Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Природознавство.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
281.6 Кб
Скачать

4. Сонячна система.

Сонце, великі і малі планети, комети та інші небесні тіла, які обертаються навколо Сонця, складають Сонячну систему.

Один оборот планети навколо Сонця називають роком. Чим далі планета знаходиться від Сонця, тим більш довгим є її оборот і тим більшу тривалість має на цій планеті рік (див. таблицю).

Планета

Тривалість обороту навколо Сонця

Меркурій

88 земних діб

Венера

225 земних діб

Марс

688 земних діб

Юпітер

12 земних років

Сатурн

29 земних років

Уран

84 земних року

Нептун

165 земних років

Плутон

248 земних років



Хоча всі планети обертаються навколо Сонця з різною швидкістю, рухаються вони в одному напрямку. Один раз на 84 роки всі планети опиняються на одній лінії. Цей момент називають парадом планет.

Всі великі планети, окрім Меркурія і Венери, мають супутники, які обертаються навколо них. У Землі є один супутник - Місяць, Сатурн - 17, у Юпітера - 16, у Марса - 2. Також навколо Сонця обертається безліч малих планет, серед них є і кам'яні брили розміром 5-10 км.

Великі і малі планети рухаються так, що їх відстань від Сонця майже не змінюється. Комети ж то віддаляються від Сонця, то наближаються до нього. 3. Сонце - джерело світла і тепла на Землі.

Земля розташована від Сонця на такій відстані, що вода на ній знаходиться у вигляді рідини. Унікальне поєднання температури, світла і наявності води зробило можливим зародження і розвиток життя на нашій планеті.

Під дією сонячного світла у рослин відбувається процес фотосинтезу - утворення органічних речовин з неорганічних. Побічним продуктом фотосинтезу є кисень. У результаті фотосинтезу на Землі утворилася киснева атмосфера.