму початкової вартості активів;

 залишкову вартість активів, тобто вартість на кінець періоду експлуатації;

 метод нарахування амортизації;

 обсяг продукції (робіт, послуг), який планується виробити з використанням об’єкта амортизації (для виробничого методу).

Метод рівномірного нарахування зносу (прямолінійного списання) – найпростіший спосіб нарахування амортизації активів. Він полягає в тому, що із суми вартості активів вирахо­вується їх остаточна вартість, а отримана різниця ділиться на кількість років експлуатації.

Функція Excel АМР, що використовує даний метод, повертає суму амортизації для кожно­го року експлуатації. Для цього необхідні три аргументи: вартість активів, залишкова (ліквіда­ційна) вартість активів і строк їх експлуатації (період амортизації). Тобто формула для нарахування амортизації методом прямолінійного списання в Excel така:

= АМР (Стоимость; Ликвидная_стоимость; Время_амортизации) (10)

де Стоимость – початкова вартість основних фондів;

Ликвидная_стоимость – залишкова вартість в кінці періоду амортизації;

Время_амортизации – число періодів, за котре амортизу­ється майно (інколи називається періодом повної амортизації).

Функція АМР – це найпростіший спосіб нарахування амортизації в Excel, оскільки для її обчислення необхідні лише три аргументи. Однак вона надає дуже мало можливостей для регулювання суми амортизації, що нараховується протягом звітного періоду.

Функція Excel ДОБ повертає суму амортизації за кожен окремо взятий рік, використо­вуючи при цьому нарахування амортизації за методом зменшуваного балансу (метод змен­шення залишкової вартості (залишку)). Амортизація за даним методом нараховується за кожен рік згідно з поточним значенням активів. (На відміну від методу, що розглядається, при нарахуванні амортизації за рівномірним методом для повернення амортизації за кожен рік використовується початкова вартість активів).

Формула для нарахування амортизації методом зменшення залишкової вартості (залишку) в Excel така:

=ДОБ(Стоимость; Остаточная_стоимость; Время_эксплуатации;

Период; Месяц) (11)

де Стоимость – початкова вартість основних фондів;

Остаточная_стоимость – залишкова вартість в кінці періоду амортизації;

Время_эксплуатации – число періодів, за котре аморти­зується майно (інколи називається періодом повної амортизації);

Период – період, для котрого необхідно розрахувати амортизацію.

Период повинен бути виміряний в тих же одиницях, що і Время_эксплуатации. Месяц – кількість місяців у першому році. Якщо даний аргумент пропущено, то припускається, що він дорівнює 12.

Потрібно звернути увагу, що діапазони комірок Стоимость, Остаточная_стоимость, Время_эксплуатации для визначення функції ДОБ такі ж, як і діапазони комірок Стоимость, Ликвидная_стоимость, Время_амортизации для визначення функції АМР, проте у випадку функції ДОБ необхідно мати на один аргумент більше ніж для визначення функції АМР. Четвертим аргументом функції ДОБ виступає період, для котрого розраховується сума амортизації.

До того ж існує п’ятий (необов’язковий) аргумент даної функції – Месяц. Вказуючи цей аргумент, тим самим враховується, що покупка може бути зроблена не тільки в перший місяць року, а й у будь-який інший. Тобто аргументом Месяц використовується та кількість місяців, протягом котрих буде нараховуватися амортизація у перший рік.

При використанні функції ДОБ спостерігається незначна неточність: сума амортизації, визначена за допомогою даної функції відрізняється від реальної. Це відбувається через те, що функція ДОБ вираховує постійний коефіцієнт, котрий використовується при нарахуванні амортизації за всі періоди, що слідують за першим. Отриманий коефіцієнт округлюється до трьох цифр, внаслідок чого утворюються незначні помилки.

Функція Excel ДДОБ використовується для визначення амортизації за методом подвійного зменшуваного залишку (метод прискореного зменшення залишкової вартості). Даний метод дозволяє значно прискорити нарахування амортизації (порівняно з методом зменшення залиш­кової вартості (залишку)).

Функція ДДОБ має такий вигляд:

= ДДОБ (Стоимость; Остаточная_стоимость;

Время_эксплуатации; Период; Коэффициент) (12)

де Коэффициент – норма зниження балансової вартості. За замовчуванням вважається, що він дорівнює 2 (метод двократного зменшення балансової вартості).

При нарахуванні амортизації з використанням методу прискореного зменшення залиш­кової вартості ставка, котра використовувалась для визначення амортизації за методом рівно­мірного нарахування (прямолінійного списання), подвоюється, а потім множиться на первісну вартість. Після цього з отриманого добутку вираховується сума всіх попередніх показників амортизації.

Як вже було відмічено вище, ще одним методом прискореного нарахування амортизації є метод врахування цілих років служби (метод суми цифр років/кумулятивний метод). За даним методом, що реалізується за допомогою функції Excel АМГД, підсумовують цифри кількості років, протягом котрих активи знаходяться в експлуатації. Наприклад, якщо період експлуата­ції становить п’ять років, то загальна сума років буде дорівнювати 15 (1+2+3+4+5). Для обчис­лення амортизації за певний рік кількість років періоду експлуатації, що залишилися, ділиться на 15. Так, наприклад, в перший рік це буде значення 4/15, в другий - 3/15 і т.д. Отримані таким чином показники для кожного року множаться на різницю між первісною вартістю активів і їх остаточною вартістю, внаслідок чого отримується показник амортизації за кожен рік.

Функція АМГД в Excel має такий вигляд:

=АМГД (Стоимость; Ликвидная_стоимость; Жизнь;

Период) (13)

де Жизнь – кількість періодів, за котрі амортизується майно (інколи називається періодом повної амортизації).

Для визначення амортизаційних відрахувань за виробничим методом в Excel немає спеціальних фінансових функцій, тому для виконання завдання з вирахування амортизації даним методом використовують математичні функції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]