Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ІСР ЦЗ ПМОАП маг 2012-2013.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
162.3 Кб
Скачать

Іср №3. Оцінка обстановки у надзвичайних ситуаціях (2 год)

План:

1.Оцінка надійності захисту виробничого персоналу, об’єкту АПК.

2.Дозиметричний та хімічний контроль на об’єктах АПК.

Мета роботи: вивчити методику оцінки надійності захисту виробничого персоналу на об’єктах АПК.

На основі вивчення факторів, які впливають на стійкість роботи об’єктів і оцінки стійкості елементів і галузей виробництва проти уражаючих факторів ядерної, хімічної зброї, аварій на АЕС, розробляються основні напрямки підвищення стійкості роботи с.г. підприємств в умовах НС мирного і воєнного часу.

На основі набутих теоретичних знань студент повинен

знати:

  • методику оцінки надійності захисту;

  • сили і засоби, які утворюються на об’єктах АПК;

вміти:

  • оцінювати стан радіаційної та хімічної обстановки.

Питання для контролю

  1. Як здійснюється дозиметричний та хімічний контроль та об’єктах АПК?

  2. Основні положення плану ЦЗ стосовно виникнення НС.

Звітність з індивідуально-самостійної роботи – конспект.

Література:

1. М.І.Стеблюк "Цивільна оборона", К.: "Урожай". 1994.- ст.345.

2. М.І.Стеблюк "Цивільна оборона", К.: "Знання". 2004.- ст.490.

3. Шоботов В.М. «Цивільна оборона» , - К: Центр навчальної літератури, 2004.

Іср № 4. Характеристика осередків ядерного, хімічного і біологічного зараження (2 год)

План:

1.Ядерна зброя, її уразливі фактори. Зони зараження і осередок ядерного ураження.

2.Зони зараження і осередки хімічного і біологічного ураження.

3. Превентивні заходи щодо зниження масштабів впливу факторів ядерного хімічного і біологічного ураження.

Мета роботи: ознайомитися з класифікацією ядерної зброї та її уражаючими факторами. Вивчити зони зараження і осередки при хімічному, біологічному та ядерному ураженнях. Ознайомитися з заходами, щодо зниження масштабів впливу факторів ядерного, хімічного і біологічного ураження.

Територія, на якій під впливом уражаючих факторів ядерного вибуху виникли руйнування будівель і споруд, пожежі, радіоактивне забруднення місцевості й ураження людей і тварин, називається осередком ядерного ураження. Зовнішньою межею ядерного ураження вважається умовна лінія на місцевості, де надмірний тиск повітряної ударної хвилі 10 кПа. З метою визначення характеру руйнувань і встановлення обсягу рятувальних та інших невідкладних робіт залежно від надмірного тиску у фронті ударної хвилі осередок ядерного ураження умовно поділяють на чотири зони.

Зона повних руйнувань характеризується надмірним тиском 50 кПа і руйнуванням або сильною деформацією всіх несучих конструкцій і елементів споруди, утворенням суцільних завалів. Підземні (підвальні) частини споруд значно менше руйнуються. Повністю 1 руйнуються житлові, тваринницькі та інші виробничі споруди, про-1 тирадіаційні укриття (ПРУ), герметичні сховища поблизу центру! вибуху. До 75 % герметичних сховищ і до 90 % підземних комунально-енергетичних мереж зберігаються.

Зона сильних руйнувань має надмірний тиск від 50 до 30 кПа. Руйнування виникають при надмірному тиску: багатоповерхових будинків — 25-30 кПа, малоповерхових будівель — 25—35 кПа, споруд виробничого типу — 30-50 кПа. Деформується більша частина несучих конструкцій. Можуть залишатися частково стіни і перекриття нижніх поверхів. Утворюються завали.

У зоні середніх руйнувань більшість несучих конструкцій зберігається, лише частково деформується. Зберігається основна частина і стін з можливими тріщинами в зовнішніх стінах і провалами в окре­мих місцях, але при цьому другорядні та частина несучих конструкцій можуть бути зруйновані повністю. Герметичні сховища і частина ПРУ не пошкоджуються. Середніх руйнувань зазнають багатоповерхові спо­руди при надмірному тиску 10-20 кПа, малоповерхові будівлі — 15-25 кПа, виробничі споруди — 20-30 кПа. На комунально-енергетичній мережі деформуються і руйнуються окремі опори повітряних ліній електропередачі, пошкоджуються технологічні трубопроводи.

У зоні слабких руйнувань руйнуються вікна, двері, легкі перегородки, з'являються тріщини, в основному в стінах верхніх поверхів. Підвали й нижні поверхи зберігаються. Незначні руйнування і пошкодження на комунально-енергетичній мережі.

На основі набутих теоретичних знань студент повинен

знати:

  • класифікацію ядерної зброї;

вміти:

  • розрізняти зони зараження ядерного, хімічного і біологічного ураження.

  • проводити превентивні заходи щодо зниження масштабів впливу факторів ядерного хімічного і біологічного ураження.