Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_5_asm.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
222.1 Кб
Скачать

GetPrivateProfileString – зчитування стрічки з заданої секції

GetPrivateProfileStruct - зчитування значення структури з заданої секції

Аналогічно до вище перекислених функцій здійснюють запис у файл WritePrivateProfileString, WritePrivateProfileSection, WritePrivateProfileSectionNames, WritePrivateProfileString, WritePrivateProfileStruct.

Коли записів сягає великих значень, зберігати властивості у INI файлі стає не зручно. Пошук або заміна значення замає багато часу и ресурсів. Тому починаючи з OC Windows 95 почали використовувати системній регістр.

Системний реєстр

Реєстр (системний реєстр) - це ієрархічна база даних, що містить записи, що визначають параметри і налаштування операційних систем Microsoft Windows. Реєстр в тому вигляді, як він виглядає при перегляді редактором реєстру, формується з даних, джерелами яких є файли реєстру та інформація про обладнання, зібрана в процесі завантаження. В описі файлів реєстру на англійській мові використовується термін "Hive". У деяких джерелах його перекладають як "Вузол". Microsoft у своїх документах перекладає це як "Кущ". Файли реєстру створюються в процесі встановлення операційної системи та зберігаються в папці% SystemRoot% \ system32 \ config (зазвичай C: \ windows \ system32 \ config). Для операційних систем Windows 2000/XP це файли з іменами default, sam, security ,software ,system .

В процесі завантаження система отримує монопольний доступ до даних файлів, тому стандартними засобами роботи з файлами ви нічого з ними зробити не зможете (відкрити для перегляду, скопіювати, видалити, перейменувати). Для роботи з вмістом системного реєстру використовується спеціальне програмне забезпечення - редактори реєстру (REGEDIT.EXE, REGEDT32.EXE), що є стандартними компонентами операційної системи. Для запуску реєстру використовується "Пуск" "Виконати" - regedit.exe

Мал. 1. Редактор реєстру

У лівій половині вікна ви бачите список кореневих розділів (root keys) реєстру. Кожен кореневий розділ може включати в себе вкладені розділи (subkeys) та параметри (value entries).

Коротко про призначення кореневих розділів:

HKEY_CLASSES_ROOT (скорочене позначення HKCR) - Асоціацію між додатками і розширенням та інформацію про зареєстровані об'єкти COM і ActiveX.

HKEY_CURRENT_USER (HKCU) - Налагодження для поточного користувача (робочий стіл, настройки мережі, додатки). Цей розділ представляє собою посилання на розділ HKEY_USERS \ Ідентифікатор користувача (SID) у вигляді S-1-5-21-854245398-1035525444-...

SID - унікальний номер, що ідентифікує обліковий запис користувача, групи або комп'ютера. Він присвоюється облікового запису при її створенні. Внутрішні процеси Windows звертаються до облікових записів по їх кодами безпеки, а не по іменах користувачів або груп. Якщо видалити, а потім знову створити обліковий запис з тим же ім'ям користувача, то надані колишньої облікового запису права і дозволу не збережуться для нового облікового запису, так як їх коди безпеки будуть різними. Абревіатура SID утворена від Security ID. Для перегляду відповідності SID та імені користувача можна скористатися утилітою PsGetSID.exe з пакету PSTools

HKEY_LOCAL_MACHINE (HKLM) - Глобальні апаратні і програмні налаштування системи. Застосовні до всіх користувачів. Це найбільша і найважливіша частина реєстру. Тут зосереджені основні параметри системи, обладнання, програмного забезпечення.

HKEY_USERS (HKU) - індивідуальні настройки середовища для кожного користувача системи (профілі) і профіль за замовчуванням для новостворюваних користувачів.

HKEY_CURRENT_CONFIG (HKCC) - конфігурація для поточного апаратного профілю. Зазвичай профіль один єдиний, але є можливість створення декількох з використанням "Панель керування" - "Система" - "Обладнання" - "Профілі обладнання". Насправді HKCC не є повноцінним розділом реєстру, а всього лише посиланням на розділ з HKLM

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ CurrentControlSet \ Hardware Profiles \ Current

Можливості конкретного користувача при редагуванні даних реєстру визначаються його правами в системі. В кореневому розділі HKLM є ще 2 підрозділи з іменами SAM і SECURITY, але доступ до них дозволений тільки під локальною системної обліковим записом (Local System Account), під якою зазвичай виконуються системні служби (system services). Тобто для доступу до них потрібно, щоб редактор реєстру був запущений з правами Local System, для чого можна скористатися утилітою PSExec

psexec.exe-i-s regedit.exe

У процесі завантаження та функціонування операційної системи виконується постійне звернення до даних реєстру як для читання, так і для запису. Навіть один невірний параметр в реєстрі може привести до краху системи, як і порушення цілісності окремих файлів. Тому, перш ніж експериментувати з реєстром, подбайте про можливість його збереження та відновлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]