Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
про статус апатридів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
189.44 Кб
Скачать

Глава II правовий статус

Стаття 12 - Особистий статус

  1. Особистий статус апатрида визначається законом країни його доміцилія або, якщо в нього такого немає, законами країни його проживання.

  2. Раніше набуті апатридом права, пов’язані з його особистим статусом, і, зокрема, права, що випливають зі шлюбу, будуть дотримуватися Договірними державами по виконанні, у разі потреби, формальностей, приписаних законами даної держави, за умови, що відповідне право є одним з тих прав, що були б визнані законами даної держави, якби ця особа не стала апатридом.

Стаття 13 - Рухоме і нерухоме майно

Стосовно придбання рухомого і нерухомого майна та інших пов’язаних з ним прав, а також щодо орендних та інших договорів, які стосуються рухомого і нерухомого майна, Договірні держави надаватимуть апатридам по можливості більш сприятливе становище і у всякому разі не менш сприятливе, ніж те, яким за тих же обставин зазвичай користуються іноземці.

Стаття 14 - Авторські та промислові права

Що стосується захисту промислових прав, як-от: прав на винаходи, креслення і моделі, торговельні марки, назву фірми і прав на літературні, художні та наукові твори, то апатридам у тій країні, де вони мають своє звичайне місце проживання, надаватиметься такий же захист, як і громадянам цієї країни. На території будь-якої іншої Договірної держави їм надаватиметься такий же захист, який надається на цій території громадянам країни, в якій вони мають своє звичайне місце проживання.

Стаття 15 - Право асоціацій

Стосовно асоціацій, які не мають політичного характеру і не переслідують цілі отримання вигоди, і стосовно професійних союзів Договірні держави надаватимуть апатридам, які законно проживають на їхній території, найбільш сприятливе становище, яке відповідає становищу громадян іноземної держави за тих же обставин.

Стаття 16 - Право звернення до суду

  1. Кожний апатрид має право вільного звернення до судів на території всіх Договірних держав.

  2. На території Договірної держави, в якій знаходиться його звичайне місце проживання, кожний апатрид користуватиметься стосовно права звернення до суду тим же становищем, що й громадяни, зокрема, у питаннях юридичної допомоги і звільнення від забезпечення сплати судових витрат.

  3. Кожному апатриду в усіх інших країнах, окрім країни його звичайного проживання, стосовно питань, згаданих у пункті 2, надаватиметься таке ж становище, як і громадянам країни його звичайного проживання.

Глава III заняття, що приносять прибуток

Стаття 17 - Робота за наймом

  1. Договірні держави надаватимуть апатридам, які законно проживають на їхній території, стосовно їхнього права роботи за наймом найбільш сприятливе правове становище, яким користаються громадяни іноземних держав за тих же обставин.

  2. Договірні держави прихильно ставитимуться до можливості прирівнювання прав всіх апатридів щодо роботи за наймом з правами громадян, і, зокрема, тих апатридів, які вступили на їхню територію в порядку виконання програми вербування робочої сили або відповідно до планів імміграції.

Стаття 18 - Робота на власному підприємстві

Договірні держави надаватимуть апатридам, які законно проживають на їхній території, по можливості більш сприятливе правове становище і в усякому разі становище, не менш сприятливе, ніж те, яким звичайно користуються іноземці за тих же обставин щодо права займатися самостійно сільським господарством, промисловістю, ремеслами і торгівлею, а також права засновувати торговельні та промислові товариства.

Стаття 19 - Вільні професії

Кожна Договірна держава надаватиме апатридам, що законно проживають на її території і мають диплом, визнаний компетентною владою цієї держави, які бажають займатися вільними професіями, по можливості більш сприятливе правове становище і в усякому разі становище, не менш сприятливе, ніж те, яким зазвичай користуються іноземці за тих же обставин.